Aštuntajame vyno ir desertų derinių čempionate – subtilūs deriniai ir daug žmogiškos šilumos

Aštuntajame vyno ir desertų derinių čempionate – subtilūs deriniai ir daug žmogiškos šilumos

2017 metų Vyno ir desertų derinių čempionate savo meistriškumą demonstravo 18 konditerių, šefų ir someljė komandų. Nugalėtojais išrinkti „Time“, vicečempionais – „Dine“, III vietos laimėtojais – „Sweet Root“ restoranai. Prizas už lengviausią derinį ir geriausią vyną atiteko „Kempinski Cathedral Square“ komandai, o lietuviškiausiu desertu pripažintas „Suvyniotas“, patiektas „Sweet Root“.

„Šių metų varžybose – itin daug subtilių, skonio niuansais žaidžiančių desertų, todėl stipriai pasikeitė ir prie jų derinamo vyno pasirinkimas, – dalijasi įspūdžiais varžybų sumanytojas, Lietuvos someljė mokyklos studijų vadovas Arūnas Starkus. – Nebuvo nė vieno porto, neliko nė vieno sauso vyno, šampano. Tačiau daug pusiau saldžių arba labai lengvų, 5–6 % stiprumo vynų. Geriausiu vynu taip pat išrinktas 6,5 % stiprumo „Antech Menthode Ancestrale Blanquete de Limoux AOC“.  Nykstant kraštutinumams, varžybų dalyviai ieško įdomesnių, sudėtingesnių ir drauge labiau intriguojančių derinimo principų: skonio dinamika, netikėtos tekstūros, asociacijos.“

Šiemet varžybose buvo ypač daug puikių derinių, todėl aukštesnį vertinimą neretai lėmė geresnis derinio pagrindimas, pristatymas. Prie geros someljė iškalbos baigiame priprasti, tad šįkart teisėjus maloniai nustebino puikiai apie desertus, jų kūrimo istoriją pasakojantys konditeriai ir virtuvės šefai. „Žmogiškas ryšys su svečiu, kuriam patiekiamas desertas ir vynas, yra labai svarbus, nes taip svečias įtikinamas paragauti to, ko nepažįsta, todėl varžosi, nedrįsta klausti, nors tai gali suteikti labai daug malonumo“, – sako lietuviškiausio deserto prizo ir III vietos laimėtojo restorano „Sweet root“ vadovas Sigitas Žemaitis. Lietuviškų sudėtinių dalių desertuose tikrai netrūko: burokėliai, šermukšniai, kriaušės, moliūgai, mėtos, juodieji serbentai, slyvos, avietės, ožkos sūris, tačiau dažniausiai buvo naudojami svarainiai. Skonio intensyvumu jie varžėsi su citrinomis ir itin gaiviame nugalėtojų komandos „Time“ deserte „Gaiva“, suderintame su „Prunoto Moscato d‘ Asti“. Šiemet mažiau daržovių, tačiau dalyviai imporvizavo su prieskoniais: kmynais, druska, pušų spygliais, kankorėžiais. Derinant patiekalus su saldžiaisiais kekeriniais, vytintų vynuogių vynais, svarbiu rišamuoju produktu tampa medus ir riešutai. Riešutų miltai – vienintelė deserto „Žemynos dovana“ dekoracija II vietos laimėtojų komandos – restorano „Dine“, pateiktame derinyje su vynu „Klein Constantia Vin de Constance“.

Čemionato organizatoriai: Lietuvos someljė mokykla, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir Lietuvos someljė asociacija. LSA prezidentas ir varžybų prizininkas Arminas Darasevičius teigia, kad kasmet vykstančiose varžybose susitinka patyrę šalies restoranų atstovai, naujokai ir studentai, todėl tai puiki proga keistis patirtimi, mokytis ir keisti desertų ir vyno kultūrą Lietuvoje. Todėl – iki pasimatymo kitąmet!

 

Dalyvių ir apdovanojimų sąrašas:

I vieta. Restoranas „Time“ (Ignas Višinskas, Jelena Orlovič, Zoja Zakijeva) – desertas „Gaivà“ su „Prunotto Moscato D’Asti DOCG“.

II vieta. Restoranas „Dine“ (Arminas Darasevičius, Donatas Šatkauskas, Barbora Čepulionienė) – desertas „Žemynos dovana" su „Klein Constantia Vin de Constance“.

III vieta, lietuviškiausias desertas. Restoranas „Sweet root“ (Greta Janulytė, Justinas Misius, Sigitas Žemaitis, Agnė Marcinauskaitė) – desertas „Suvyniotas“ su „Kracher Cuvee Beerenauslese Burgenland 2015“.

IV vieta. Albertas Koncijalovas ir Dovilė Piliponytė –  desertas „Soliaris“ su „Anselman Trockenberenauslese Solaris 2014“.

V vieta. „Sala Plateliai Resort“ (Rokas Jarašūnas, Dominykas Kupčinskas, Petras Jarašūnas) – desertas „Gaivu, bet subtilu“ su „Chateau Barbier Sauternes AOC 2007“.

VI vieta, lengviausias desertas, geriausias čempionato vynas. „Kempinski Cathedral Square“ (Martynas Pravilonis,  Darius Stakelė) – desertas „Winter Garden" su „Antech Menthode Ancestrale Blanquete de Limoux AOC“.

 

Kiti dalyviai:

  •  „Trinity“ (Dalius Aleksiejevas, Kristijonas Juknevičius) – desertas „Lietuviškas auksas" su „Pio Cesare Moscato d’ Asti“;
  • Vyno baras „Somm“ (Mindaugas Saulis, Silvija Umaraitė) – desertas „Villages modern“ su „Kracher Muscat Ottonel Auslese Burgenland 2016“;
  • „3 Amandus“ (Deivydas Praspaliauskas, Eline Indriksone) – desertas „Burokėliai, svarainiai, juodieji serbentai“ su „Abavas aroniju velvets“;
  • „Habit atostogose“ (Agata Kontrimė, Aneta Zablockaja, Svetlana Vaganova, Diana Miliūtė) – desertas „Ruduo pasitinka žiemą“ su „Inniskillin Gold Vidal Icewine 2013“;
  • „Valgomasis“ (Agnė Alenovič, Jurij Radzevič) – šokoladinis grietininis pyragaitis, įdarytas šokolado ir juodųjų serbentų likerio kremu, pistacijomis ir burokais su „Gintaro Sino Juodųjų serbentų vynas“;
  • „Kombinacija“ (Andžej Traskovskij, Linas Kuklierius) – desertas „Kombinacija" su „Sepp Moser Chardonnay TBA Neusiedlersee“;
  • „Imperial“ (Redas Norkeliūnas, Eglė Tručionienė) – avokado desertas su „Malaga vina DO“;
  • „R & J“ (Justinas Kapkovičius, Renatas Jauniškis) – desertas „Vaikystės spalvos“ su „Vin Santo del Chianti Classico 2005“;
  • Rytis Grigaitis ir Kristina Liukaitytė – desertas „Skonio galerija“ su „Domaines Schlumberger Cuvée Anne Gewurztraminer Sélection de Grains Nobles 2009“;
  • „Le bonjour“ (Viktorija Strelkovaitė, Andrius Skalsas, Laura Ivanova) – desertas „L'enfant sauvage“ su „Laplace Maydie Tannat Vin de Liqueur 2013“;
  • „Renaissanse“ (Ivona Lipnevič, Robertas Žiogas, Božena Sadovskaja, Mickey Bhoite) – desertas „Galaxy" su „Kracher Spatlese Cuvee 2016“;
  • „Neužpildytas meniu“ (Vladislav Gaiževskij, Žydrūnė Žebrauskaitė, Vitoldas Veliulis, Ignotas Janulevičius, Giedrė Sadauskienė) – desertas „Orange puzzle“ su „Kidulių krašto rožinis vynas su mėta“.

 

 

Vertinimo komisija:

Rasa Ščeponienė – žurnalo „Geras skonis“ vyr. redaktorė; Beatričė Laurinavičienė – „Verslo žinių“ rubrikos „Laisvalaikis“ redaktorė; Beata Nicholson – žurnalistė, kulinarinių laidų vedėja, knygų autorė; Saulius Pačekajus – verslininkas ir maisto gurmanas; Arūnas Starkus – „Vyno žurnalo“ redaktorius, Lietuvos someljė mokyklos studijų vadovas, Agnė Pačekajė  – „VMG online“ redaktorė, Jurga Vaičiūtė – portalo 15 min.lt maisto redaktorė, Alesia Mačiulis – tinklaraščio laimesskonis.lt kūrėja, Laura Montvilaitė ir Jurga Mižutavičiūtė – tinklaraščio strelkabelka.lt kūrėjos.

 

 

Dėl papildomos informacijos kreipkitės:

Agnė Dirgėlienė, tel. nr. (8) 685 05060

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną