Brangiausi pasaulyje prieskoniai

Brangiausi pasaulyje prieskoniai

Patiekalus mėgstame pagardinti kardamonu, kariu, gvazdikėliais, bazilikais, raudonaisiais ir juodaisiais pipirais bei daug kitų įvairiausių prieskonių. Kai kurie mūsų be prieskonių virtuvėje neapsieiname nė žingsnio. Išties, prieskonių pasaulis – labai turtingas ir galingas.

O ar kas nors kada susimąstė, kokie yra patys brangiausi? Tokiu priimta laikyti šafraną – būtent jis patiekalams suteikia auksinį atspalvį ir išskirtinį, su niekuo kitų nesulyginamą, skonį. Juo gardinami pirmieji ir antrieji patiekalai, o taip pat naudojamas ir kepiniams.

Kiek gi kainuoja šafranas? Kaina svyruoja nuo 400 iki 1000 dolerių. Prieskonio kilmės šalys – Iranas, kilogramas čia kainuoja 460 JAV dolerių; Turkija, Graikija kurioje už „auksinių“ miltelių kilogramą teks pakloti iki 800 JAV dolerių. Rekordininke kainos atžvilgiu visgi lieka Ispanija – šafraną galės įsigyti tie, kurie nepaigalės… 1000 dolerių!

Šafranas gaunamas iš daržinių krokų (Crocus sativus) purkos. Vartojamas taip pat medicinoje, parfumerijoje.

Kaip paaiškėjo, šio prabangaus prieskonio paruošimas gan sudėtingas. Sudėtingumas slypi tame, jog per tris dienas būtina surinkti žiedlapius, kadangi šafranas – nuostabaus augalo kuokeliai, kurio stebuklingosios savybės atsiskleidžia renkant juos švintant, kuomet žiedelis tik tik skleidžiasi. Siūlelio formos kroko žiedų purkos sveria vos 10 miligramų. Gyvena jis vos tris paras, vėliau džiūna ir, kaip prieskonis nebetinkamas vartoti.

Po to, kai surenkama 100000 smuliųjų krokų žiedelių galima pradėti vieno kilogramo brangiojo prieskonio gamybą. Beje, vienam kilogramui šafrano reikia apie 150-200 tūkstančių žiedų. Taigi, „raudonuoju auksu“ šis prieskonis vadinamas ne veltui – spalva, skonis ir… žinoma kaina, to verta!

Raminta Skripkaitė
Šaltiniai: wired.com; payvand.com
Nuotraukos: souss.com; wired.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną