Dažniausiai padirbinėjamas alyvuogių aliejus

Dažniausiai padirbinėjamas alyvuogių aliejus
Kaip teigia mitybos specialistai, dažniausiai falsifikuojamas alyvuogių aliejus. Nesąžiningi gamintojai jį „spaudžia“ iš saulėgrąžų ar net rapso. Į rafinuotą aliejų paprasčiausiai pridedama alyvuogių kvapiklių, toks aliejus dažniausiai būna supiltas į žalio stiklo butelius.

Neretai gamintojai imasi ir tam tikrų gudrybių versdami mus už aliejų mokėti brangiau.

Jeigu ant aliejaus butelio aptiksite užrašus „Be cholesterolio“, „Praturtintas vitaminu D“, žinokite, jog esate klaidinami. Kaip žinia, cholesterolio yra tik gyvulinės kilmės produktuose, todėl aliejuje - augaliniame produkte - jo ir negali būti, o vitamino D yra bet kuriame saulėgrąžų aliejuje.

Dietologai pataria aliejų laikyti tamsioje vietoje, mat šviesoje laikomas jis oksiduojasi ir praranda spalvą.

Kepimui geriausiai tinka rafinuotas saulėgrąžų aliejus. Jei norite, kad kepant išsiskirtų kuo mažiau kancerogeninių medžiagų tokį aliejų reikėtų maišyti su trupučiu taukų.

Salotoms geriau naudoti alyvuogių aliejų, supilstytą į butelius su žaliu dangteliu. Raudonu kamšteliu užsuktas alyvuogių aliejus paprastai skirtas kepimui.

Kaip patikrinti, ar aliejus kokybiškas
-  Nesate tikri alyvuogių aliejaus kokybe? Įpilkite jo į stiklinę ir pastatykite į šaldytuvą: po 15 minučių kokybiškas alyvuogių aliejus sustingsta net jei šaldytuve +5-0 laipsnių Celsijaus, atsiranda nuosėdų. Beje, geras alyvuogių aliejus labai greitai įsigeria į odą. Tai dar vienas būdas patikrinti jo kokybę.
-  Atpažinti trečio spaudimo aliejų galima jį uždegus. Toks aliejus dega geltona liepsna.

www.lsveikata.lt informacija

2011 05 13

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną