Aromatingieji gvazdikėliai

Aromatingieji gvazdikėliai

Aitraus, deginančio skonio bei saldaus aromato gvazdikėliai ne visiems patinka, tačiau tai itin naudingas prieskonis. Dėl tokio stipraus ir išskirtinio aromato ilgą laiką gvazdikėliai buvo populiariausia ir labai brangi pirklių prekė. Daugelis manė, jog šie prieskoniai turi nepaprastų galių.

Istorijos šaltiniuose minima, kad Kinijos Chanų dinastijos imperatoriai, valdę šalį daugiau kaip prieš du tūkstančius metų, buvo ne tik dideli estetai. Imperatoriai negalėjo pakęsti jokių kvapų, kurie riesdavo jiems nosį. Burnos kvapas tuomet buvo itin aktualus. Norintys apsilankyti pas imperatorių turėdavo pakramtyti gvazdikėlių.

Gvazdikmedžiai kildinami iš Indonezijos Molukų salyno, kuris senaisiais laikais buvo vadinamas Prieskonių salynu. Į Europą gvazdikėlių atvežė arabų pirkliai. 1770 metais prancūzai gvazdikmedį atvežė į Mauricijų, vėliau jie pradėti auginti Gvianoje, Brazilijoje, Vakarų Indijoje, Zanzibare. Šiandien didžiausios gvazdikmedžių plantacijos plyti Pemba saloje, kuri kartu su Zanzibaru priklauso Afrikos valstybei Tanzanijai.

Gvazdikėliai – labai senas prieskonis, vertinamas Europos, Šiaurės Afrikos ir didelės dalies Azijos virėjų. Prancūzijos, Anglijos kulinarai mėgsta vieną kitą kvapnųjį gvazdikėlį įmesti į troškinius, sultinius, daržovių marinatus. Kinai bei indai gvazdikėliais paįvairina prieskonių rinkinius. Gvazdikėlių dedama į troškinamus vaisius, pyragaičius, įvairių rūšių duoną, patiekalus iš kiaulienos ar kumpio, į padažus, marinatus, vynus, likerius.

Gvazdikėliai taip pat labai vertinami medicinoje. Specialistai teigia, jog juose esantis eterinis aliejus eugenolis (78-90 %) mažina skausmus, ypač tinka dantų skausmui malšinti, gydo uždegimą, atpalaiduoja kvėpavimo takus, stiprina nervinę sistemą. Gvazdikėlių arbata – puikus vaistas persišaldžius ar užsikrėtus infekcija, jų ištrauka palengvina pykinimo ir vėmimo priepuolius, suaktyvina prastą virškinimą, o nuoviras puikiai tinka akių ligoms gydyti. Be to, tai natūralus konservantas. Taigi karts nuo karto pakramsnokite kvapniųjų gvazdikėlių.

Pagal Wikipedia enciklopediją parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukos: homestaymountview.com, kuali.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną