Atskleista paslaptis: senąjį šampaną įsigijo rusai

Atskleista paslaptis: senąjį šampaną įsigijo rusai

Pagaliau paaiškėjo tikrasis seniausio pasaulyje šampano – beveik poros šimtų metų senumo „Veuve Clicquot“ – pirkėjas. Pasirodo, butelis, kuris kartu su dar pusanto šimto butelių, pernai vasarą buvo rastas Baltijos jūros dugne netoli Alando salyno, priklausančio Suomijai, pateko į vieno Rusijos restorano muziejų. Pradžioje skelbta, kad tai buvo paslaptingas pirkėjas iš Singapūro.
 
„Buyan Russian Haute Cuisine & Caviar Bar“ registruotos Singapūre už 43 tūkstančius dolerių įsigijo 1841 metų derliaus „našlę“ bei butelį „Juglar“ už 35 tūkstančius. Šis XIX amžiaus šampanas taip pat buvo rastas tarp nuskendusio laivo nuolaužų. Spėjama, kad kilmingas ir brangus krovinys buvo gabenamas Rusijos imperatoriui Nikolajui I, tačiau adresato nepasiekė ir ilgam atgulė Baltijos jūros dugne.

Štai ką apie išskirtinį pirkinį kalba kompanijos „Buyan Russian Haute Cuisine“ savininkė Julija Šerstiuk: „Mūsų restoranas – tai ne tik maistas, bet ir vynas, maisto ir gėrimų kultūra. Jis padeda žmonėms plėsti akiratį, nes pasakoja apie istoriją ir siūlo tai, kas įdomu visam pasauliui. Mes nuolatos palaikome ryšius su Singapūru, todėl, kai tik sužinojome, kad tas šampanas buvo skirtas Rusijos imperatoriškąjam dvarui, iškart juo susidomėjome“.

Tačiau šie reti gėrimai nebus įtraukti į restorano vyno kortą: juos kaip relikvijas planuojama patalpinti restorano muziejuje. Jame svečiai jau gėrisi tokiais retais vynais kaip 1821 metų „Chateau-Chalon Vin Jaune“. Penkių milijonų dolerių vertės kolekcijoje yra 1877-ųjų „Chateau Margaux“, 1854 ir 1883 derliaus „Chateau Lafite Rothschild“, „Chateau Mouton Rothschild 1859“ ir šampanas „Heidsieck & Co 1907“.

Garsus šampano ekspertas Richardas Juhlinas po pernai vėlyvą rudenį vykusios senųjų šampanų degustacijos „Veuve Clicquot“ apibūdino kaip kažką nepaprasto, primenantį ‘Chardonnay‘ su liepų ir laimų natomis. „Juglar“ jis įvardijo tvirtu gėrimu su grybiškomis natomis.

O štai someljė Ella Grusner Morgan, kuri taip pat dalyvavo degustacijoje Alando saloje, pastarąjį vyną pavadino saldoko skonio su puikiai išreikšta rūgštimi, kupinu gėlių aromatų, kuriuose jaučiami jaunų citrusų ir abrikosų niuansai. Žodžiu, puikūs, tobulai išsilaikę šampanai. Įdomu, ar rusai ištęsės pažadą laikyti juos muziejaus lentynose?

 
Parengė Jūratė Sprindžiūnaitė
Vyno žurnalo informacija
www.vynozurnalas.lt

Nuotrauka: officialpsds.com

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną