Apie kiaušinių naudą... ir ne tik (II dalis)

Apie kiaušinių naudą... ir ne tik (II dalis)

Dietologai vištų kiaušinius laiko idealiu produktu, kuris padeda atstatyti jėgas po pasninko. Įdomus faktas: vištų kiaušiniai – vienintelis produktas, kurį mūsų organizmas įsisavina 97-98 proc., ir kuris nepalieka šlakų žarnyne. Geriau virškinami minkštai virti, kieti – šiek tiek prasčiau, o žali – iš dalies.

Kas kiaušiniuose naudingo...
Kiaušinių tryniuose yra nepakeičiamų aterosklerozės ir vėžio susirgimų profilaktikai naudingų nesočiųjų riebiųjų rūgščių. Kiaušiniai – vienas iš nedaugelio natūralių lecitino šaltinių. Lecitinas – kiekvienos mūsų ląstelės sudedamoji dalis, skaldanti cholesterolį. Beje, kiaušiniuose yra cholesterolio, tačiau lecitino – šešiskart daugiau. Taip pat kiaušiniuose yra visų riebaluose tirpstančių vitaminų – B1, B2, B3, B12, B15, H (biotino), B4 (cholino). Iš mikroelementų kiaušiniai turi fosforo, geležies, vario, magnio, jodo. Bemaž visi vitaminai ir mikroelementai „gyvena“ trynyje. Baltymas skurdesnis: jis turi tik fosforo, kalcio, seleno. 90 procentų kiaušinių lukšto sudaro kalcio karbonatas, be jo dar yra fluoro, fosforo, vario.

...o kas blogo?
Kiaušinius ribotai (ypač žalius ir keptus) turi vartoti kepenų (ir hepatitais), tulžies ligomis, cukralige sergantys žmonės. Galima porą kartų per savaitę suvalgyti po vieną minkštai išvirtą kiaušinį. Ligai paaštrėjus, kiaušinių geriau visai atsisakyti. Beje, dietologai nepataria ir sveikiems žmonėms šveisti žalius kiaušinius, ir ne dėl to, kad neapsikrėstų salmonelioze ar paukščių gripu. Žalio baltymo sudėtyje buvo aptikta gana daug avidino. Šis fermentas suardo biotiną (vitaminą H). Biotinas būtinas imuninei ir nervų sistemoms, odai, sumažina cukraus kiekį kraujyje. Jeigu jo nepakaks, gali prasidėti odos susirgimai, plikimas, susilpnės imunitetas. Be to, kiaušiniai yra stiprus maistinis alergenas.

Kaip patikrinti, ar kiaušinis šviežias?
Pripildyti gilų puodą vandens ir atsargiai įdėti kiaušinį. Labai šviežias kiaušinis tuoj pat nugrims į dugną ir gulės tiesiai. Taip yra todėl, kad oro ląstelės viduje yra labai mažos. Kiaušinis pasidaro labai sunkus. Vos tik kiaušinis pradeda prarasti šviežumą ir į jį mažiau patenka oro, pradeda plūduriuoti ir apsisuka vertikaliai. Tuomet smailasis galas gulės puodo apačioje, o bukasis galas pakils į paviršių. Kiaušinį, kuris plūduriuoja vandenyje neliesdamas dugno, reikia išmesti. Blogą kiaušinį taip pat galima atpažinti iš ypač šviesaus trynio ir sklindančio aitraus kvapo.
Antrasis metodas, kuriuo galima patikrinti kiaušinio šviežumą – kiaušinio daužimas į plokščią lėkštę, ne į puodą. Šviežio kiaušinio trynys – taisyklingais, apvaliais kraštais. Jis pasiskirstęs kiaušinio viduryje. Baltymas tirštas ir prigludęs prie trynio. Ne tokio šviežio kiaušinio trynys lengvai atsiskirs nuo baltymo, kuris pasiskirstys tolygiai po lėkštę.

Pyragas su „kepure"
Mums reikės: 4 kiaušinių, 2 trynių, 1 stiklinės cukraus, 1 stiklinės miltų, pusės šaukštelio kepimo miltelių, 1 pakelio vanilės cukraus, 5 rabarbarų stiebų.
Papuošimui: 2 baltymų, 6 šaukštų miltinio cukraus, 1 šaukštelio citrinų sulčių.

Tešlai trynius išplakame su cukrumi. Sudedame iki standžių putų išplaktus baltymus ir lengvai juos įmaišome. Po truputį nuolat maišydami beriame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Paskaniname vanilės cukrumi. Į tešlą įmaišome kubeliais supjaustytus rabarbarus. Pyragą kepame sviestu pateptoje kepimo formoje 180-200 °C temperatūroje. Papuošimui į baltymus suberiame miltinį cukrų, įpilame citrinų sulčių ir išplakame iki standžių putų. Iškepusį pyragą aptepame šia mase ir 5 min. palaikome išjungtoje, šiek tiek praviroje orkaitėje. Gardu...

Kiaušiniais ir slyvomis įdarytas pyragas
Mums reikės: 800 g faršo, 100 g džiūvėsėlių, 1 kiaušinio, 1 svogūno galvutės, prieskonių, druskos.
Įdarui: 3 kietai virti kiaušiniai, 2 virtos morkos, 150 g džiovintų slyvų.

Sumaišyti faršą, džiūvėsėlius, kiaušinį, smulkiai supjaustytą svogūną ir prieskonius. Pusę masės šaukštu supresuoti į želė žiedą, padengiant dugną ir sieneles. Kiaušinius perpjauti išilgai į keturias dalis, morkas supjaustyti šiaudeliais. Išdėlioti kiaušinius, morkas ir slyvas ant faršo. Ant viršaus sudėti likusį faršą ir gerai paspausti. Uždengti žiedą ir 30 min. palaikyti šaldiklyje. Išimti iš želė žiedo kepsnį, dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje 45 min.

Pagal užsienio spaudą parengė Raminta Skripkaitė
Nuotraukos: www.vet.lt; http://practicallyperfect.vox.com; www.flickr.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną