Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Andrius Mamontovas: „Vegetarai – visada geresnės nuotaikos“

2008-08-12
Paskelbk savo straipsnį

Vargu, ar yra tokių, kurie nepažinotų dainininko ir aktoriaus Andriaus Mamontovo. Vien muzikos istorijoje turėtų būti įrašas apie nepakartojamą „Fojė“ kūrinį „Laužo šviesa“, nuo kurio dar ir šiandien kūnu perbėga virpuliukai, o kur dar visa eilė jo nuopelnų Lietuvos kultūrai. Tačiau šį kartą su Andriumi kalbėjomės ne apie muziką ir kultūrą, o apie kitus žmogaus gyvenime svarbius dalykus – virtuvės malonumus. Andrius propaguoja sveiką gyvenseną bei pasisako prieš svaigalų vartojimą, nuo 1994 metų yra vegetaras.

Ar esate išrankus? Ar tiesiog mėgstate skaniai ir gerai pasistiprinti?
„Be jokios abejonės, tai, ką valgai, yra svarbu, nes nuo maisto priklauso mūsų savijauta. Jau 15 metų esu vegetaras, todėl visuomet atidžiai renkuosi maistą“. Andrius tiki, kad organizmas natūraliai reaguoja ir „liepia“ nevalgyti maisto, jei jis yra neskanus. „Manau, kad įsiklausę į savo impulsus, mes galime tobulai pasirinkti maitinimosi būdą“, – sako dainininkas.

Jau 15 metų esate vegetaras. Pasidalinkite savo nuomone apie vegetarizmą.
„Apie tai galima daug ir ilgai diskutuoti. Ir tos diskusijos turbūt vyks tol, kol gyvuos žmonija. Galiu tik pasakyti, kodėl pats nevalgau mėsos. Visų pirma, organizmas netenka labai daug energijos, kol ją suvirškina. Vegetarai visada turi daug daugiau energijos. Egzistuoja mitas, kad mėsa suteikia daugiau jėgų. Tai netiesa. Pasižiūrėkite, kokie gyvūnai gamtoje yra patys stipriausi: jaučiai, arkliai, drambliai… Visi jie yra vegetarai (juokiasi). Kitas dalykas, kiekvienas mūsų veiksmas turi atoveiksmį. Jeigu mes mokame pinigus už tai, kad būtų žiauriai žudomi gyvūnai, už tai gauname ir dalį atoveiksmio. Jei pastebėjote, vegetarai visada yra geresnės nuotaikos nei mėsėdžiai bei dažniausiai atrodo daug geriau.“

Ar esate gurmanas?
„Ko gero kiekvienas žmogus yra gurmanas, tačiau tie, kurie turi galimybę paragauti daugiau įvairių tautų virtuvių patiekalų, skiria didesnį dėmesį skonio ypatumams ir maisto savybėms.“

Kokiose šalyse pats esate pabuvojęs ir kokių vietinių patiekalų teko ragauti? Kas patiko, o kas – ne?
„Esu aplankęs apie 40 įvairiausių šalių. Arčiausiai širdies – kinų, italų, indų ir meksikiečių virtuvės. Ypač mėgstu indišką maistą. Man patinka indų mintis, kad valgant visi skonio receptoriai turi būti pamaloninti. Tik tada gali pajusti sotumo ir pasitenkinimo valgiu jausmą. Būtent todėl jie naudoja daug įvairiausių prieskonių. Maitinantis vegetariškai, kai kuriose šalyse tiesiog būna sunkiau rasti tinkamų patiekalų, nes ne visur vegetarizmas yra priimtinas ar toleruojamas. Pavyzdžiui, Rusijoje kelis kartus teko susilaukti pikto padavėjos žvilgsnio, kai pasakiau, kad noriu kažko vegetariško. Turbūt dar nuo tarybinių laikų pas juos išliko požiūris, jog jei yra maisto, jį reikia valgyti, o bet koks atsirinkinėjimas yra „supuvusio kapitalizmo „išmislas“, – juokiasi garsus atlikėjas.

Kaip vertinate tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus: cepelinus, vėdarus, bulvinius blynus?..
„Nemėgstu vėdarų, nes pati mintis, iš ko jie yra padaryti, nelabai miela. Bulviniai blynai ir cepelinai su varške ar grybais yra puikus patiekalas, bet ne per dažnai. Man labiau patinka latviškas patiekalas – bulvės su varške.“

Kokiais skanėstais Jus palepina žmona? Kokį jos ruošiamą patiekalą tiesiog dievinate?
„Labai mėgstu jos troškintas bulves su baltu rūkytu sūriu ir aukštaitiškus šaltibarščius.“

Koks buvo Jūsų mėgstamiausias patiekalas vaikystėje, kurio kvapo vis dar ilgitės?
„Mano močiutė dar Smetonos laikais lankė specialius namų šeimininkių kursus, todėl jos patiekalai visada buvo patys pačiausi. Ypač mėgau „balandėlius“ ir obuolių pyragą, kokio niekur kitur niekada nesu ragavęs...“ – prisiminimais dalinasi A. Mamontovas.

Gal pats mėgstate gaminti?
„Vienareikšmiškai – taip. Gaminu neragaudamas, tiesiog klausydamas intuicijos, ką ir kiek reikia dėti. Nesu pasigaminęs neskanaus patiekalo, išskyrus tuos atvejus, kai gaminau supykęs ar negeros nuotaikos.“

Ar turite savo firminį patiekalą? Jei taip, išduokite receptą...
„Šiuo metu man labiausiai patinka spagečiai, pagardinti šlakeliu gero alyvuogių aliejaus ir pabarstyti tarkuotu sūriu. Genialumas slypi paprastume...“ – šypsosi atlikėjas.

Kokia Jūsų nuomonė apie svaigalų vartojimą?
„Kai matai pasaulį per svaigalų filtrą, nematai tikrojo jo vaizdo. Automatiškai ir elgiesi ne taip, kaip reikalauja tikrovė. Alkoholis – vaistas, todėl jį reikia vartoti tik labai konkrečiu atveju, kai reikalinga dezinfekcija. Juk neryjame kasdien aspirino, kad nekiltų temperatūra...“

Ko visada galima rasti Jūsų šaldytuve?
„Mocarelos sūrio ir jogurto.“

Koks mėgstamiausias Jūsų gėrimas karštą vasaros dieną?
„Vanduo, kava, arbata.“

Patiekalas, kurio negalite pakęsti.
„Zrazai“ ir vėdarai. Neįtikėtinai bjaurus maisto produktų derinys.“

Kalbino Jolanta Bagurskienė
Nuotrauka iš asmeninio A. Mamontovo archyvo
Meniu.lt informacija