Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Atsargiai – pesticidai!

2008-05-01
Paskelbk savo straipsnį

Kovo pabaigoje PAN Europe (Europos kovos su pesticidais tinklas) paviešino netikėtus tyrimų duomenis: ištirtuose 40 standartinio raudonojo vyno buteliuose buvo aptikta pesticidų, kenksmingų žmogaus sveikatai, pėdsakų. Tyrimui pasirinktas vynas iš skirtingų šalių: Prancūzijos, Austrijos, Vokietijos, Australijos, Italijos, Portugalijos, Pietų Afrikos Respublikos bei Čilės. Visuose buteliuose buvo aptiktos net 24 skirtingos pesticidų rūšys: 5 iš jų Europos Sąjungoje pripažintos kancerogeninėmis (sukeliančiomis vėžį), galinčiomis organizme sukelti mutaciją, kenkiančiomis vaisingumui arba endogeninei sistemai.

Elliott Cannell, PAN Europe darbuotojas, komentavo, jog daugelis vyno ūkių savininkų, auginančių vynuogių plantacijas, nesivadovauja pesticidų vartojimo kontrolės reglamentais ir vietoj įprastų pesticidų naudoja pavojingus sintetinius. Anot Elliotto, ši populiarėjanti „mada“ daro tiesioginę įtaką Europos vynų kokybei. Keisčiausia yra tai, kad du trečdaliai vyne aptiktų pesticidų tik neseniai buvo įtraukti į leistinųjų sąrašą ūkiams, kurie nesilaiko ekologiškos vyndarystės principų.

40 vyno butelių buvo ištirta privačiose laboratorijose: 34 iš jų buvo pagaminti įprastuose vyno ūkiuose, o 6 buteliai pagaminti ekologišką vyndarystę kultivuojančiuose vyno ūkiuose. Tyrimo duomenys apstulbino visus: 34 įprasto vyno buteliuose iš viso rasti apie 148 pesticidų pėdsakai. Kiekviename butelyje buvo aptikta mažiausiai 1 pesticido pėdsakų ir vidutiniškai 4 pesticidų pėdsakai. Daugiausia viename butelyje buvo aptikta 10 pesticidų pėdsakai.

Ištyrus 6 ekologiško vyno butelius pesticidų pėdsakų buvo rasta tik 1 iš jų – kituose 5 buteliuose pesticidų pėdsakų nerasta. Tyrimo išvadose paminėta, jog ekologiškuose vynuose labai retai aptinkama pesticidų pėdsakų, o aptiktieji gali būti susiję su kaimynystėje įsikūrusiais vyno ūkiais, kurie naudoja pesticidus, todėl ekologiški vyno ūkiai periodiškai gali nukentėti. Minėtame viename ekologiško vyno butelyje buvo rasta nedidelė pyrimenthanilo koncentracija, kuris, manoma, yra kancerogeninis.

Tokiam „akibrokštui“, kuris paskatino debatus apie pesticidų naudojimo saugą Prancūzijoje ir kitose valstybėse, atsaką davė Europos pasėlių apsaugos asociacija (European Crop Protection Association). Šios organizacijos atstovai komentavo, jog visų pesticidų, kurie buvo rasti vynuose, naudojimas vynuogių auginimui yra teisiškai įformintas, o pačių pesticidų naudojimas vyndarystėje yra neišvengiamas ir būtinas. Buvo žeriami ir kiti argumentai: rasti pesticidų pėdsakai labai menki – kaip lašas vandens olimpinio dydžio baseine, todėl jie nekelia jokio pavojaus.

Būtų galima pateikti ir kitų argumentų: 40 vyno butelių neatskleidžia situacijos visoje vyno rinkoje, todėl nevertėtų daryti vienareikšmiškų išvadų. Deja, nustebino ir tai, jog pesticidų kiekiai, kurie tikrai buvo nemaži, rasti ne tik įprasto vyno buteliuose, kurio kaina nėra didelė, bet ir tuose, kurie priskiriami brangesnių kategorijai.

Europarlamento nariai, susiję su žaliųjų judėjimu, ruošiasi gegužės mėnesį kelti debatus dėl 5 kenksmingiausių pesticidų (kancerogeninių, sukeliančių mutaciją arba hormonų pusiausvyros disbalansą) naudojimo uždraudimo.

Parengė Elena Germanovič
Šaltinis: organicwinejournal.com; kurdesz.pl
Nuotrauka: customersrock.files.wordpress.com; knowledgeofhealth.com