Ar vakuumo pakuotėse laikomas maistas ligų šaltinis?

Ar vakuumo pakuotėse laikomas maistas ligų šaltinis?

Internetu klaidžioja apie naują ligą įspėjantis laiškas. Į roto virusą panašius požymius esą sukelia šaldytuve laikomi maisto produktai, įpakuoti vakuume. Tačiau specialistai turi kitokią versiją.

Siaučia „vakuumo“ virusas

„Pradėjo siausti naujas virusas, kurį medikai įvardija kaip „vakuumo“. Jei perkate produktą vakuuminėje pakuotėje, kad ir dešreles, varškę, šviežią agurką ir t.t., pradarę vakuuminę pakuotę būtinai išmeskite, o produktą perdėkite į savo indą. Nes medžiaga, esanti vakuume, pasklinda po visą šaldytuvą, užkrėsdama kitus produktus“, – teigiama laiške.

Taip pat nurodomi ir šio naujojo viruso požymiai: karščiavimas, vėmimas, viduriavimas, silpnumas, šaltkrėtys. Įspėjama, kad jis ypač pavojingas vaikams.

Klaipėdiečius sunerimti dėl šios persiuntinėjamos informacijos privertė laiško pabaigoje nurodomas autorės vardas bei pavardė ir pareigos Valstybinėje ligonių kasoje.

Skambutis nenustebino

Tačiau susisiekus su laiške nurodyta moterimi, ši paneigė siuntusi tokio pobūdžio informaciją.

Moteris atkreipė dėmesį, kad laiškas siuntinėjamas ne iš jos elektroninio pašto, o po tokiu laišku esą gali pasirašyti ir pats prezidentas.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas pranešė, jog tokio ligos sukėlėjo, kaip vakuumo virusas, nėra.

Šiuolaikinių technologijų sukuriamos maisto produktų pakavimo medžiagos leidžia ilgiau išlaikyti maisto produktų kokybę ir pratęsti jų galiojimo laiką. Tad maisto produktų nereikia chemiškai apdoroti, t.y. naudoti maisto priedų.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai esą skiria didelį dėmesį maisto produktų saugai. Taigi itin retai žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkiai įvyksta dėl maisto pramonėje pagaminto maisto. Dažniausiai susergama nuo buityje netinkamai pagaminto ar laikomo maisto.

Supainiojo su „šaldytuvų“ liga

Institutas spėjo, kad minimas „vakuumo“ virusas greičiausiai yra vadinamoji „šaldytuvų liga“, kurią sukelia žemoje temperatūroje besidauginančios bakterijos. Dėl jų žmonės suserga jersinioze ar listerioze.

Gyventojai šiomis ligomis gali užsikrėsti vartodami nepakankamai termiškai apdorotą mėsą, daržoves, vaisius, vandenį, nevirintą, nepasterizuotą pieną ir iš jo pagamintus produktus.

Termiškai apdorotas arba vartojimui paruoštas maistas gali būti užkrėstas jersinijomis ar listerijomis, laikant jį kartu su žalia mėsa, paukštiena, daržovėmis.

Su užkrėstu maistu sukėlėjams patekus į šaldytuvą, gali būti užkrėsta ir daugiau maisto produktų.

Laikyti produktus supakuotus vakuume ar maistinėje plėvelėje nėra reikalo

Nors dėl medžiagos esančios vakuume kenksmingumo vieningos nuomonės nėra, parduotuvėje įsigytus maisto produktus supakuotus į jį ar į maisto plėvelę verčiau perdėkite į jiems skirtus indus. Nors vakuuminėje pakuotėje produktai ilgiau išlieka švieži, tačiau ją atidarius suaktyvėja kai kurių bakterijų dauginimasis pačiame maiste. Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į indų, kuriuose norite laikyti maistą šaldytuve, tinkamumą. Ar indas tinkamas laikyti šaltoje temperatūroje turi būti nurodyta ant gaminio pakuotės. Jei ne, plastmasė, veikiama žemos temperatūros, gali išskirti sveikatai kenksmingų medžiagų.

Daugiau apie maisto laikymą šaldytuve skaitykite >>



MENIU.LT ir DIENA.LT informacija
Nuotraukos: inmagine.com

 
2010 11 12

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną