Dvi savaites šampanas Vilniuje liesis laisvai

Dvi savaites šampanas Vilniuje liesis laisvai

„Tai – skoninė ir edukacinė šventė, organizuojama ne komerciniais tikslais, o siekiant kelti šampano kultūrą Lietuvoje. Norime supažindinti žmones su skonių įvairove, padėti suprasti, kas tai lemia, praplėsti akiratį ir lavinti skonį. Šventę organizuojame tiek profesionalams (jie kviečiami į specialias nemokamas degustacijas, apmokymus), tiek gurmanams bei mėgėjams (jie gali dalyvauti vakarienėse, atvirose degustacijose)“,- sakė šampano ekspertas ir renginio organizatorius Juozas Kabašinskas. Jo teigimu, didžiausio visuomenės susidomėjimo sulaukia atviros degustacijos. „Kas nenorėtų galimybės už simbolinę kainą paragauti net 23 skirtingų šampanų, pabendrauti su jų gamintojais ir ekspertais?“, - pasakojo organizatorius.

Apie šampano kultūrą Lietuvoje kalbėdamas Juozas Kabašinskas džiaugėsi jos kilimu Lietuvoje. „Šiais metais švenčiame 10 metų darbo su šampanais sukaktį. Per šį laiką tiek daug pasikeitė! Mums pradėjus, į Lietuvą per metus buvo atvežama 3000 butelių, o šiandien – 180 000 butelių šampano. Patys atstovaujame virš 30 šampano namų ir tai dar tikrai ne pabaiga“, - sakė organizatorius. Jis pasakojo, jog antrus metus iš eilės organizuojama šventė sulaukė daug šampano gerbėjų dėmesio. „Vos paskelbus apie vakarienes, visos vietos buvo užimtos vos per tris dienas. Apie šimtą žmonių užsiregistravo į atvirą degustaciją; vietos į renginius profesionalams taip pat greitai buvo užimtos. Džiaugiuosi žmonių susidomėjimu, skonio lavėjimu ir šampano kultūros kilimu. Malonu prie to prisidėti“, - sakė J. Kabašinskas.  

sampanodienos

Šią savaitę su Lietuvos šampano gerbėjais susitikti atvykę šampano namų atstovai džiaugėsi tokia iniciatyva ir kiekvienas papasakojo apie savo atstovaujamų namų ypatybes. Štai beveik du šimtus metų gyvuojantys Besserat de Bellefon šampano namai  vertinami visame pasaulyje, kiekviena rūšis turi apdovanojimų, aukso medalių. Šiandien namai šampaną tiekia daugiau nei 200 Michelin žvaigždučių turinčių restoranų. Autoritetingo Prancūzijos žurnalo LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše jie – 37-oje vietoje iš daugiau kaip 300 šampano namų. „Dalies šampanų vynifikacijai renkamės ąžuolines statinaites — tai šampanui suteikia subtilaus tirštumo, tekstūros. Mažesnis nei įprastai cukraus kiekis, nedaroma malolaktinė fermentacija leidžia šampanui natūraliai atskleisti savo išskirtinį aromatą bei skonį“, - pasakojo atstovas Fabien Henry.

Alexandre Bonnet namų šampanas visada ilgai brandintas, minerališko, elegantiško skonio šampanas su aiškiais uogų poskoniais. „Pagrindinė mūsų vertybė ir išskirtinumas – tai nepaprastas namuose dirbančių žmonių atsidavimas. Vynas – tai aistra, darbas, gyvenimas. Daugelis pas mus dirbančių vyndarių ir kitų už gamybą atsakingų žmonių čia dirba 25 – 35 metus, esame lyg šeima“ - pasakojo namų atstovas E. Maillot.

De Venoge – iš Šveicarijos kilusios Marc-Henri Venoge šeimos 1837 metais įsteigti šampano namai, įsikūrę pačioje regiono širdyje Epernay. „De Venoge šampanai išsiskiria ypač ilgu brandinimo laikotarpiu: mažiausiai 3-4 metai ne vintažiniams, 5 ir daugiau metų vintažiniams bei 8 metus Têtes de Cuvée šampanui. „Mūsų šampanai išsiskiria labai vynišku, ilgai išliekančiu skoniu. Beje, ant kiekvieno butelio rašome mielių nuosėdų pašalinimo datą, cukraus kiekį ir kt. svarbiausią informaciją“, - pasakojo J. Martin. LE REVUE DU VIN DE FRANCE sudarytame 50 geriausių šampano namų sąraše De Venoge – 39-oje vietoje iš daugiau kaip 300 šampano namų.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną