Cukrus. Baltas ar rudas?

Cukrus. Baltas ar rudas?
Rudas nerafinuotas cukranendrių cukrus – tai sutirštintos cukranendrių, augančių tropinėse šalyse, sultys. Cukranendrės yra tolimos avižų, miežių ir kviečių giminaitės. Šio nelepaus augalo sultys perdirbamos keliais etapais – išgarinamos, sutirštinamos ir gaunamas pats vertingiausias minkštasis rudasis cukrus. Jis gali būti beveik juodas, taip pat ir gana šviesus, turintis minkštą skonį. Kuo tamsesnis cukrus, tuo daugiau jame melasos – juodojo salyklo – t.y. daugiau natūralių vitaminų ir mineralų.  Bet dažniausiai cukranendrių cukrus yra birus, susideda iš kristalų, padengtų natūralų aromatą ir spalvą turinčia melasa (patoka). Žinomos kelios rudojo cukraus rūsys, kurios skiriasi tarpusavyje melasos kiekiu.

Demerara (Demerara sugar)– tai birus auksaspalvis cukranendrių cukrus, turintis ypatingą sodrų aromatą, kuris nustebins žmones, manančius, kad cukrus neturi kvapo. Taip kvepia gan stambius cukraus kristalus dengianti melasa. Ši cukranendrių cukraus rūšis yra labiausiai paplitusi. Demerara cukrus tinka naudoti gėrimams, kepiniams, padažams bei sirupui pagardinti, jis suteiks jūsų patiekalams ypač švelnaus karamelės skonio. 

Muskovado (Muscovado sugar)  – Barbadoso cukrus yra šviesus, kuriame melasos mažiau ir tamsus su daugiau melasos. Šis skirtumas atsiranda todėl, kad Muscovado gaminamas iš cukraus, sumaišyto su cukranendrių sirupu. Šviesaus Muskovado aromatas ir skonis švelnus, primenantis grietinėlės kvapą. Jis tinka kepiniams ir kremams. Tamsus Muskovado – tamsiai rudas, beveik juodas ir labai drėgnas. Kai kurie gurmanai šį cukrų valgo vieną. Jis labai tinka gaminti ypatingiems padažams, gardinti patiekalams, gaminti musus ir karštą vyną. Šis cukrus ypač tinka airiškai kavai, juodai arbatai, kepiniams ir karamelės virimui.
Turbinado (Turbinado sugar)  - Havajų cukrus, rudos spalvos sausi stambus kristalai. Šis cukrus nesmarkiai apdirbamas, todėl jame lieka nemažai sveikatai naudingų medžiagų. Jo spalvą galima apibudinti kaip intensyviai ruda su auksiniu atspalviu.
Minkštas melasos cukrus (Soft molasses sugar) arba juodasis Barbadoso (Black Barbados sugar) natūralus nerafinuotas cukranendrių cukraus, kuriame melasos yra daugiau, nei bet kurioje kitoje cukraus rūšyje. Šis cukrus yra minkštas ir drėgnas, turi labai stiprų aromatą.

Skirtingai nei rafinuotame cukruje, rudame yra kalio, geležies, magnio, kalcio, cinko, fosforo ir vario. Kalcis, kaip žinoma yra naudingas kaulams ir dantims, palengvina kraujo krešėjimo procesą ir skatina normalų nervų sistemos funkcionavimą. Cinkas dalyvauja kraujotakos ir riebalų apykaitos procesuose. Jis yra būtinas plaukų, odos ląstelių augimui. Magnis reikalingas medžiagų apykaitos pagreitinimui, slopina akmenų susidarymo procesą, taip pat dalyvauja daugelio baltymų ir fermentų formavime, imuninės sistemos funkcionavime. Fosforas dalyvauja medžiagų apykaitos sistemoje. Jis gyvybiškai būtinas smegenų, širdies ir kitų raumenų darbui. Fosforo trūkumas gali sukelti energetinių problemų bei metabolizmo sutrikimų. Bet tikras mineralų lobynas slypi juodoje melasoje, kuri yra rudojo cukraus sudėtinė dalis. Joje kalcio daugiau nei piene, jogurte ir daugelyje sūrių – pagrindinių kalcio šaltinių mūsų mityboje. Juodoje melasoje yra labai daug vario – daugiau nei visuose kituose produktuose, išskyrus, galbūt, omarus, austres, keptas kepenėles. Joje taip pat gausu geležies, magnio, kalio ir netgi B grupės vitaminų. Ir svarbiausia – rudas cukrus dabar ne egzotika ir ne retenybė. Daugelyje šalių tai įprastas maisto produktas. Tik mes dar prie jo nepripratome.

Nauda sveikatai ne vienintelė cukranendrių cukraus vertinga savybė – svarbu tai, kad jis neiškreipia gėrimo ar patiekalų skonio. Jis ne tik juos pasaldiną bet ir pabrėžia jų aromatą, pagerina skonį, akcentuojant niuansus. Šis cukrus yra nepakeičiamas keksuose ir pudinguose. Cukranendrių cukrus yra idealus kavai bei arbatai. Bet kuriame brangiame Europos restorane Jums prie arbatos ar kavos pateiks būtent rudąjį cukranendrių cukrų. Šis cukrus dar vadinamas „arbatos cukrus“.
Neįprastas skonis ir aromatas nulėmė rudajam cukrui kulinarijoje nepakeičiamo ingrediento vaidmenį. Jis aktyviai naudojamas konditerijoje: vaisiniai keksai įgyja nepakartojamą aromatą, pyragai tampa dar labiau šokoladiniai. Gaminant desertus irgi rekomenduojama rinktis cukranendrių cukrų. Visai nedidelis rudojo cukraus kiekis leidžia kardinaliai pakeisti patiekalų skonį ir suteikti jiems nepakartojamą aromatą.

Rudasis cukrus plačiai taikomas dietologų. Nuo pirmų dietinės mitybos dienų patariama pakeisti runkelių cukrų į cukranendrių. Kadangi cukranendrių cukrus yra kompleksinis angliavandenis-  jo pasisavinimas vyksta lėtai. Augalinių ląstelių, vitaminų ir mineralų dėka jis ne virs riebaliniu sluoksniu ant Jūsų šlaunų bei pilvo. Toks cukrus suteiks daug energijos. Jis aktyviai vartojamas sveikoje mityboje, dietose, atsistatant po treniruočių. Specifinių savybių ir aukštos kokybės dėka, cukranendrių cukrus yra nepakeičiamas kūdikių bei alergiškų žmonių mityboje. Ne be reikalo kai kurios rudojo cukraus rūšys yra neatsiejama japonų virtuvės, kuri laikomas subalansuotos mitybos etalonu, dalis.

Rudas cukrus – tai aktyvių žmonių cukrus, žmonių, kurie stengiasi gyventi sveikai gaudami iš gyvenimo maksimumą. Šiai dienai cukranendrių cukraus gamyba sudaro daugiau kaip pusę bendros pasaulinės cukraus gamybos, dėl to jis yra lengvai mums prieinamas parduotuvių lentynose už priimtiną kainą. Bet jeigu Jūs rimtai rūpinatės savo ir  artimųjų sveikata – rinkitės organinį cukranendrių cukrų, kuris išgaunamas iš natūralių cukranendrių, nenaudojant chemikalų. Tik natūralus produktas padės išlaikyti gražią figūrą, o kartu padovanos saldžios palaimos minutės.

Žana DEVEIKIENĖ

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną