Baltasis vynas tamsina dantis

Baltasis vynas tamsina dantis

Dauguma raudonąjį vyną iškeičia į baltąjį todėl, kad pirmasis dažo dantis. Tačiau, pasirodo, pastarasis irgi turi panašių savybių. Neseniai Niujorko mokslininkai pranešė, kad nuo baltojo vyno ant dantų gali atsirasti tamsios dėmės.

Tyrimo metu buvo naudojami šešių karvių dantys, kurių paviršius labai panašus į žmogaus dantų. Naudojant specialų prietaisą spektrofotometrą, kuris matuoja atspalvio intensyvumą, buvo tiriamas dažymo laipsnis. Mokslininkai pastebėjo, kad dantų, pamirkius juos vieną valandą baltajame vyne, o vėliau panardinus į juodąją arbatą, dėmės buvo kur kas tamsesnės nei pamirkius vandenyje, o vėliau arbatoje.

„Dantų mirkymas vieną valandą vyne atitinka vyno gurkšnojimą vakarienės metu“, – teigė profesorius, Niujorko odontologijos universiteto mokslų daktaras Markas Wolffas. Šios išvados buvo paskelbtos Majamyje vykusio Tarptautinės dantų tyrimų asociacijos metinio posėdžio metu.

„Vyno rūgštys sukuria intarpus bei griovelius, per kuriuos lengviau prasiskverbia kitų gėrimų cheminės medžiagos, nudažančios dantis“, – aiškino daktaras Wolffas.

Vis dėlto raudonasis vynas labiau dažo dantis. Atlikę eksperimentą ir su baltuoju, ir su raudonuoju vynu mokslininkai pastebėjo, kad nuo raudonojo vyno ant dantų lieka tamsesnės dėmės.

„Raudonajame vyne, palyginus su baltuoju, yra daugiau dažančios medžiagos chromogeno“, – aiškino daktaras Wolffas. Tačiau profesorius priduria, kad neverta atsisakyti vyno vien dėl to, kad jis dažo dantis. Tiesiog vėliau siūlo juo išsivalyti balinančia dantų pasta.

Elena Germanovič
Šaltinis: medicalnewstoday.com
Nuotrauka: corbis.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną