Eglė Sakalaitė: „Sveika mityba, tai mano „arkliukas“

Eglė Sakalaitė: „Sveika mityba, tai mano „arkliukas“

Maisto kultūra ar dabar populiarumo viršūnėje esantis terminas – „gastrogyvenimas“, tampa vis dažnesne pokalbių tema ir užima vis didesnę vietą mūsų gyvenimuose. Maisto kultūros populiarumą rodo vis dažniau „Facebook“ ar „Instagram“ paskyrose atsirandančios nuotraukos, kuriose galime pamatyti gardžiausiai atrodančius geriausių virtuvės šefų kūrinius, kaip ir tinklaraščiai pripildyti kvapą užimančių istorijų apie keliones ir jose ragautus egzotiškiausius valgius. „I RUN LT“ įkūrėja ir sportininkė Eglė Sakalaitė, sako, kad maistu domisi nuo pat vaikystės, o sveika  mityba ir sveikas gyvenimo būdas yra jos „arkliukas“.

Eglę Sakalaitę nuo pat vaikystės lydėjo sportas ir viskas kas susiję su juo. Būdama maža, laisvalaikį ji leisdavo kartu su tėčiu boksininku treniruotėse, vėliau pati išbandė įvairias sporto šakas – 15 metų lankė Taekwondo, 5-erius metus boksą ir ne tik iškovojo laimėjimus, tačiau ir atstovavo Lietuvai Europos Čempionate. E. Sakalaitė pasakoja be sporto gyventi negalinti, todėl net ir nusprendusi baigti karjerą, sporto neišstūmė iš savo gyvenimo, priešingai, įkūrė organizaciją „I RUN LT“ ir tapo sporto trenere. Šiuo metu socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „I RUN LT“ galima išvysti video, kuriuose Eglė dalijasi patarimais ar treniruočių vaizdais. 

Tiesa, Eglė savo gyvenime atranda vietos ne tik sportui, tačiau ir sveikai mitybai bei maisto gaminimui. Kaip ji pati sako„ kai išėjau“ iš profesionalaus sporto, mitybos svarba įgavo dar didesnę prasmę, nes supratau, kad gyvenimo kokybei tai turi didžiulę įtaką“.

Domėjimąsi maistu paskatino sportas

Eglė Sakalaitė pasakoja, kad domėtis maistu ir sveika mityba buvo „priversta“ nuo pat vaikystės, kadangi užsiimant profesionaliu sportu, svoris ir gera laikysena buvo labai svarbu.

Vėliau, jos gyvenime įvykus pokyčiams, susidomėjimas sveika mityba tik sustiprėjo, kurios pasėkoje užgimė noras „padėti ne tik sau, bet ir kitiems. Pradėjau mokytis, studijuoti, analizuoti ir domėtis žmogaus anatomija, fiziologija, dietologija, maisto technologija, maisto gaminimu ir visa tai įgyvendinti praktikoje“, – pasakoja E. Sakalaitė.

Eglė sako, kad būtent mityba ją šiuo metu domina labiausiai, nes „sportuojant, stengiantis keisti savo gyvenimo būdą ir gerinti jo kokybę, mityba „žygiuoja“ pirmu numeriu“, – sako Eglė.

Anot jos, pradėjus teisingai maitintis, atsiranda didesnė motyvacija keisti blogus įpročius gerais ir kitose srityse:

„Pirmiausia pradedam keisti tai, kas žmogui nesukelia didelio streso – pradedame valgyti pusryčius, tada įtraukiame lengvą fizinę veiklą, pradedame miegoti bent po 6-7 val. per parą. Tada pamažu ateina režimas, pradedame kontroliuoti savo emocijas, mažiname stresą, tampa lengviau valdyti save ir nepersivalgyti, atsispirti nesveikam maistui, “– dalijasi patirtimi Eglė ir priduria, kad taip susiformuoja įpročiai sveikam ir skaniam maistui, sportui ir teisingam poilsiui.

Mėgsta eksperimentuoti

Eglė pasakoja nebijanti eksperimentuoti ir mėgstanti išmėginti naujus produktus, prieskonius, įvairius sėklų mišinius, miltus bei, kaip ji pati sako, gaminti „tiesiog iš galvos“.

Eglė juokauja, kad daugiausiai nuotykių patiria gamindama maistą ir eksperimentuodama kartu su draugėmis, kurios beje yra veganės:

 „Tuomet išbandome tokius receptus, kurie atrodytų net nelabai valgomi. Labiausiai nepasisekęs receptas – veganiški kotletukai, kuriuos „gardinome“ išskirtiniais indiškais prieskoniais ir šiek tiek jų padauginome. O kepėme norėdami nustebinti visavalgius svečius. Nustebinome“, – šypsosi ji.

Kulinariniai atradimai

Keliaudama E. Sakalaitė, taip pat, sako nebijanti paeksperimentuoti ir išbandyti įvairių šalių virtuves. Tiesa, vienos jų, nustebina nepaprastu gardumu, o kitos šiek tiek nuvilia, pavyzdžiui, meksikietiška virtuvė:

 „Pamenu užsisakėme picą ir troškinį restorane, padavėjo paprašėme nedėti prieskonių arba minimaliai, jis patikino, kad taip ir bus. Patiekalų buvo neįmanoma valgyti (nors aš mėgstu gan aštrų maistą), o padavėjas pasiteisino tuo, kad mes nepatikslinome, ar norime, kad būtų nelabai aštru „white people“ ar nelabai aštru „mexican people“. Tai jie pagamino tradiciškai, nelabai aštrų „mexican people“ maistą. Likome visisškai nevalgę“, – juokiasi pašnekovė.

Tuo tarpu mėgstamiausia Eglės virtuvė – italų:

„Dievinu visus kokybiškus miltinius patiekalus ir jų tradicinės picos bei makaronai aukštesnės klasės restoranuose man yra palaima. Plonas padas, jokių padažų, minimaliai ingredientų ir kokybiškas sūris. Taip pat su makaronais – tobulai pagaminti, aukštos kokybės grūdų ir nuostabūs padažai. Jau dabar seilė tįsta“, – svajingai šypsosi mergina.

Tačiau Eglė išduoda, kad keliaujant, tikrojo tos šalies maisto, kokybiško ir neskirto turistams, ieško ne restoranuose, o paprastose vietinėse kavinukėse.

Eglė pasakoja, kad Lietuvos restoranuose dažnai nesilanko, tačiau kuomet išsiruošia – renkasi įdomesnes ir akį traukiančias vietas.

Žinoma, išsirinkusi vietelę būtinai išnagrinėja ir siūloma meniu, nes jai maisto kokybė yra svarbiausia. Aišku, kaip pasakoja ji, visus vakaro patiekalus nebūtinai renkasi iš vieno restorano:

„Apsilankiusi restorane, dažniausiai renkuosi įvairius užkandžius, pagal juos sprendžiu, ar noriu dar kažką bandyti, ar keliausime pavalgyti pagrindinio patiekalo į kitą restoraną. O jeigu pavalgyti norisi paprasčiau, tada dažnai renkamės „grill“ arba sveiko maisto kavines“, – pasakoja mergina.

Nepakeičiamų pusryčių receptas

Sportuojanti ir aktyviai gyvenanti mergina, stengiasi rinktis kuo kokybiškesnį maistą, kuris kartais nevisai gali būti ir skanus. Tačiau pusryčiams ji pateikia mėgstamiausią ir kaip jį įvardija mėgstamiausią patiekalą:

„Vidutiniškai kepti kiaušiniai, baigiant kepti užtarkuoju neriebaus lydyto sūrio ir tokius paplotėlius dedu ant daržovinės duonos užteptos avokado-pipirų-druskos-citrinų sulčių užtepėlės“, – dalijasi receptu mergina.

Be abejonės, sportuojant reikia pasikrauti užtaisą energijos, todėl ji pateikia ir antrąjį pusryčių patiekalą:

“Ir antrasis patiekalas prie kaišinių (visada taip pat būna pusryčiams) pilno grūdo dribsnių avižinė košė virta migdolų piene, baigiant virti įpjaustau bananą, įdedu smulkintų graikinių riešutų ir šaukštą riešutų sviesto“, – pasakoja E. Sakalaitė.


Vaiva Didžiulytė @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną