Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Castillo de Canena alyvuogių aliejaus degustacija

2017-12-06
Paskelbk savo straipsnį

Susirinkusių „Vyno namų” svečių laukiančios numeruotos krištolinės taurės ir pjaustyti baltos duonos gabalėliai signalizuoja, jog tuojau prasidės degustacija. Tačiau tiesiai iš saulėtosios Andalūzijos atkeliavusi žavinga ispanė pradeda pilstyti visiškai ne vyną, kaip būtų galima tikėtis, o patį tyriausią alyvuogių aliejų.

Gal kiek neįprastas degustacijų „gėrimas”, bet susirinkusiųjų skeptiškus žvilgsnius tuojau pat nustelbia po patalpas pasklidęs šviežios žolės, pomidorų lapų ir vasariškos gaivos aromatas. Taip kvepia ypač tyras, iš pirmo derliaus alyvuogių išspaustas aliejus.

Paragaujame penkių skirtingų šio ūkio alyvuogių aliejaus ir tiesiog sunku patikėti, kaip skiriasi ne tik aromatas, bet ir skonis. Nuo ryškaus šviežių salotų iki vanilės ar banano, bet visi pojūčiai neturi nieko bendro su sintetiniais kvapikliais ar priedais. Skirtinga skonio ir kvapo gama susiformuoja dėl ekologiškame ūkyje auginamų skirtingų kultūrų, žvarbaus vėjo bei saulės kaitros.

Paklausta, kuo šis šviežiai spaustas alyvuogių aliejus skiriasi nuo siūlomo prekybos centruose, Castillo de Canena šeimos ūkio atstovė Isabel Alameda Olivares nusišypso. Moteris paaiškina, kad jų ūkyje aliejus spaudžiamas iš vienos rūšies alyvuogių – tai daug sudėtingesnis procesas, tačiau taip spaustas aliejus ne tik daug aromatingesnis, bet jame išlieka didesni kiekiai antioksidantų bei vitaminų. Ant gomurio likęs švelnus aštrumo pojūtis taip pat parodo, kiek daug aliejuje yra šių sveikatai naudingų medžiagų.

Degustacijos metu ne kartą pabrėžiama, kad kokybiško alyvuogių aliejaus paslaptis yra sandari nuo saulės šviesos apsaugota pakuotė ir šviežumas. Priešingai nei vynas, kurio skonis ryškėja ir vertė auga bėgant laikui, pats vertingiausias yra šio sezono, jauno derliaus alyvuogių aliejus.

Po viso ragavimo ritualo, nebekyla abejonės, kad Castillo de Canena ūkis gali pasigirti ne tik ekologiškais gamybos būdais, bet ir keliomis, skirtingiems pomėgiams pritaikytomis produktų linijomis. Sveikata besirūpinantiems labiausiai patiks biodinamiški aliejai, prabangiai dovanai ar itin gaiviam patiekalų skoniui – pirmos derliaus dienos spaudimo aliejai, o visiškiems gurmanams tiesiog būtina išbandyti skirtingų eterinių ir alyvuogių aliejų derinius.

Lauryna Nelkinė @Meniu.lt