Angelų gardėsiai (I dalis)

Angelų gardėsiai (I dalis)

Sakoma, jog angelai mus lydi visą gyvenimą, o ar mes jais tikime, ar ne, tai jau priklauso nuo mūsų pačių – tiesiog jie yra. Ir niekas nežino, ar angelai valgo saldumynus, tačiau vienas pyragas, pavadintas jų vardu – tai angelų pyragas, arba „angelų maistas“.

Baltutėlis kaip sniegas, lengvas kaip oro bučinys, pilnas vanilės ir migdolo aromatų, tiesiog tirpsta burnoje – toks angelų pyragas. Angelų, kitaip dar vadinamam sidabriniu arba kempininiu, pyragui pagaminti reikia visai nedaug produktų, tačiau pats gamybos procesas reikalauja gan kruopštaus darbo. Pyrago pagrindą sudaro kiaušinių baltymai, cukrus ir miltai, druska, migdolų bei vanilės ekstraktai.

Dar viena svarbi pyrago sudedamoji dalis – vyno rūgšties druska (kalio tartratas), kurios esama daugelyje vaisių, daugiausiai – vynuogėse, gaminama pramoniniu būdu iš vynuogių odelių. Kalio tartratas yra rūgštingumą reguliuojanti medžiaga ir antioksidatorius, naudojamas kaip emulsiklis bei gaminant kepimo miltelius.

Kaip atsirado angelų pyragas?

Visi patiekalai turi savo atsiradimo istorijas. Ne išimtis ir šis sniego purumo skanėstas. Viena iš kulinarinių istorijų pasakoja, jog angelų pyragas pasaulyje pasirodė kelių Pensilvanijos (JAV) konditerių dėka. Jiems ruošiant kiaušininius makaronus liko kiaušinių baltymų, kurie ir buvo panaudoti naujai sumąstytam saldėsiui.

Kiek kitokia istorija teigia, kad angelų pyragas buvo sumąstytas juodaodžių vergų, nes iki vientisos masės kiaušinio baltymus išplakti galėjo tik itin stiprios rankos. O štai knygoje „Kulinarinė prezidentų knyga – patikrinti receptai nuo D. Vašingtono iki šių dienų“, išleistoje 1883 metais, rašoma, jog viena šeimyna, gyvenusi Amerikoje, prie triukšmingo Atlanto vandenyno, persikėlė į ramią vietelę prie Hudsono upės ir atidarė nedidelį pensioną. Jame buvo įdarbinta moteris, atvykusi iš Indijos, kuri pradėjo kepti amerikiečiams dar neragautus pyragus, tarp jų ir angelų pyragą. Tiesa, moteris labai kruopščiai slėpė savo kulinarinius pyragų receptus bei tai, kaip juos ruošia. Viskas vykdavo tik už uždarų durų. Šiandien, kaip ir daugelis pasaulio skanėstų, taip ir šis – nebe paslaptis.

Pagal kedem.ru parengė Jolanta KAHVECI
Nuotraukos: geappliances.com, img.timeinc.net
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną