Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Angelų gardėsiai (II dalis )

2008-11-23
Paskelbk savo straipsnį

Iš visų šių versijų arčiausiai tiesos būtų pirmoji. Mat Pensilvanijoje dar ir šiandien angelų pyragas tradiciškai kepamas vestuvėms. Tačiau tie istorikai, kurie teigia, jog tai juodaodžių vergų sugalvotas gardėsis, taip pat yra teisūs, nes angelų pyragas dar ir šiandien įvairiomis progomis dažnai papuošia afroamerikiečių stalą. Remiantis įvairių šaltinių informacija, tikra tiesa yra tokia – pyragas atsirado Amerikoje XIX amžiaus pradžioje.

Angelų pyragas labai išpopuliarėjo antroje XIX amžiaus pusėje. Šį skanėstą itin pamėgo amerikiečiai, o tuo metu prezidentavusio Rutherfordo B. Hayes žmona tiesiog dievino angelų pyragą. Sakoma, jog ji pati buvusi kaip angelas, todėl šis pyragas Baltuosiuose rūmuose buvo dažnai valgomas.

Tuo metu ne vienas pilietis, mėgstantis suktis prie viryklės, aprašinėjo ir savo receptus, kaip kepamas angelų pyragas – vieni naudojo pieną, kiti įberdavo sodos, nors iš esmės pagrindas visų vienas – kiaušinių baltymai, cukrus, miltai ir priedai. Bet paruošimo procesas ilgas. Pirmiausia kantriai ruošiami kiaušinių baltymai, vėliau iškepamas pyragas ir kuriam laikui pastatomas į šaldytuvą ar kitą vėsią vietą. Tuomet jau galima skanauti su šviežiomis uogomis ar plakta grietinėle.

Taigi pyrago sudedamosios dalys aiškios, dabar belieka tik pasmalsauti, kaip jis ruošiamas. Pirmiausiai atskiriami kiaušinio baltymai nuo trynių. Kulinarai sako, kad geriausia naudoti šaltus kiaušinius, mat jie lengviau atsiskiria. Svarbiausia, jog baltymuose neliktų nei trupučio trynio. Tuomet kiaušinio baltymai turi būti sušildyti kambario temperatūroje, tiesiog paliekami kelioms valandoms. Vėliau sumaišomas cukrus su miltais ir taip pat paliekamas pastovėti. Tuomet kiaušinio baltymai išplakami iki putotos masės, įberiama vyno rūgšties druskos bei įprastos druskos. Masė plakama iki kol ištirpsta įdėti priedai. Po truputį beriamas ir maišomas cukrus. Kuomet baltymai jau pakankamai vientisos standžios masės, supilamas vanilės bei migdolų ekstraktas. Vėliau prasijojami miltai, sumaišyti su cukrumi, ir nedidelėmis dalimis viskas beriama į baltymus, neskubant maišoma.

Kai viskas jau baigta, masė sudedama į tradicinę apvalią aukštą formą , išlyginamas viršus ir 50 – 60 minučių pašaunama į orkaitę. Angelų pyragas kepamas maždaug +160 ºC temperatūros orkaitėje. O ar skanėstas jau iškepęs, tikrinama paprastai – pirštu paspaudžiamas viršus ir jei jis elastingas, o pirštą atitraukus viršus greitai išsilygina, vadinasi iškepęs. Valgomas tik atvėsęs.

Netrukus atkeliaus Šv. Kalėdos – angelų metas, tad iškepkite savo šeimynai angelų pyragą. Gal angelai iš tiesų valgo saldumynus...

Pagal kedem.ru parengė Jolanta Kahveci
Nuotraukos: cookies-n-cakes.com; i.ehow.com
Meniu.lt informacija