Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Britai ruošiasi kovai su vaikų antsvoriu (1)

2008-03-06
Paskelbk savo straipsnį

Per 25 metus nutukusių žmonių skaičius Didžiojoje Britanijoje išaugo keturis kartus: dabar net trys trečdaliai suaugusių gyventojų turi viršsvorio problemų. Pastaraisiais metais nutukusių vaikų skaičius irgi nuolat auga, todėl Vyriausybė imasi ryžtingų priemonių, siekdama kovoti už sveikesnę ateities visuomenę.

Vaikams problemos dėl viršsvorio atsiranda dėl tos pačios priežasties kaip ir suaugusiems: nesveiko arba per gausaus kiekio maisto ir mažo fizinio aktyvumo, todėl suaugę šios kartos atstovai rizikuoja dažniau sirgti diabetu arba širdies bei kraujagyslių ir kitomis ligomis. Nors dauguma tėvų nelinki tokios ateities savo vaikams, ne visi įstengia įskiepyti vaikams sveiko gyvenimo būdo principų.

Netinkamus mitybos įpročius dažnai suformuoja aplinka: tėvai, mokymo įstaigos, nesveiko maisto (bulvių traškučių, gaiviųjų gėrimų ir t. t.) reklama, skirta vaikų auditorijai. Siekdama kovoti su šiais neigiamais veiksniais, Vyriausybė imasi kompleksinių priemonių: bendradarbiaus su maisto kompanijomis dėl sveiko maisto idėjos vystymo ir reklamavimo, didins fizinį krūvį, o taip pat švies suaugusius ir vaikus nutukimo klausimais. Šiai programai įgyvendinti skiriama 372 milijonai svarų.

Esminis žingsnis bus žengtas įvedant naują maisto žymėjimo sistemą. Anksčiau buvo svarstoma galimybė įvesti „šviesoforo“ žymėjimą: nesveikas maistas būtų žymimas raudona spalva, o sveikas žalia, o taip pat „dienos normos“ žymėjimą. Tačiau po ilgų svarstymų nuspręsta įvesti vieningą paprastą maisto produktų maistingumo žymėjimą. Deja, tai nėra taip lengva įgyvendinti, todėl maisto bendrovės, bendradarbiaudamos su valstybės tarnybomis, sieks įgyvendinti šį projektą. Naujas maisto žymėjimas taps iššūkiu ir maitinimo įstaigoms – restoranams ir kavinėms. Tačiau atrodo, kad verta stengtis, nes projektas britams padės lengviau susiorientuoti ir mažinti vartojimą produktų, prisotintų riebalais, cukrumi bei druska, t. y. kovoti su nutukimu.

Anot Maisto ir gėrimų asociacijos viešųjų ryšių direktorės Julios Hunt, maisto pramonės rinka į sveikesnių produktų poreikį sureagavo anksčiau: jau 2004 metais buvo siūloma sveikesnio maisto, turinčio mažiau riebalų, cukraus bei druskos, už apytikriai 15 mlrd. svarų. Naują žymėjimo sistemą ji taip pat įvertino teigiamai.

Parengė Elena Germanovič
Šaltinis: telegraph.co.uk; foodnavigator.com; upi.com
Nuotrauka: be-think.typepad.com
Meniu.lt informacija