Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Ar saugūs maisto produktai iš Kinijos?

2011-08-27
Paskelbk savo straipsnį

Vis dažniau girdime apie įvairias pasaulio maisto rinkas krečiančias krizes, susijusias su Kinijoje pagamintu maistu. Nemažai nekokybiškų ir nesaugių produktų iš Kinijos sulaikoma ir Europos Sąjungos pasienyje. Reaguojant į tarptautinį atgarsį turėjusius maisto saugos pažeidimus, Kinija išplatino oficialią informaciją apie tai, kokių priemonių buvo imtasi, situacijai šalyje suvaldyti.

Kinijos atsakingosios institucijos, sujungusios žemės ūkio, maisto pramonės, prekybos, maisto kokybės ir saugos bei viešąjį maitinimą kontroliuojančių institucijų pajėgas, patikrino beveik 6 milijonus maisto tvarkytojų visoje šalyje. Be to, vietinė policija savo ruožtu ištyrė 1 200 kriminalinių atvejų, nustačius, kad į maistą nelegaliai dedama nemaistinių medžiagų. Kinijos Maisto saugos komisija informavo, kad kampanijos metu sulaikyta virš 2 000 asmenų, uždaryta 4 900 maisto tvarkymo įmonių.

Visų šių priemonių imtasi po liūdnai pagarsėjusio skandalo, kai 2008 metais šeši vaikai mirė, o dar 300 000 vaikų visame pasaulyje apsinuodijo pieno mišiniais, kurie buvo falsifikuoti naudojant melaminą. O taip pat ir po šiais metais pasaulio spaudoje nuvilnijusių pranešimų apie atvejus, kai piktavališkai nuodingais chemikalais buvo dažoma mėsa ar, siekiant pakenkti konkurentams, sąmoningai nitratais užterštas pienas, nuo kurio mirė 3 vaikai iki 2 metų, o 36 vaikai apsinuodijo.

Deja, problemų net ir tokios griežtos kampanijos nepajėgios greitai išspręsti – šiomis dienomis Kinijos spaudoje pasirodė pranešimai, kad nuo acto, užteršto antifrizu mirė 11 ir apsinuodijo 120 asmenų.

Įvykių gausa ir pobūdis rodo, kad vienos ar kelių atsakingų institucijų organizuojamų vienkartinių kampanijų nepakanka. Pripažįstama, kad nepaisant didelės Kinijos teritorijos ir gyventojų gausos, būtina ne tik tobulinti nuolatinę sistemingą maisto saugos ir kokybės kontrolę, bet ir paveikti žmonių sąmoningumą, nes daugeliu atvejų teršalai buvo dedami  ar produktai falsifikuojami sąmoningai.

MENIU.LT ir Vmvt.lt informacija
Nuotrauka: inmagine.com

2011 08 26