Aurelija Čižauskaitė: „Negaliu pakęsti cukraus“

Aurelija Čižauskaitė: „Negaliu pakęsti cukraus“

Aurelija Čižauskaitė – Lietuvos televizijos laidos „Iššūkis žvaigždėms“ dalyvė, „avantiūristė“ vokalistų konkursų laureatė bei konkurso „Dainų 10: Iššūkis žvaigždėms“ prizininkė (dalyvavusi su Aleksandru Petruliu). Dažnai pasirodanti Lietuvos televizijos laidose, masinėse šventėse, koncertuose, prezentacijose, pobūviuose bei verslo renginiuose, šiaulietė sutiko papasakoti apie savo mėgiamą maistą bei pasidalino firminio patiekalo receptu.

Ar perkate ekologiškus produktus?
Turguje. Ten dar galima rasti kaimiškų kiaušinių, ekologiškesnių daržovių ar vaisių. Ir mėsa kokybiškesnė nei prekybos centruose.

Ar sutinkate, jog geriausi kulinarai – vyrai?
Visiškai pritariu nuomonei, kad vyrai – geriausi kulinarai. Mano gyvenimo draugas gali valandų valandas eksperimentuoti virtuvėje. Ir jam puikiai sekasi. Labai mėgstame kinų virtuvę.

Kuo nuraminate skrandį, kai visiškai neturite laiko?
Skrudintais lazdynų riešutais.

Ko Aurelijos šaldytuve visada turi būti?
Krevečių, Camembert arba Brie sūrio, ispaniškos vytintos dešros, vasarą šviežių, o žiemą šaldytų mėlynių (patys geriausi vitaminai akims), greipfrutų (pats skaniausias vaisius) bei alyvuogių (pats tikriausias mano desertas).

Mėgiama vieta
Gyvename XXI amžiuje, kurio tempas retai leidžia pasidžiaugti tyla, pabūti su savo mintimis ir pan. Todėl mieliau laisvalaikį leidžiu gamtoje. Na, o restoranuose pačiai tenka dažniau dainuoti, nei būti klientu. Tuo labiau, retai tenkina aptarnavimo, maisto kokybės ir kainos santykis Lietuvoje. Kelios išimtys: restoranas „Mielnais Muki“ Rygoje, restoranas „Markus ir Ko“ Vilniuje (nedidelė, jauki erdvė, subtiliai profesionaliai atliekama muzika, burnoje tirpstantis didkepsnis, raudonojo kokybiško vyno taurė, nepriekaištingas aptarnavimas, mylimo žmogaus šiltas dėmesys... Visa tai – puikiai subalansuota vakarienė).

Ką skanaus teko ragauti svečiose šalyse?
Bet kuri kita šalis turi savitą kultūrą, tradicijas tiek muzikoje, tiek ir virtuvėje. Būdama svetur labiausiai pasigendu šviežio pieno. Ispanijoje visada valgau paella su jūrų gėrybėmis, triušiena arba sraigėmis, taip pat degustuoju vytintos mėsos gaminius, sūrius bei vynus. Po to, kai Italijoje paragavau picos bei lazanijos, Lietuvoje minėtų patiekalų nebevalgau... Ir, be abejo, Italijos kava – pati skaniausia. Kadangi gyvename laisvoje šalyje, visi turime galimybę pažinti svečias šalis, jų virtuvę. Prieš 10 metų mane stebino patiekalas „varlių kulšelės“. Sakydavau, kad niekada neparagaučiau. Tačiau šiandien viskas kitaip. Pastebiu dar vieną skirtumą: kuo toliau, tuo mažiau valgau lietuviškų patiekalų. Man jie labai skanūs, tačiau tampa per sunkūs organizmui. Galbūt todėl Lietuvoje pasigendu jūrų gėrybių įvairovės bei didesnių pasirinkimo galimybių.

Kokiais skanėstais lepinate savo svečius?
Sūriu, krevetėmis, alyvuogėmis, vynuogėmis, aperityvu. Antrojo patiekalo pasirinkimas dažniausiai priklauso nuo mano draugo fantazijos ir noro. Dažnai būna jautiena sojos arba paukštiena kario padaže. Patiekalai užgeriami vynu bei vandeniu. Po vakarienės svečius mielai vaišiname diskusijomis bei muzika.

Ko negalite pakęsti?
Cukraus ir bet ko, kas saldu. Išimtis – medus, nes jį vertinu kaip vaistą.

Ką galvojate apie greitąjį maistą?
Deja, esu negatyvi, todėl dažnai su savimi turiu riešutų, kuriais apgaunu skrandį. Manau, kad tai sveikiau, negu greitasis maistas, užgeriamas „Coca-cola“...

Kokios pasaulio virtuvės patiekalams esate neabejinga?
Italų, armėnų, kinų.

Koks mėgstamiausias Jūsų patiekalas?
Jei atrandu naują mėgstamą patiekalą, stengiuosi jo nepersivalgyti, kuo ilgiau išlaikyti jį pasiskaninimui, nes besotybė dar niekam neatnešė naudos.

Receptas.
„Jautienos ir daržovių troškinys sojos padaže“ (4 asmenims)
Reikės: 600 g jautienos, 1 didelio svogūno, 2 didelių raudonų paprikų, 3 didelių morkų, 300 g ryžių, 200 ml sojos padažo, druskos pagal skonį, 5 arbatinių šaukštelių kukurūzų krakmolo, 1 stiklinės virinto vandens.

Išpjausčius iš mėsos sausgysles, supjaustyti ją kuo plonesniais griežinėliais ir išvirti. Į keptuvę įpilame 1 stiklinę virinto vandens, sudedame dideliais griežinėliais supjaustytas morkas ir patroškiname. Tada sudedame dideliais griežinėliais supjaustytus svogūnus ir paprikas. Troškinti daržoves reikėtų neilgai, kad per daug nesuminkštėtų. Šiek tiek patroškinus sudėti nuplautą išvirusią jautieną. Dar šiek tiek patroškinus supilame sojos padažą bei pagal skonį dedame druskos. Padažą sutirštiname kukurūzų krakmolu, ištirpintu šaltame vandenyje. Supylus krakmolo tirpalą, lėtai maišyti, kol padažas sutirštės. Patiekiame su išvirtais ryžiais. Skanaus!

Kalbino Raminta Skripkaitė
Nuotraukos iš asmeninio Aurelijos Čižauskaitės archyvo
(antroje nuotraukoje – su gyvenimo draugu)
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną