Derlingas rugsėjis LRVVKA kieme - Naujųjų Metų meniu pristatymas!

Derlingas rugsėjis  LRVVKA kieme -  Naujųjų Metų  meniu pristatymas!

Šiemet LRVVKA lanko visus Lietuvos regionus: Žemaitiją, Dzūkiją, Aukštaitiją, gruodžio prezentacija yra  planuojama Kaune. Po 5-erių metų pertraukos, į Aukštaitijos sostinę Panevėžį LRVVKA sukvietė didelį dalyvių skaičių. Renginio tema buvo parinkta aktuali ir naudinga virtuvių šefams ir HoReCa srities įstaigų atstovams –„Naujųjų Metų  meniu pristatymas“.  

Tęsiant lietuviškos modernios virtuvės populiarinimą, LRVVKA nariai pristatė lietuviškų įmonių produkciją ir pavaišino svečius elegantiškais subtiliais patiekalais, naujausiais būdais išguldė patiekalus stilingose lėkštėse, pasiūlė naujoviškas produktų derinimo ir patiekalų gaminimo galimybes. Papuošė kėdes („Jokado projektai“) ir stalus („Sangaida“), pakylėdami renginį iki šventinio lygmens. Naujametinio šventinio valgiaraščio pristatymo nauda ir poreikis buvo įvertinti gausiais svečių plojimais, girdimais po kiekvieno patiekalo degustacijos. 

Pasitikimo vaišės sukuria vakaro nuotaiką
Svečiai buvo pasitikti vieno kąsnio gurmaniškais užkandžiais: vištienos putėsiais su džiovintom spanguolėm, Vilkyškių sūrių triufeliais su pistacijų plutele, pagardintais aviete, liofilizuotomis braškėmis („Sveiki produktai“) šokolade („Dasita“). Liucija Makovska, LRVVKA narė, ruošdama užkandžius sudėjo visą savo meilę, fantaziją ir gerus linkėjimus -  vieno kąsnio dailūs, subtilūs, fantastiško skonio ir grožio užkandukai dingo akimirksniu.
Šalia užkandžių iš įprastų produktų, vegetariškų patiekalų mėgėjai buvo pamaloninti „Žaliavalgiškų užkandžių kąsneliais“ (ruošė Ona Jurkšienė, LRVVKA narė): 39*C temp. ilgai keptos paprikos, cukinijos, moliūgai, daržovių sushi,  cus-cus įdaryti pomidoriukai -  visi patiekalai buvo gardinami argano aliejumi ir puošiami daigintais saulėgrąžų branduoliais bei daigais.
Skalsiai dingo nuo pusryčių stalo ir Farm Frites produkcija: bulvių spurgytės, rožytės, svogūnų žiedai, vištienos gabalėliai, siūlyti skanauti su Vilkyškių Pieninės sūrių Fondiu, kurį skrupulingai ruošė Evaldas Juška (restoranas „Lauro lapas“).

Šalti-karšti užkandžiai –  šeimininko vizitinė kortelė
Audringais plojimais ir žodinėmis padėkomis buvo palydėtas Halinos Vyšnevskajos šaltas užkandis iš „Išlaužo žuvies“ produkcijos: Karštai rūkyto plačiakakčio ir amūro duetas su rabarbaro-pankolio marmeladu, paskanintas žirnių piurė, ančiuvių padažu ir argano aliejumi.
Tęsiamas  Vilkyškių pieninės ir LRVVKA projektas skatinantis sūrių vartojimo kultūros plėtojimą, reprezentuojantis Lietuvos vietovardžius ar istorinius įvykius (http://www.vilkyskiu.lt/sefureceptai). Šį kartą „Franki“ vyninės gamybos vadovas Gediminas Albrichtas pagamino salotas „Legendinės pilies griuvėsiai“ - su Memel Blue sūriu, šokolado bei pistacijos trupinėliais.
Aldona Gečienė, LRVVKA Tarybos narė pavaišino svečius savo nauju karštu užkandžiu, rekomenduojamu šventiniam stalui „Kepta vištienos šlaunelė „Gulbelė“ su Kalvadoso padažu, bulvių – sūrio Rosti, voveraitėmis ir sūrio putomis“. „Mėsa yra nusmaukta nuo kaulo, kuris lieka prisitvirtinęs prie mėsos, kas ledžia patogiai šlaunelę paimti už kauliuko, marinatą tolygiai paskirstyti per visą mėsos plotą ir naudoti kauliuką dekoravimui – paskutiniam patiekalo akcento suteikimui” - dalinosi patarimais Aldona Gečienė.

Kriaušių-bruknių šerbetas leido visiems atsigaivinti. Šerbetą ruošė Valentin Ciobanu, viešbučio "Romantic" restorano "Deja'Vu"gamybos vadovas, mielai priėmęs visą LRVVKA komandą į savo valdas ir gelbėjęs visiems viso renginio metu.

Karšti patiekalai – šventės akcentas
Honorata Lyndo, LRVVKA Tarybos narė, kūrė karštą žuvies patiekalą: Europos šamas iš Uralo su žolelių plutele, rudeninių daržovių piurė, polentos spurgyte, balto vyno padažu ir morkų-argano aliejaus pagardu.
Labiausiai lauktas ir šventiškiausias patiekalas buvo sukurtas ir pristatytas Justino Kapkovičiaus, LRVVKA nario, (laisvalaikio klubas „IDW Esperanza Resort“) -  Elnienos kumpis, virtas žemoje temperatūroje/Ančių kepenėlės su Armanjaku/ Pastarnokai/Miško grybai/karšta miško uogų želė.
UAB „Joniškio Audruvis“padovanojo LRVVKA renginiui fantastiškos natūralios lietuviškos elnienos, o virtuvės šefas Justinas, sujungęs savo fantaziją ir patirtį, pavaišino svečius puikiai paruoštu elnienos kepsniu ir derančiais grumaniškais priedais. Paskanavę patiekalo, renginio dalyviai plojimais dar kartą išsikvietė patiekalo autorių ir išsiklausinėjo patiekalo ruošimo subtilybes. Justinas nuoširdžiai atsakinėjo į visus klausimus, nes pristatant savo kūrinį LRVVKA renginuose paslapčių ir nepaminėtų „smulkmenų“ negali likti, reikia būti pasiruošusiam atiduoti savo žinias tiems, kurie jų siekia.

Desertai – užburia visus

Pagaliau smaližiai sulaukė savo eilės ir buvo saldžiai ir švelniai pamaloninti neeiliniais desertais, kuriuos sukūrė geriausios Lietuvos konditerės, LRVVKA narės: Natalija Krasauskienė, UAB „Bijola“, Rūta Šiušienė, LRVVKA prezidentė, UAB „Minordija“ ir Aldona Gečienė, restoranas „Californija Gourmet“.
Natalija Krasauskienė sukūrė Naujametinio stalo puošmeną-skanėstą „Karamelės vaisių sukūrys“ - dailus karamelizuotų vaisių krepšelis, aplietas karamele ir puoštas baltomis ažūrinėmis snaigėmis, suteikiančiomis desertui žiemos šventės nuotaiką – tobulai skanu!
Rūta Šiušienė pademonstravo deserto apipavidalinimo subtilybes. Burnoje tirpo baltas šerkšnu padengtas skanėstas: kokosinės grietinėlės ir mango tyrės putėsis, su svarainių ir ožerskio uogų padažu – viskas madinga, stilinga, subtiliai balta ir estetiška!
Aldonos Gečienės sukurti kokoso pieno grietinėlės ledai – svaiginantys ledai su traškiu permatomu kokoso griežinėliu privertė užmiršti visas dietas - neatsispyrė niekas!
Visų pristatytų desertų kepinių dalys buvo ruoštos naudojant naujus "Kauno Grūdų" miltus mieliniams gaminiams, grietinėlę turinčioms dalims pagaminti buvo naudojama UAB „Sangaida“ grietinėlė „Gold“ ir nauja  „Kokosų pieno girtinėlė“.

Naujiena gurmaniškam skoniui 
Atskiro dėmesio susilaukė Argano aliejus iš Maroko (MB NATURSANA BALTIC)- ekologiškas kulinarinis argano aliejus, kuris savo kvapu, maistinėmis savybėmis bei skoniu tampa gurmanų svajone. Jis naudojamas salotoms, daržovių, žuvies ir mėsos patiekalams, taip pat padažų ir net desertų gardinimui. Pasak Deivydo Praspaliausko, patirties nestokojančio virtuvės šefo: „tai tik laiko klausimas, kada argano aliejus atsiras vienoje lentynoje šalia trumų aliejaus. Naujienos skinasi kelią rinkoje ilgai, o geros ir vertingos naujienos išsikovoja savo vietas ir pasilieka ilgam. Argano aliejus būtent toks – geras produktas, surasiantis savo gerbėjus“. Argano aliejus buvo panaudotas beveik visų patiekalų gamyboje arba gardinime.
Ūkininkas Raimondas Grajauskas sukėlė didelį dalyvių susidomėjimą savo auginama produkcija - žaliais daigais ir želmenimis: saulėgrąžų, žirnelių, liucernų, ridikėlių, garstyčių, pipirnės, kviečių ir rugių, papuošusiais ir papildžiusiais visus patiekalus.

Misija įmanoma
LRVVKA dėkoja rėmėjams už galimybę skleisti reikalingas kulinarines-konditerines žinias bei perteikti vertingą praktinę patirtį virtuvėje.

Visus, kulinarus ir konditerius, norinčius dalintis savo patirtimi su kolegomis, pasiryžusius dirbti daug, intensyviai, bet linksmai ir už tai būti apdovanotiems nuoširdžiomis dalyvių padėkomis, šypsenomis, pajusti komandinio darbo energiją – visus kviečiame į LRVVKA būrį. Dalyvavimas LRVVKA veikloje ne tik turiningai apribos laisvalaikį, bet ir suteiks daug džiaugsmo, gerų emocijų ir padės siekti profesinių aukštumų.


Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną