BBQ istorijos

BBQ istorijos

BBQ fanai, ar žinojote apie siaubingai(!) įdomų išradimą – „turnspit dog“ Anglijos virėjų aprašytą 1576 m. Tai buvo virš židinio įtaisytas ratas su bėgimo takeliu viduje, kurį bėgdamas sukdavo šuo, šis savo ruožtu sukdavo iešmą ant kurio kepdavo mėsa. Kaip bebūtų keista, šis išradimas tapo toks populiarus, kad buvo išveista speciali šunų veislė su trumpomis, stipriomis kojomis, skirta šiam „darbui“. 

Šiandien JAV BBQ ne šiaip maisto gamybos būdas, tai subkultūros dalis. Sudarinėjami ištisi visas valstijas apimantys žemėlapiai su geriausiomis vietomis paragauti autentiško „low and slow“ BBQ.

Pirmieji BBQ restoranai
Pirmieji BBQ restoranai, dažniausiai tik savaitgaliais, laisvais nuo darbų, budavo atidaromi ūkininkų, o maistas parduodamas tik išsinešimui.  Kitas žingsnis buvo nedideli stacionarūs „kioskai“ su stalais, kėdėmis ir, būtinai, reklaminiu paršiuku prie durų.
Automobilių era atvėrė naują klientūrą BBQ restoranams ir jie pradėjo steigtis, kaip pakelės kavinės kurio pagrindinis koziris - sotus ir pigus maistas. Kai barbekiu restoranai atsirado pakelėse, jiems reikėjo trumpo asociatyvaus, įsimenančio pavadinimo, netruko įsitvirtinti trumpinys BBQ.
Seniausias pasaulyje be pertraukos toje pačioje veikiantis BBQ gaminanti vieta – 1888 žydų kilmės emigrantų atidarytas restoranas New York‘e. - Katz's Deli, kurio firminis patiekalas – Pastrami sumuštinis su BBQ jautiena.
Iki šiol, nors BBQ jau toli nuo ūkininkų kioskelių ir pakelės užeigų, tai ne haute cuisine virtuvė. Tai vieta, kur dažnai teks atsisakyti peilio su šakute ir išsitepti tirštu padažu. Geriausieji pasaulio BBQ restoranai vis dar daro seną gerą „soul food“. Konservatyvumas ir tradicijų laikymasisi, kaip niekur kitur BBQ laikomas labiau privalumu, nei trūkumu.

BBQ, kaip socialinis reiškinys
BBQ maisto ruošimo metodas leido didelius kiekius maisto paruošti vienu metu, todėl labai greitai išpopuliarėjo miesto festivaliuose, bažnytinėse šventėse.Tai buvo populiarus ir salyginai pigus būdas ne tik miesto šventėms ir bažnyčios piknikams bet ir rinkiminių kampanijų rinkėjams renginiuose, kur prie BBQ buvo sočiai naminio limonado ir šlakelis...viskio. Bažnytiniai ir politiniai BBQ iki šių dienų vis dar labai populiarūs JAV pietuose.
BBQ nebuvo kažkurios vienos visuomenės klasės maistas, jį mėgo visi.  Dvidešimtame amžiuje, kuomet BBQ restoranai buvo paplitę visose valstijose nemažai restoranų priklausė afroamerikiečiams, tuo tarpu restoranų klientai nesiskirstė rasėmis, geri restoranai pritraukdavo klientus iš visų visuomenės sluoksnių. Vienoje vietoje bendraudavo ir baltaodžiai, ir juodaodžiai. Taigi BBQ suvaidino nemažą rolę ir mažinant rasinę segregaciją.

BBQ čempionatai ir kontraversijos
Pirmasis BBQ čempionatas fiksuojamas 1959m,  vyko Havajuose, o dalyviais galėjo būti tik vyrai. Pirmojo BBQ čempiono, laimėjusio $10,000 receptas:

Kiaulienos nugarinė javanietiškai
1 kg kiaulienos nugarinės
6 smulkinti braziliški riešutai
1 puodelis smulkintų svogūnų
2 skiltelės smulkintų česnakų
1/4 puodelio citrinų sulčių
1/4 puodelio sojų padažo
2 šaukštai rudojo cukraus
2 šaukštai maltos kalendros
1/4 šaukštelio traiškytų raudonųjų pipirų
1/4 puodelio alyvuogių aliejaus
Sumaišyti riešutus, svogūnus, česnakus, citrinų sultis, sojos padažą, cukrų, prieskonius ir aliejų. Sudėti kubeliais supjaustytą nugarinę ir marinuoti 10 minučių. Kepti kiaulieną karts nuo karto patepant likusiu marinatu. Patiekti su ryžiais gardindais šafranu arba kariu ir razinomis.

Populiariausi BBQ čempionatai kasmet (nuo 1982 ) vykdavo Čikagoje  – „Royko Ribfest“. Juos organizavo pulicerio premijos laureatas, žurnalistas Mike Royko. Pirmasis čempionatas įvyko kuomet Royko metė iššūkį čikagiečiams, dienraštyje paskelbęs, jog būtent jis gamina skaniausius šonkauliukus.Taip pirmąjame čempionate dalyvavo 400 žmonių.
Pats Royko, prisiekęs mėsos gerbėjas ne kartą kritikavęs vegetarus, esą jie ne mažiau žiaurūs už mesėdžius, nes valgo augalus, kurie taip pat geba jausti, taip pat sukritikavo ir čempionate vegetarišką BBQ gaminusią komandą. Tačiau po kelių metų itin sėkmingų čempionatų organizavimo Royko pasitraukė, dėl...paršiuko.
Norėdamas turėti geriausią mėsą, besiruošdamas čempionatui Royko nutarė pats užauginti paršelį, kurį pavadino Princu.  Tačiau supratęs kokie prieraišūs, protingi gyvūnai yra kiaulės, Royko  atsisakė organizuoti ir dalyvauti čempionate: „Kaip aš galiu šį ištikimą, pasitikintį gyvūną paversti į kelis gabalus šonkauliukų? Negaliu dalyvauti renginyje, kur galbūt bus kepami mano paršiuko Princo puseserės ar broliai“ – tuomet sakė Royko.

Įdomu tai, jog iki šiol JAV geriausi BBQ šefai tai ne restoranų virėjai, o pastovūs čempionatų dalyviai. Įprasta praktika iš pirmo dalyvauti ir skinti pergales čempionatuose, o tik vėliau atidaryti restoraną, kurio žinomumui tarnautų užsidirbtas vardas.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną