Aitriosios paprikos, sojos ir badas

Aitriosios paprikos, sojos ir badas

Maistas daro įtaką ne tik mūsų išvaizdai, bet ir sveikatai. Štai kodėl mokslininkai laužo galvas, atlieka daugybę tyrimų stengdamiesi išsiaiškinti, kokie produktai mums kenkia, o kurie gali padėti kovoti su viena ar kita liga. O gal kartais verta ir pabadauti? Pristatome keletą naujausių atradimų šioje srityje.

Aitrioji paprika – sušildo ir lieknina
Atrodo, kad užvalgę patiekalų su aitriosiomis paprikomis galėtume išgerti kibirą vandens, nes burnoje tarsi dega laužas. Pipirams ir paprikoms aitrų skonį suteikia kapsaicinas. Aitriosios paprikos gali paskatinti termogenezės procesą, dėl kurio mums darosi šilčiau. Šis procesas vyksta dėl didelės minėto kapsaicino koncentracijos – burną deginančio cheminio junginio. Į nudegintą vietą ne tik pritvinksta daugiau kraujo, bet ir priverčiamas greičiau judėti baltymas SERCA, todėl pakyla kūno temperatūra – mūsų kūnas sušyla. Mokslininkai labai atsargiai svarsto galimybę kapsaicinu gydyti kai kurias ligas. Jie ir toliau atliks bandymus, siekdami išsiaiškinti naudingąsias bei gydomąsias aitriųjų paprikų savybes bei jų pritaikymą kovai su hipotermijos liga, kuri sumažina kūno temperatūrą. Galbūt pavyks išrasti preparatą, kuris veiks panašiai kaip ir kapsaicinas. Taip pat aitrioji paprika skatina apetitą, turi antiseptinių savybių, skatina medžiagų apykaitą, todėl gelbsti kovoje su viršsvoriu. Informacija, norinčioms sulieknėti: drąsiai mėgaukitės Taivano ir Indijos virtuvių patiekalais – juose gausu kapsaicino, kuris sėkmingai naikina riebalines ląsteles bei užkerta kelią jų dauginimuisi.

Badas padeda kovoti su vėžiu
Nors apie badavimą galima išgirsti gana kontroversiškų nuomonių, kai kuriais atvejais jis – vienintelė išeitis. Britų mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu paaiškėjo, kad kelių dienų badas padeda kovoti su vėžiu. Šis atradimas gali padėti išspręsti problemą, kurią seniai narpliojo onkologai. Tyrimo metu nustatyta, kad 48 valandų bado dieta padeda apsaugoti sveikas ląsteles nuo toksiško vaistų, kurie naudojami chemoterapijos metu, poveikio. Maisto stygius verčia ląsteles mobilizuotis, įsijungia „išgyvenimo“ režimas, todėl jos pasidaro atsparesnės pažeidimams ir stresą sukeliantiems veiksniams. Mokslininkai aiškina, kad panašius procesus galima stebėti gyvūnijos pasaulyje: panašiai funkcionuoja žvėrių, kurie ruošiasi žiemoti ir susiduria su maisto nepritekliumi miegant, organizmas. Tuo tarpu vėžio ląstelės tokių savybių neturi ir toliau dauginasi, todėl vaistai jas veikia labiau.

Sojų produktai gali pabloginti atmintį
Vėlgi britų mokslininkai neseniai ištyrė, kaip vyresnio amžiaus žmones veikia maisto racionas, kuriame gausu sojų produktų. Tyrimui pasirinkti Java salos gyventojai, kurie mažiausiai vieną kartą per dieną valgo tofu, sojų varškės. Pasirodo, šios salos vyresnio amžiaus žmonės, kuriems virš 68 metų, turi blogesnę atmintį. Sojų produktai – pagrindinis gyvulinių baltymų pakaitalas besivystančiose šalyse. Remiantis tyrimų duomenimis, sojų produktai turi daug fitoestrogenų, kurie padidina demencijos (laipsniško protinių sugebėjimų mažėjimo) riziką vyresnių žmonių tarpe.

Parengė Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl
Nuotraukos: www.
Meniu.lt informacija

 

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną