Apie Ispaniją, pomidorus ir mūšius...

Apie Ispaniją, pomidorus ir mūšius...

Su kuo pirmiausia asocijuojasi Ispanija? Be abejo, su paelja, vynu, pomidorais... Ypač šią šalį garsina pastarieji: jais gardinami ar iš jų gaminami puikūs patiekalai, ne vienas mūsų tautietis pluša Ispanijos pomidorų laukuose, begalę norinčiųjų pasilinksminti suburia garsioji pomidorų šventė La Tomatina. Garsioji ispanų pomidorų šventė La Tomatina – linksmas renginys, kurio metu pomidorai virsta ginklais, viskas aplinkui nusidažo raudona spalva, o šypsenos neleidžia pamiršti, kad tai tik žaidimas. Šios šventės atsiradimo priežastys net kelios: tai draugų mūšis maisto produktais, paauglių kovos, žiūrovų pomidorais apmėtytas paradas, pasišaipymas iš prasto muzikanto, sunkvežimio avarija. Tarp populiariausių teorijų yra ir pasakojimas apie tai, kaip nepatenkinti žmonės per vieną miesto šventę pomidorais apmėtė valdžios narius. Pasak dar vienos teorijos, draugų grupė kartą atsidavė aistringai meilei, o miesto pareigūnai juos apmėtė pomidorais.

Pomidorų mūšiai Ispanijos mieste Bunjolyje vyksta nuo 1944-ųjų kasmet, paskutinįjį rugpjūčio trečiadienį, miesto globėjų šv. Luiso Bertrano ir Vargšų Dievo Motinos garbei. Šiemet pomidorų šventėje La Tomatina dalyvavo 40 tūkst. žmonių. Šis skaičius keturis kartu viršija miesto gyventojų skaičių. Po maždaug valandą trukusių kautynių, savivaldybės darbuotojai bei vietos gyventojai nuo gatvių plauna ištaškytų pomidorų likučius, o renginio dalyviai prausia savo „sužalotus“ kūnus.

Senajai ispanų kartai pomidoras nėra joks stebuklas, mat pastaruosius jie valgo ir dar sugeba panaudoti kitiems tikslams, o štai dalis jaunosios kartos atstovų net nežino, koks yra šios daržovės skonis. Kaip komentuoja „Dieta Maediterranea“, beveik 23 % Ispanijos vaikų nuo 8 iki 11 metų niekada nėra valgę pomidorų. Apie 25 000 Ispanijos moksleivių užpildė anketas, pateiktas minėtame leidinyje. Anketose reikėjo pažymėti, kokių vaisių, daržovių jie dar nėra ragavę savo namuose.

Ispanijoje išauginama apie 2,2 mln. tonų pomidorų, iš kurių beveik pusė yra eksportuojama į kitas ES šalis. Eksportas ypač išauga žiemą, taip pat didėja ispaniškų pomidorų eksportas ir į naująsias ES šalis nares. Nuo 2004 m. gegužės 1 d., kai buvo panaikintas importo muitas, Ispanija šioje rinkoje tikisi dar geresnių perspektyvų, juo labiau kad žiemos metu ši šalis neturi jokių konkurentų šioje rinkoje, išskyrus Maroką.

Pagal inopressa.ru, vic.lt parengė Jolanta Kahveci
Nuotraukos: cache.daylife.com, orbitel.net.co; wordpress.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną