Didžiojoje Britanijoje raginama udžrausti sviestą

Didžiojoje Britanijoje raginama udžrausti sviestą

„Sviesto draudimas išgelbės tūkstančius britų nuo nesavalaikės baigties“, - mano britų kardiologas ir chirurgas Shyam Kolvekar.

Dirbantis Londono universitetinės ligoninės specialistas, tvirtina, jog tik tokios kraštutinės priemonės galės sumažinti augantį infarktų bei insultų skaičių, kurių aukomis tampa vis jaunesni žmonės.

Kardiologas perspėja apie produktų su dideliu sočiųjų riebalų kiekiu vartojimo grėsmę ir rekomenduoja valgyti mažiau mėsos, gerti daugiau neriebaus pieno bei patiekalus gaminti su saulėgrąžų bei alyvuogių aliejumi.

D. Britanijoje nuo širdies ligų kasmet miršta apytiksliai 2000 žmonių, kardiologai mano, kad trečdalis šių mirčių priklauso sotiej riebalai. Statistika byloja, kad suaugę vidutiniškai vartoja 800 gramų tokių riebalų per mėnesį, kas 20% daugiau rekomenduojamos normos.

„Sviesto draudimas pakeičiant jį margarino mišiniais sumažins sočiųjų riebalų suvartojimą per parą 8 gramais“, - įsitikinęs daktaras Kolvekar.

Sukėlė ūkininkų įtūžį

Mes – paskutinė gydymo instancija, - sako chirurgas-kardiologas. - Liūdina tai, jog dažnai širdies operacijos galima išvengti, jei pacientas būtų laikęsis dietos ir vartotų mažiau sočiųjų riebalų...

Kolvekar teigė, kad pacientų amžius, kuriems būtina karonarinio šuntavimo operacija, nuolat krinta ir šiandien vis dažniau operuojami vos 30-40 sulaukę...

Kardiologo pareiškimai išprovokavo toli gražu ne pačią maloniausią ūkininkų bei popularių d. Britanijos kulinarinių TV šou vedančių reakciją, greičiau įtūžį.

David Holhed, pieno fermos valdytojas Lankašyre (Lancashire) mano, kad yra gausybė įrodymų apie pieno ir sviesto naudą bei juose esančius žmogui reikalingus mineralus.

Visgi, didelis sočiųjų riebalų kiekis didina aterosklerozės plokštelės rizikos atsiradimą. Specialistų manymu, sviesto vartojimo draudimas išgelbės D. Britanijos 3500 gyvybių per metus.

Raminta Skripkaitė
Šaltinis: bbc.co.uk
Nuotrauka: corbis.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną