Atlikėja Milda apie pusryčius visą dieną ir „nuogus" grikius

Atlikėja Milda apie pusryčius visą dieną ir „nuogus" grikius

Dainų autorė ir atlikėja MILDA (Milda Stasaitytė)  - visa panirusi į muzikinį pasaulį. Visai neseniai pirmąjį muzikinį klipą dainai „Flag" pristačiusi mergina mintyse dėlioja naujas dainas, tačiau rado laiko atsakyti į kelis meniu.lt klausimus bei pasidalinti mėgstamo patiekalo receptu. Įsijungiame pasiklausyti Mildos kūrybos ir skaitom apie kulinariją jos namuose! 

Kokio skonio yra lietuviška muzika?

Pokalbiuose apie maistą dar niekada nekalbinome muzikinio pasaulio žmonių. Todėl Mildai teko pirmai atsakyti į klausimą  - kokio skonio būtų lietuviška muzika? „Nors šis reiškinys mažėjantis, tačiau dar daug lietuviškos muzikos prilyginčiau rausvai rožytei ant pigaus torto - nei gražu, nei skonio yra. Dar nemažai lietuviškos muzikos primena bulvių plokštainį arba cepeliną - žinai, kad užsieniečiui, ko gero, neįtiks, bet mums patiems tai tartum genuose išsaugota, kad ir kaip retai prisiliečiam, tačiau vis tiek kvepia ir skanu. Tačiau vis daugiau lietuviškos muzikos turi labai savitą, naują, nepažįstamą ir drąsų skonį, kuriam reikia kelių bandymų, kelių kartų, kol jis tampa artimas ir reikalingas mūsų skonių paletėse“, - pokalbį pradėjo atlikėja.

Dainuojantys, puikiai žino, kad tam tikri maisto produktai yra privengtini, mat jie neleidžia balsui atsiskleisti. O patiriamas jaudulys prieš svarbų pasirodymą – taip pat savaime sutrumpina valgytinų produktų sąrašą. Pasak Mildos, maitinimasis pakinta, kai laukia svarbūs įrašai ir koncertai: „Pasiruošimas labiau susijęs su išsimiegojimu, išgeriamu vandens kiekiu. Koncerto ar įrašų dieną vengiu kavos, šokolado, maisto, kuris „veliasi“ burnoje. Nevalgau prieš pat įrašus ar koncertą".

Kadangi atlikėja pati rašo dainoms tekstus, mes parašėme jos pagalvoti apie dainą maisto produktui ar patiekalui. Jos atsakymas net labai suintrigavo ir sudomino: „Norėčiau sukurti odę picai. Taip pat, manau, pavyktų parašyti neblogą baladę apie išsiskyrimą su batonu.“

Tikri skoniai ir improvizacija virtuvėje

Keliaudama Milda atrado graikų virtuvę. „Vertinu tikrą, paprastą, raw skonį. Graikų virtuvėje radau būtent tai - labai daug skonio, bet ne iš prieskonių ar padažų, o būtent pačių produktų ir jų dermės.“

Labai daug „skonio“ atlikėja galėjo patirti ir ragaudama švediškos pūdytos žuvies.  Jos teko tik uostyti. Iki burnos tąkart nenukeliavo ir, manau, niekad nenukeliaus“, - pasakojo ji.

Iš kur Mildos virtuvėje atsiranda nauji receptai? Skolinasi, ieško internete, o gal... „Mano santykis su receptais - labai komplikuotas. Sudėtingų, detalių receptų, reikalaujančių preciziškumo net nesiimu, nes jį sugadinu labai greit. Man kur kas labiau sekasi eksperimentuoti ir improvizuoti. Jaučiu tam tikrų skonių darną ar konfliktą, tačiau nejaučiu skaičių, kiekių“, - teigė ji.

O koks apskritai maistas labiausiai patinka? Milda pasakojo, kad labiausiai mėgsta tikrą maistą, iš tikrų, aiškių skonių, kurie slypi pačiuose produktuose. „Nesu didelė padažų ir aitrių prieskonių mėgėja. Pavyzdžiui, labai mėgstu grikius ir juos valgau kone „nuogus“, su trupučiu kokosų sviesto ir druskos. Man daugiau įspūdžio gali palikti gerai išaugintas sultingas pomidoras, nei 30 eurų kainuojantis desertas.

Pati gaminu panašiu principu. Mėgstu produktus savyje slepiančius daug skonio ir tą skonį stengiuosi tik pastiprinti, tačiau nemalšinu jo su padažais ar prieskoniais“, - meniu.lt teigė atlikėja.

Valgymas mieste – socializacijos dalis

Milda turi labai aiškią poziciją apie valgymą namie ir mieste: „Jei turiu pakankamai laiko ir produktų, visuomet rinksiuosi valgyti namie. Valgymas mieste man labiau sociali veikla. Nevalgau mėsos, tad ieškau vietų, kurios neskriaudžia vegetarų/veganų. Tačiau nemažiau man svarbi toje vietoje kuriama kultūra ir atmosfera - nuo interjero iki aptarnaujančio personalo, grojamos muzikos bei kuriamo koncepto. Mėgstu vietas, kur vos įėjus aišku, kad ji apie kažką, atsiskleidžia kažkokia idėja, kuriamas kažkoks jausmas.

Fancy restoranų apskritai nemėgstu. Juose jaučiuosi svetima. Geriausiai jaučiuosi Totorių gatvėje esančioje Chaikoje, kur einu tiesiog praleisti laiko su savo draugėmis ar tiesiog pasėdėti ir paskaityti knygą kartu su savo šunimi ir gabalėliu karamelinio avinžirnių pyrago.“

O kur nueitų, jei galėtų ir kokią dar neveikiančią maitinimo vietą ji norėtų aplankyti Vilniuje? „Girdėjau, kad Nidoje nebebus prieplaukos „Kaštono“. Tai - didelė netektis. Mūsų šalyje dar trūksta išradingų ir įvairių breakfast all day vietų, bet čia aš šališka, nes pati pusryčių maistą galėčiau valgyti ištisai. Taip pat man trūksta nourish/macro bowl kultūros - vietų, kur savo dubenį, kupiną maistingų ir įvairių produktų galėtum susidėlioti pats“, - įžvalgomis pasidalijo Milda.

Jau užsiminusi apie pusryčius, atlikėja Milda Stasaitytė meniu.lt skaitytojams siūlo savo mėgstamiausią pusryčių receptą.

Pilno grūdo bemielė ruginė duona paskrudinta skrudintuvėje iki traškumo, ant jos ištraiškytas prinokęs avokadas, uždėtas keptas sunny side up kiaušinis, ant jo - švelniai sūdyta lašiša, ir barstome kuo tik norime: man patinka kanapių, chia sėklos, paprastos saulėgrąžos, sezamo sėklos ir panašiai.

Kristina Šapytė @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną