„Cup of Excellence“ konkursas – dovana kavos mėgėjams (II dalis)

„Cup of Excellence“ konkursas – dovana kavos mėgėjams (II dalis)

„Pirmą dieną vyksta trys degustavimo etapai. Per pirmuosius du šiek tiek nusiviliu – labai mažai geros kavos. Iš penkiolikos kavos rūšių, vos dvi vertos dėmesio, o viena – nebloga, bet irgi ne „Cup of Excellence“ kava. Trečiasis stalas pagerina nuotaiką – randu net dvi geras kavas.“

„Po pietų vykstame į kavos plantaciją – ko gero, tai įdomiausia plantacija iš tų, kuriose per savo gyvenimą jau esu apsilankęs. 1760 m aukštyje esanti nedidelė kavos plantacija užima 4,8 ha, iš kurių kava auginama tik 3 ha. Šiuo metu kava baigia subręsti. Derliaus rinkimas čia dažniausiai prasideda spalį ir tęsiasi iki gruodžio pabaigos. Dar būna vienas mažas „derliukas“ – taip vadinamas „mitaka“. Šioje plantacijoje svarbiausia auginama Arabica kavos rūšis yra „Caturra“, taip pat auginamos „Typica“ ir „Maragogype“ kavos rūšys. „Caturra“ yra labai derlingas, žemas medelis, nuo jo patogu rinkti kavos uogas, o tarp šakų vos trys pirštai lenda. „Typica“ kavamedis daug aukštesnis, sudėtingiau rinkti uogas ir jų mažiau, tačiau ši kava skanesnė. Ši plantacija vadinama shade arba pavėsio plantacija – kavamedžiai susodinti tarp kitų medelių, kurie saugo juos nuo kaitros, lietaus ir kt. Taip pat ši plantacija sertifikuota UTZ KAPEH, todėl augmenijos savo nuožiūra keisti negalima. Čia daug auga bananų ir mandarinų medžių.“

„Plantacijos savininkas – savo gyvenimą kavai paskyręs žmogus, gimęs ir užaugęs plantacijoje. Šnekamės apie tai, koks derlius, kaip sekasi. Ūkininkas pasakoja, kad prieš porą metų surinkdavo keturias tonas „pergamino“, praeitais – tik dvi, o šiemet bus dar mažiau, nes labai daug lyja: apie trečdalį uogų nudraskė liūtys. Klausiu, kaip pavyksta išgyventi, tikriausiai, sunku? O jis šypsosi: „Aš negeriu, nerūkau, atostogų niekur nevažiuoju ir išgyvenam. Tik vaikai, – liūdniau priduria, – nieks kava nebenori užsiimti“. Šiek tiek keista – gyvena, galima pasakyti, skurdžiai, tualetas ir dušas labai kukliai įrengti, vonios neturi, baldai vos keli, tačiau kavos uogoms apdoroti beveik viskas įrengta: lukštenimo mašina, fermentacijos baseiniukas, ant stogo nedidelis „patio“ su mobilia uždanga nuo lietaus kavai džiovinti. Ir kalba ūkininkas išdidžiai apie savo svarbias pareigas kavos augintojų tarpe... Ūkininkas pristato savo geriausią darbuotoją Maiklą Abuelo. Sezono metu plantacijoje dirba iki keturių darbuotojų, jie gali surinkti per dieną vos trisdešimt kilogramų kavos uogų. Žodžiu, gyvenimas neatrodo lengvas, o žmonės gyvena, yra laimingi ir nesistengia išvykti, nenuleidžia rankų,dirba.“

„Antrą dieną jau ant pirmo stalo randame tris kavas, vertas konkurso, tačiau kiti du stalai – tiesiog nelaimė. Nemažai kavų su defektais. Atrankos metu atpažinti kavoje trūkumus – sudėtinga ir svarbi užduotis. Jei konkurso sertifikatui bus atrinkta kava su tam tikrais trūkumais, po poros mėnesių, kavai patekus pas skrudintoją, negerumai dar labiau išryškės – tai didelė atsakomybė ir net rizika uždrausti konkursą. Esu labai savimi patenkintas, nes radau ir perspėjau apie du trūkumus: vienas – fenolis, kitas – fermentacija. Dažnas kolumbietiškos kavos negerumas – fermentacija, nes kavos uogos apdorojamos vandeniu. Dar viena kava lyg ir nieko, visi dosniai skiria taškus ir giria, bet aš prieštarauju – negalima duoti daug taškų kavai, kurios visi keturi puodai ant stalo nevienodi!“

„Pradeda stipriai lyti, o mes lekiame į naują plantaciją pasižvalgyti, vakare bus statistikos analizavimas. Ši plantacija irgi įdomi – apie 1560 m aukštyje auginama vienintelė kavos rūšis „Colombia“ – medeliai dideli ir gražūs, atrodo, čia derlius bus labai geras. Plantacijoje auginama beveik 18000 kavamedžių. Savininkai jau senukai, „dar šiek tiek pagyventi stengiamės“, – sako jie. Užaugino šešetą vaikų, bet nei vienas nenori imtis šio verslo. Gyvenamasis namas labai gražus, bambukinis, pastatytas prieš septyniasdešimt metų. Net nesitiki, atrodo, kokia audra seniai turėjo būti nunešusi. Namas nepaprastai vaizdingoje vietoje, net pagalvoju, „atsikeli sau, pro langą pasižvalgai, į abi puses tokie vaizdai atsiveria, kad jau ir numirti galima“. Čia mus vaišina kava – tradicine, su cukrašvendrių cukrumi, arba „melases“. Neapsakomai saldu – jokio kavos skonio nesijaučia, gerti neįmanoma, bet tokia yra tradicinė šių vietų kava, kitokios jie nesupranta.“

„Trečia diena sunkiausia – mūsų laukia keturi stalai, ant kiekvieno – po aštuonias kavos rūšis. Visas turime paragauti dar kartą ir jau įvertinti finalui. Vyriausiasis teisėjas – labai malonus žmogus, brazilas vardu Silvio. Tikras kavos profesionalas. Teisėjauti Kolumbijoje jam šiek tiek sudėtinga – vis jaučiasi įtampa tarp antros ir pirmos kavos valstybės, bet viskas vyksta labai tolerantiškai.“

„Paskutinę konkurso dieną degustuoti vienas malonumas – dešimt atrinktų geriausių kolumbietiškų kavų. Pakankamai geros visos kavos, bet įspūdingomis nepavadinčiau. Iš kitų išsiskiria gal tik trys pirmosios vietos. Nacionalinė ir tarptautinė vertintojų komisijos buvo labai vieningos. Vakare vyksta susitikimas su augintojais, apdovanojimų ceremonija ir šventinė vakarienė. Šventinė ceremonija puikiai organizuota – santūriai, skoningai, nuoširdžiai. Pastebėjau, kad visi moka giedoti himną. Augintojai entuziastingai nusiteikę konkurso atžvilgiu. Manau, tai suprantama tokioje neturtingoje šalyje, kaip Kolumbija.“

„Ir svarbiausias dalykas – tris pirmąsias Kolumbijos 2008 „Cup of Excellence“ konkurso vietas, o taip pat pagrindinius prizus ir prezidentinius apdovanojimus, laimėjo du visiškai jauni ūkininkai ir vienas ligotas, sunkiai vaikštantis jėzuitų kunigas, už kurio kavą meldėsi dar 38 kunigai...“

„Atsisveikinimas kaip visada audringas, žodžiu – pavykęs vakarėlis. Šventėje iš vieno labai šnekaus vyruko sužinau, kad Kolumbijos vyrams svarbiausi trys dalykai yra: mokėti gerai šokti, gerai plaukti ir gerai vairuoti.“

Daugiau apie „Šviežią kavą“>>

UAB „Šviežia kava“ informacija
(pirmoje nuotraukoje Vytautas Kratulis renka kavą
antroje – atrinktos pupelės
trečioje – kavos džiovinimo „patio“ ant stogo
ketvirtoje – kavos džiovinimo įranga
penktoje – plantacijos savininkas)

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną