Azerbaidžanas – turtinga virtuvė, skanūs patiekalai

Azerbaidžanas – turtinga virtuvė, skanūs patiekalai

Azerbaidžanas vadinamas „ilgai gyvenančiųjų“ šalimi. Mokslininkai mano, jog ilgaamžiškumui įtakos turi geras klimatas, sveikas gyvenimo būdas ir, žinoma, valgiai bei valgymo įpročiai. Didžiuosiuose šalies viešbučiuose patiekiama labai daug nacionalinių valgių, azerbaidžaniečiai didžiuojasi savo virtuve ir mielai vaišina visus atvykusius.

Pradėkime nuo sriubos. Azerbaidžane sriubos daug tirštesnės ir įmantresnės, savitą aromatą šioms sriuboms suteikia prieskoniai. Dažniausiai sriubos verdamos iš mėsos. Vienas išskirtiniausių šios šalies patiekalų yra sriuba-sultinys iš mėsos ir atskirai kaip antras patiekalas atnešamos daržovės ir mėsa, virę tame pačiame sultinyje. Tokie patiekalai vadinami „piti“ ir „kyufta-bozbaš“. Dar vienas skanus ir patraukliai atrodantis patiekalas yra „pilau“. Jis gaminamas su įvairiais priedais – vištiena, daržovėmis, vaisiais. Patiekalo pavadinimas priklauso nuo dedamo priedo: „kaurma pilau“ (jautienos pilau), „toyug pilau“ (vištienos pilau), „shirin pilau“ (džiovintų vaisių pilau), „syudli pilau“ (pieno pilau). Šis patiekalas – mums puikiai žinomas plovas. Azerbaidžane taip pat verta paragauti šašlyko – „basturmos“, filė ar „liubitelskij“. Visoje šalyje labai populiari ant didelio iešmo kepama aviena – tai „liulia kebab“ ir „tava kebab“. Nenustebkite, jei Azerbaidžane jums pasiūlys ir šašlyką iš žuvies, ji taip pat labai populiari. Tokie patiekalai kaip plovas, šašlykas, kebabai paplitę ir mėgstami visame pasaulyje.

Žalumynai Azerbaidžane valgomi ne prieš pietus, o visą laiką, nes lėkštė su šviežiais pomidorais ir agurkais ant stalo stovi visada. Tarp sriubos ir antrojo patiekalo siūloma pailsėti ir atsigerti arbatos. Po sočių pietų neatsisakykite jums siūlomos varškės, sumaišytos su žalumynais – tikima, jog šis mišinys pagerina virškinimą. Pietūs paprastai baigiami desertu – neapsakomai skaniais šerbetu ar pyragėliais. Arbata šioje šalyje laikoma atskiru patiekalu, neretai patiekiamu kartu su džemu – persikų, braškių, žemuogių, vynuogių ar kitų uogų. Tad drąsiai galima sakyti, kad Azerbaidžano virtuvė atspindi šalies turtingumą.

Parengė Laura Kubilienė

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną