Amerikiečiai gamins nealkoholinį viskio pakaitalą

Amerikiečiai gamins nealkoholinį viskio pakaitalą
Anot gamintojų, „unikalaus ir inovatyvaus produkto“ sukūrimui prireikė penkerius metus trukusių tyrimų, apklausų, degustacijų. Gėrimas taip pat vadinamas ir „halal viskiu“ (žodis „halal“ arabų kalboje apibrėžia viską, kas tinka islamo religijai).

„ArKay“ viskis gaminamas iš vandens, glicerino, 1-butanolio, natūralių ir dirbtinių kvapiųjų medžiagų, pieno rūgšties, deginto cukraus, kalio sorbato, aspartamo ir acesulfamo K bei fenilalanino.

Gamintojai informuoja, jog „idealus gėrimas, kurį gerti gali bet kuris žmogus“, bus parduodamas vieno litro talpos stikliniuose buteliuose (vieno kaina
– 10 JAV dolerių) ir 335 mililitrų tūrio aliumininėse skardinėse (vienos kaina – 4 JAV doleriai).

Natūralu, jog tokia naujiena nepaliko abejingų užsienio portalų skaitytojų. Kai kurie iš jų pasidomėjo, kas toks yra 1-butanolis. Vikipedijos straipsnyje rusų kalba apie butanolį rašoma, jog tai – „bespalvis, tirštokas skystis, turintis fuzelio kvapą.“

Apie fuzelį informacijos lietuviškai rasti galima: „Fuzelis - aukštesniųjų alifatinių alkoholių, karboksirūgščių, aldehidų, ketonų mišinys, susidarantis alkoholinio rūgimo metu. Fuzeliai aptinkami blogai valytuose distiliuotuose alkoholiniuose gėrimuose (pvz., degtinėse), sidre, miduje, aluje, vyne ir kt. Žodis fuzelis yra vokiškos kilmės: vok. Fusel 'blogas likeris'.”

Skaitytojai atkreipia dėmesį ir į dar vieną rusiškos vikipedijos straipsnio pastraipą, pavadinimu „Безопасность“ („Saugumas“): „Butanolio toksiškumas – sąlyginai nedidelis (LD50 sudaro 2290–4360 mg/kg), tačiau yra didžiausias tarp silpnesniųjų spiritų. Vidinio vartojimo metu susidaro efektas, primenantis tokį, koks kyla išgėrus etanolio.“

Nepaisant to, gėrimo gamintojai nurodo, jog Europos Ekonominės Bendrijos (European Economic Community) ir JAV Maisto ir vaistų administracijos (Food and Drug Administration) reikalavimus.

Parengė Saulius Žukauskas
Nuotrauka: incrediblethings.com

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną