Berlyne bus atidarytas populiariųjų kario dešrelių muziejus

Berlyne bus atidarytas populiariųjų kario dešrelių muziejus

Berlyne, ateinantį šeštadienį bus atidarytas Vokietijoje itin populiarių greitojo maisto simboliu tapusių keptų kario dešrelių (vokiškai – Currywurst) muziejus.

Naujasis muziejus nedidukas, jame vos pora salių, atskirtų pertvaromis, tačiau dizaineriai padirbėjo iš peties. Ant lubų kabo didžiuliai, ryškiai raudoni, plastmasiniai pomidorų padažo lašai, labiau primenantys bokso kriaušes, salės centrą puošia šmaikšti, žaisminga dešrelė apsupta žmogaus dydžio poroloninių gruzdintų bulvyčių, o prisėsti atsipūsti lankytojai gali ant minkštos, dešros formos sofutės.

Be muziejaus eksponatų lankytojai gali pažiūrėti filmą, kuriame pasakojama kaip gaminamos dešrelės, pauostyti įvairius prieskonius bei pažaisti kompiuterinius žaidimus, kur žaidėjas turi greitai „iškepti“ dešrelę. Čia taip pat galima sužinoti kur Berlyne greitojo maisto užkandinės, kuriose vaišina gardžiosiomis bavariškomis dešrelėmis (nuotraukoje užkandinių žemėlapis). Besidomintys receptais ant vienos iš muziejaus sienų gali pasiskaityti keptų dešrelių, bei kitų bavariškų patiekalų receptais.

Kaip pažymėjo muziejaus spaudos atstovė, vokiečiams šis patiekalas ypatingas, juk kasmet Vokietijoje parduodama apie 800 milijonų karri dešrelių porcijų, iš jų 70 milijonų – Berlyne. Be to, kiekvienas atvykėlis būtinai nori paragauti žymiųjų dešrelių.

Patiekalas, pavadintas „kario dešrelės“ laikomos bavarų atradimu. Tai tiesiog kepta dešrelė, supjaustyta gabalėliais arba tik įpjauta ir pagardinta pomidorų padažu bei kitais prieskoniais iš kurių pagrindinis, žinoma, - karis. Šio skanėsto galima paragauti gatvės užkandinėse, visuose festivaliuose, mugėse bei šventiniuose turguose. Įprastai jas patiekia paprastoje popierinėje lėkštėje, kaip garnyras priklauso bandelė arba gruzdintos bulvytės. Restoranuose šį patiekalą taip pat rasite – čia jis įvardintas kaip tradicinis bavariškas arba vokiškas patiekalas.

Keptų kario dešrelių išradėju Vokietijoje laikomas Herta Heuwer – vakarų Berlyno rajono Charlottenburg gatvės užkandinės savininkas. Vyras šį patiekalą pradėjo gaminti 1949 metais, o 1959-taisiais užpatentavo išrastą padažą, suteikęs jam Chilliup pavadinimą. Nuo 2003-čiųjų vietoj buvusios užkandinės kabo memorialinė lenta žymaus išradėjo garbei.

Šiandien vokiškose internetinėse svetainėse galima rasti begales keptų kario dešrelių receptų – su svogūnais, medumi, sojų padažu, pomidorais, actu bei kitais ingredientais. Dešrelės gali būti paprastos arba sukamos bavarišku stiliumi, su skirtingais pagardais, tačiau esmė – pomidorų padažas su kario prieskoniais – lieka nepamainomas.

Raminta Skripkaitė
Šaltinis: alltravels.com
Nuotraukos: currywurstmuseum.de
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną