Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

„Dom Minestra“ – vienuolių virtuvės paslaptys

2008-11-05
Paskelbk savo straipsnį

Vaikščiojant sostinės Aušros vartų gatve, dešinėje pusėje neįmanoma nepastebėti „Bazilijonų vartų“ – daugeliui vilniečių tai puikiai pažįstama vieta. Šiuos vartus 1761 metais sukūrė architektas Kristupas Glaubicas. Einant tolyn, už vartų atsiveria buvusio Bazilijonų vienuolyno teritorija.

Būtent šioje vietoje, Aušros vartų g. 7 A, spalio viduryje duris atvėrė viešbutis „Pas Bazilijonus“ ir restoranas „Dom Minestra“. Visa įstaigos koncepcija ilgai brandinta bei apgalvota. Tiek virtuvė, tiek vynai siejasi su vienuoliais, kadangi jie ir sukūrė Europos kulinarijos bei gastronomijos pagrindą. Taip pat dauguma žymių pasaulio vynų vienaip ar kitaip susiję su vienuoliais. „Dom Minestra“ – pati žymiausia Europos vienuolių kulinarinė knyga, kurioje surašyti pirmieji receptai.

Galima sakyti, kad tai išties unikalus projektas – savininkai tikisi, jog šis kompleksas taps ne tik populiaria vieta, bet ir kultūros centru, kuris pritrauks dar daugiau turistų bei leis susipažinti su istorija. Vilniaus senamiestis turi gilią praeitį – daugelis restoranų ar viešbučių gali didžiuotis, įsikūrę prieš kelis šimtus metų statytuose pastatuose, tačiau „Dom Minestra“ – ypatinga vieta, kuri užburia savo istorija, dvasiškumą spinduliuojančia atmosfera, kadangi įrengta vienuolyno patalpose, pastatytose prie Švč. Trejybės bažnyčios. Kaip tikėtina, minėtoji bažnyčia ir vienuolynas pastatyti Konstantino Ostrogiškio lėšomis. 1607 metais čia atsikraustė bazilijonai. 1821 metais jie buvo išvaikyti, šventovėje įkurta stačiatikių Apreiškimo cerkvė, vyrų vienuolyno prieigose pradėjo veikti kalėjimas – čia kalėjo Vilniaus universiteto studentai filaretai, tarp kurių buvo ir Adomas Mickevičius, aprašęs šią vietą trečioje „Vėlinių“ dalyje. Todėl visi norintys gali aplankyti muziejų „Konrado celė“.

1919 metais buvusi šventovė perduota katalikiškai Šv. Vincento Pauliečio draugijai, o šiandien čia įsikūrusi Švč. Trejybės rytų apeigų katalikų bendruomenė, pastate vėl gyvena vienuoliai bazilijonai. Vienuoliai džiaugiasi kaimynyste – tikisi jog restorano, viešbučio ir kultūrinių įstaigų kompleksas klestės ir atneš pelno.

Vienuolyno pusrūsyje įkurtas erdvus, 110 svečių talpinantis restoranas „Dom Minestra“ bei vyninė: renesanso stilių imituojantys baldai iš natūralios medienos, gruboki šviestuvai primena vienuolių asketiškumą. Vos įžengus pro duris, tarsi patenkame tiesiai į viduramžius: gotikiniai skliautai, atidengtas mūras bei maloni vėsuma. Čia nerasite daug puošnių detalių – interjeras išbaigtas, nevarginantis. Liksite sužavėti virtuvės patiekalais, įdomių vynų gausa bei profesionaliu aptarnavimu. Vyninėje siūloma daugiau nei 150 vyno rūšių (Argentinos, Čilės, Australijos, Naujosios Zelandijos, Pietų Afrikos, Ispanijos, Italijos, Portugalijos). Čia rasite ir vyno iš Izraelio, Armėnijos, Gruzijos, Ukrainos. Restorane galėsite mėgautis stipresniais gėrimais, veiks stipriųjų gėrimų baras. Jei mėgstate konjaką, tekilą, vermutą, džiną, romą, įvairias trauktines – restorane tikrai nemažas šių gėrimų pasirinkimas. „Dom Minestra“ – vienintelis restoranas Lietuvoje, siūlantis europietišką vienuolių bei ordinų virtuvę – patiekalai gaminami pagal senovinę vienuolių receptūrą, o pavadinimai gan žaismingi: „Linksmas vienuolis“, „Alkanas abatas“, „Šv. Lauryno obuoliai“ bei firminis „Bazilijonų kepsnys“, t. y. kepta ėriuko nugarinė su keptomis daržovėmis. Tai tik maža dalis to, ką rasite užsukę. Virtuvės šefas yra LBKA narys Simonas Beliajevas. Valgiaraštis bus atnaujinamas kas 3-4 mėnesius, keisis ir vyno korta, todėl apsilankę restorane po pusmečio, rasite pakitusius patiekalus bei galėsite degustuoti dar neragautų gėrimų. Čia verta užsukti ir dienos pietų metu. Jums bus pasiūlyti keli deriniai, reikės tik išsirinkti. Taip pat yra 2 salės, kuriose patogu rengti konferencijas ar pobūvius.

Jei norite nustebinti mylimą žmogų, būtinai užsukite romantiškos vakarienės, o jei po vakarienės nenorėsite važiuoti namo, galėsite apsistoti viename iš kambarių (iš viso viešbutyje 41 kambarys): standartiniame, verslo klasės ar pritaikytame neįgaliesiems. Viešbutis pretenduoja į keturias žvaigždutes. Planuojama priimti aukšto lygio užsienio svečius, diplomatus, kurie reikalauja ypatingos apsaugos, kadangi pastatą iš dviejų pusių supa uždari kiemai.

Restorano ir viešbučio savininkai atskleidžia ir ateities planus: „Varpinės patalpoje norime atidaryti kavos muziejų ir teatrą. Jis bus unikalus ir pirmasis Lietuvoje. Taip pat planuojame rengti įvairius renginius, kadangi turime nemažai erdvės ir galimybių. Nuo 2009 m. sausio mėnesio restorane „Dom Minestra“ pradės veikti Bazilijonų klubas. Jo programoje – kultūriniai renginiai, etnomuzikos ir džiazo vakarai, vynų degustacijos ir net muzikinio teatro spektakliai bei gurmanų šou“.

Daugiau apie restoraną>>

Elena Germanovič
Nuotraukos: restorano „Dom Minestra“