Apie kavos naudą ir... žalą

Apie kavos naudą ir... žalą

Kelis dešimtmečius ginčijamasi, sveika ar žalinga yra kava. Kavoje yra organizmą žvalinančio ir stimuliuojančio kofeino. Jis stimuliuoja ne tik galvos smegenis, bet ir centrinę nervų sistemą. Tačiau kavos gėrime yra ne tik kofeino, bet ir rūgščių, aromatinių junginių, dažančiųjų ir aromatinių medžiagų. Kava skatina tulžies sulčių išsiskyrimą. Nustatyta, kad kava tulžies sulčių išsiskyrimą skatina lygiai taip pat, kaip ir mėsos sultinys.

Jei suvalgę sočius pusryčius ar pietus išgersite puodelį juodos kavos, po 20-30 minučių skrandyje atsiras ypač daug skrandžio sulčių, kurios padės greičiau ir veiksmingiau suvirškinti maistą. Kava skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, todėl sergantiems gastritu ir skrandžio bei dvylikapirštės žarnos opalige (yra padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas) šio gėrimo gerti nepatariama.

Ką daryti, jei kavos norisi?
Vietoj natūralios kavos patariama gerti jos pakaitalų: miežinės, ąžuolo gilių ar cikorijos kavos. Jei nenorite gerti kavos pakaitalų, gerkite su pienu ar grietinėle, būtinai su cukrumi, nes jie stabdo skrandžio sulčių išsiskyrimą. Jei skrandžio sulčių rūgštingumas yra sumažėjęs, kavą gerti sveika. Kavos tokiems žmonėms galima gerti tiek, kiek jie nori. Be to, neseniai nustatyta, jog reguliariai geriant kavos gėrimus sumažėja pavojus susirgti onkologinėmis žarnyno ligomis. Pasak mokslininkų, kava gerina skydliaukės darbą, padeda organizmui geriau įsisavinti cukrų, todėl šio gėrimo patariama gerti cukrinio diabeto ir skydliaukės ligų profilaktikai.

Kiek galima išgerti kavos, nepakenkiant savo organizmui?
Pasak specialistų, jei per dieną išgersite 3 puodelius kavos, savo organizmui tikrai nepakenksite. Tirpi kava kur kas labiau gali pakenkti sveikatai, nes ji dažniausiai ruošiama iš prastesnės kokybės pakepintų kavos pupelių. Be to, dažniausiai tirpioje kavoje ir kofeino yra daugiau.

Ar verta košti natūralią juodą kavą?
Specialistai teigia, jog neverta, nes košiant pranyksta nemažai vertingų ir žmogaus organizmui reikalingų medžiagų. Žmogui, įpratusiam ryte išgerti puodelį žvalinančios kavos, šio įpročio sunku atsisakyti. Organizmui tikrai nepakenksite, jei šio gėrimo gersite saikingai.

Parengė Raminta Skripkaitė
Šaltinis: www.ringsurf.com
Nuotraukos: www.wordpress.com, www.flickr.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną