Delikatesinės žąsys Lenkijoje

Delikatesinės žąsys Lenkijoje

Nedaugelis galėtų pasakyti, jog lenkiškos žąsys itin populiarios Europos virėjų tarpe. Tačiau žąsieną mėgsta ne tik kulinarinio pasaulio atstovai, ja mielai pasigardžiuoti linkę ir gurmanai.

Lenkijoje prasidėjo viliojantis ilgalaikis renginys, į kurį kviečiami viso pasaulio gurmanai. Taip vadinamo „žąsienos sezono“ metu vyksta ne tik aktyvi prekyba šia paukštiena. Šalies restoranuose į valgiaraščius įtraukiama kur kas daugiau bei įvairesnių patiekalų, pagamintų iš žąsienos. Mūsų didžiojoje kaimynėje žąsiena yra laikoma delikatesine mėsa, o kad žąsiena būtų itin geros kokybės bei gero skonio, paukščiai šeriami avižomis. Kiek per dieną žąselės gauna šių naudingų javų, kad įgautų tą reikiamą skonį bei formas, neaišku, tačiau Europos Sąjungos išleistame Reglamente dėl tam tikrų prekybos paukštiena taisyklių šie paukščiai turėtų per dieną gauti ne mažiau kaip 500 g avižų. Tokia maisto norma jie turėtų būti lesinami kasdien tris savaites prieš „paskutinę kelionę“.

Kaip pranešama Itar-Tass, Lenkijoje žąsų auginimu užsiima maždaug 600 kaimo ūkių, kuriuose per dieną paruošiama apie 30 000 tonų žąsienos. Delikatesine žąsiena laikoma tokia mėsa, kurioje yra daugiau nei 20 % baltymų ir beveik nėra riebalų. Kai kuriuose Lenkijos ūkiuose ir yra užauginami tokie paukščiai. Didelė dalis šalyje užaugintų žąsų mėsos nepatenka į vietos rinką, ji yra eksportuojama. Lenkiška žąsiena labai populiari Vakarų Europos šalyse.

Kokie patiekalai iš žąsienos populiarūs, mėgiami?
Į šį klausimą turėtų atsakyti gurmanai. Jų įgeidžiai kartais būna labai įmantrūs. Neaišku, ar tai dėl tuštybės, ar iš nuobodulio, bet dėl skonio poreikių bausti negalima. Taigi gurmaniško meniu sąraše puikuojasi žąsų kepenėlės, įdaryti žąsies skrandukai, žąsienos paštetas su obuoliais, žąsienos krūtinėlės, rūkytos naudojant lapuočių medžių malkas. Lenkijos kulinarai sukūrė ir naujų delikatesų iš žąsienos. Pastarieji siūlo paskanauti salotų, paruoštų iš žąsies krūtinėlės ir kriaušių, kurios pamarinuotos raudonajame vyne, keptų žąsies skrandukų, apvoliotų trintuose pistacijų riešutuose, rūkytos žąsies krūtinėlės su ožkos sūriu bei moliūgais, o vietos parduotuvėse pasirodė ir žąsienos kumpeliai, įdaryti kalakutiena.

Pagal MIG.news parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukos: paramountcaviar.com, the-old-smokehouse.co.uk
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną