Didžiuosiuose maisto prekybos centruose pažeidimų mažėja

Didžiuosiuose maisto prekybos centruose pažeidimų mažėja

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba vykdo kontrolę prekybos įmonėse. Maisto prekybos įmonės savo veikloje privalo vadovautis savikontrolės sistema, todėl pačios kontroliuoja ir atsako už parduodamų ir vietoje gaminamų maisto produktų saugą ir kokybę.

Patikrinimų metu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai nustato pažeidimų, išaiškina prekybininkų nesąžiningumo atvejų. Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos Aušros Išarienės, išanalizavus šalies didžiųjų prekybos centrų patikrinimų pažeidimus, darytina išvada, kad dažniausi yra bendri higienos ir maisto produktų ženklinimo pažeidimai. Vedėjos teigimu, neretai pasitaiko atvejų, kai neužtikrinami patalpų, inventoriaus ir įrenginių paviršių, tiesiogiai besiliečiančių su maistu, bendri higienos reikalavimai, trūksta rankų plovimo priemonių, nustatoma kryžminė tarša, randama produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, neužtikrinamas gatavų produktų atsekamumas, sumaišomos produktų partijos.

„Visi teisės aktų reikalavimų pažeidimai tiesiogiai daro įtaką parduodamų maisto produktų saugai ir kokybei. Bet išnagrinėjus pastarųjų metų (2009 – 2011) valstybinės maisto kontrolės rezultatus, pastebima pažeidimų mažėjimo tendencija. Tam įtakos turi didėjanti prekybininkų atsakomybė bei augantis vartotojų aktyvumas, jų domėjimasis maisto produktų saugos, kokybės bei ženklinimo reikalavimais. Vasaros laikotarpiu vartojai dažniausiai skundžiasi sugedusiais maisto produktais, tą lemia temperatūrinių režimų neužtikrinimas. Tai patvirtina labai išaugęs vartotojų skundų skaičius. Šiais metais Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo 1 694 vartotojų skundus, 558 pasitvirtino“, – teigė Maisto skyriaus vedėja A.Išarienė.

Per pirmąjį šių metų pusmetį didžiuosiuose prekybos centruose buvo atlikti 1008 patikrinimai, iš jų – 425 pagal vartotojų skundus (42 %). Patikrinimai su pažeidimais sudarė 31 %. UAB „Maxima Lt“ buvo atlikti 395 patikrinimai, iš jų su pažeidimais sudarė 25 % (nuo visų atliktų patikrinimų). UAB „Palink“ – 279 patikrinimai, iš jų su pažeidimais – 27 %, UAB „Norfos Mažmena“ – 217 ir 45 % bei UAB „Rimi Lietuva“ – 117 ir 32 %. Daugiausiai maisto produktų kokybės pažeidimų nustatyta UAB „Norfos Mažmena“, mažiausiai – UAB „Maxima Lt“. Visuose prekybos centruose, kaip ir praėjusiais metais, vyravo bendri higienos ir maisto produktų ženklinimo, kokybės ir kiti teisės aktų reikalavimų nesilaikymo pažeidimai. Lyginant su 2010 metų pirmuoju pusmečiu, patikrinimų su pažeidimais sumažėjo 10 %.

Už nustatytus teisės aktų reikalavimų pažeidimus per pirmąjį 2011 m. pusmetį prekybos centrų atsakingiems darbuotojams skirta 6 555 Lt baudų ir 4 įspėjimai.

Pavyzdžiui, šių metų rugpjūčio 1 d. Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai atliko patikrinimą UAB „Norfos mažmena“ prekybos centre (Švitrigailos g. 40A/ Marijampolės g. 8, Vilnius). Patikrinta pagal gautą vartotojo skundą dėl šiame prekybos centre įsigyto surūgusio „Mūsų pieno“. Patikrinimo metu nustatyta, kad pieno produktai buvo laikomi netinkamoje temperatūroje, ją pamatavus, termometras rodė +15,4 °C. Atlikus juslinį 2,5 % „Mūsų pieno“ (tinkamumo vartoti terminas – iki 2011-08-03) įvertinimą, nustatyta, kad pienas surūgęs. Netinkamo naudoti pieno realizacija sustabdyta. Taip pat nustatyta, kad parduotuvėje neteisingai pildomi šaldytuvų temperatūros matavimų žurnalai, netaikomos temperatūrų koregavimo priemonės. Maisto produktai (duonos, pyrago, konditerijos, mėsos, žuvies gaminiai) su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, buvo laikomi nepaženklintoje vietoje. Šaldytuve, kuris paženklintas kaip trečios kategorijos šalutinių gyvūninių produktų laikymo vieta, buvo laikomi valgomieji ledai. Už nustatytus pažeidimus parduotuvės atsakingam asmeniui skirta 300 litų bauda pagal LR Administracinių teisės pažeidimų kodeksą.

Prienų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba parduotuvėje UAB „Agvos prekyba“ nustatė, kad mėsos, paukštienos gaminiai laikomi netinkamoje temperatūroje (+12 °C ), 63 kg mėsos nepateikti produktų įsigijimo dokumentai, nustatyta kryžminė tarša. Atsakingam parduotuvės asmeniui skirta 500Lt bauda .

Atlikus patikrinimą pagal vartotojo skundą parduotuvėje "Vito Pečiulio prekybinė firma" (Kėdainiai), nustatyta, kad maisto produktai laikomi netinkamoje temperatūroje - kiaušiniai +25 laipsnių, kreminiai konditerijos gaminiai +15 laipsnių, rasta maisto produktų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę, rasta daržovių, kurioms nepateikti produktų įsigijimo dokumentai. Atsakingam asmeniui skirta bauda – 200Lt.

Parduotuvėje „Kryžkelė“ Zarasu r. sav., planinio patikrinimo metu nustatyti bendri higienos pažeidimai, neužtikrinamos maisto produktų laikymo sąlygos, nustatyti maisto produktų ženklinimo pažeidimai. Atsakingam asmeniui skirta bauda – 100 Lt.

Per šių metų liepos mėnesį nustatyta 114 maisto produktų laikymo sąlygų pažeidimo atvejų įvairiuose prekybos centruose: mėsos, pieno gaminių saugojimo vietoje (šaldytuvai) temperatūra neatitinka gamintojų nurodymų, t/b 0+6°C, yra +10°C.


VMVT informacija


Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną