Ar molekulinė virtuvė nekenkia sveikatai?

Ar molekulinė virtuvė nekenkia sveikatai?

Ferran Adria tituluojamas geriausiu pasaulyje virtuvės šefu. Jo restoranas „El Bulli“, esantis Ispanijoje, sulaukia lankytojų iš viso pasaulio. Jis – tarsi savotiška „Mekka“ daugeliui „gastronominių“ turistų. Neveltui šiam restoranui buvo skirtas aukščiausias „Michelline“ gido įvertinimas – trys žvaigždutės.

Heston Blumenthal (trijų „Michelline“ žvaigždučių restorano „The Fat Duck“ savininkas ir žinomiausias virtuvės šefas Didžiojoje Britanijoje) bei Ferran Adria pakeitė įprastą, konservatyvų požiūrį į virtuvę – įnešė naujų vėjų ir tapo molekulinės virtuvės pradininkais. Jų virtuvės – tarsi laboratorijos, nes jose viskas įmanoma. Ferran Adrià sukūrė daug naujų skonių bei neįmanomus dalykus pavertė realybe. Pasaulyje jį išgarsino melionų skonio ikrai, acto pudra ir daug kitų „atradimų“. Molekulinės virtuvės architektas Ferran Adrià stebina savo svečius originalumu. Jeigu norėsite apsilankyti jo restorane, vietas turėsite rezervuoti prieš mėnesį. Kasmet restorane priimama 2000 rezervacijų ir 400 tūkstančių užklausų. Be to, „El Bulli“ galėsite pasimėgauti tik vakariene ir tik balandžio-rugsėjo mėnesiais, kitais mėnesiais restoranas neveikia. Taip pat reikės gerokai praverti piniginę, nes vienam žmogui (neįskaičiuojant vyno) vakarienė kainuos apie 150 eurų.

Deja, pastaruoju metu į „didįjį“ šefą „kėsinasi“ konservatyviosios virtuvės atstovai: „ La Vanguardia“ laikraštyje virtuvės šefas Santi Santamaria, „Can Fabes“ (3 „Michelline“ žvaigždės) restorano savininkas, apkaltino ispanų avangardo virtuvės šefus, kad jų gaminamas chemiškai paveiktas maistas gali kenkti sveikatai. Adria komentavo, jog šis teiginys yra visiška nesąmonė bei pasijuto apšmeižtas. Santamaria straipsnyje klausia: „Ar mes galime didžiuotis virtuve, kurią sukūrė Ferran Adria ir jo gerbėjai, kurie patiekia želatinos gaminius ir laboratorinius emulsiklius?“

Santi Santamaria priklausanti užeiga „El Can Fabes“ priskiriama prie tradiciškesnės avangardo virtuvės, todėl straipsnyje virėjas piktinasi: „Priedai iš greitojo maisto tinklų įžengė į aukštąją virtuvę. Mažai pagardinta dozė gali virsti nuodais.“ Adria komentavo, kad kiekvienam turi būti duota laisvė, todėl diskutuoti vertėtų apie aukštosios virtuvės ribas.

Pagal įvairius interneto šaltinius parengė Elena Germanovič
Nuotraukose Ferran Adria (1,2) bei Santi Santamaria (3)
Šaltiniai: timeout.com; degustalo.com; lacomunidad.elpais.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną