Agneta Kleizienė: „Gaminti pagal receptą būtų labai nuobodu“

Agneta Kleizienė: „Gaminti pagal receptą būtų labai nuobodu“

Gražuolė ir sportininkas – kaip vienam išlaikyti gražius kūno linkius, o kitam turėti pakankamai energijos? Į šiuos klausimus nesunkiai gali atsakyti Agneta Kleizienė – žinomo krepšininko Lino Kleizos žmona. Jauna moteris ne tik rūpinasi savo mylimųjų meniu, verslauja, bet ir kritiškai žvelgia į vietos maitinimo įstaigas. Ką ruošia vakarienei, kur geriausia valgyti su vaiku – šiame meniu.lt pokalbyje apie maistą.

Iš šalies turėtų atrodyti, kad Kleizų namų virtuvėje – vien iššūkiai. Iš pradžių aktyviai sportavęs vyras, vėliau – gimęs sūnus. Kaip A.Kleizienei sekėsi sudarinėti šeimos meniu? Kaip jis keitėsi? „Kol sūnus Jokūbas buvo visai mažas, virtuvėje nuolat garindavosi košės bei tyrelės, dabar jau jis valgo mūsų maistą, tačiau esu užsišaldžiusi vertingų produktų, skirtų tik Jokūbui. Stengiuosi sugalvoti universalius patiekalus arba bent jau ingredientus, kuriuos sūnus mėgsta, o vyras nėra išrankus ir mėgsta viską, ką paruošiu, svarbiausia, kad patiekalas būtų su mėsa“, - meniu.lt pasakojo A.Kleizienė.

Saldžios rytinės tradicijos ir vaikiškų meniu problemos

Jaunos šeimos kulinarinės tradicijos dar tik formuojasi, tačiau savaitgalio meniu – labai mėgstamas ir laukiamas. „Rytais skubame, todėl ruošiu greitus pusryčius, košes, kiaušinius, o savaitgaliais savo vyrus lepinu Benedikto kiaušiniais, blynais, vafliais. Tiesa, ne tokiais skaniais, nes naudoju augalinį pieną bei sveikesnius miltus, bet gardinu natūraliomis uogienėmis, avokadais. Dažnai sekmadieniais einame valgyti vėlyvų pietų į restoraną“, - sakė ji.

Vartydami meniu kavinėse atsidūrę ties vaikiškų valgių puslapiais tik šyptelime. Įvairiomis formomis supjaustytos dešrelės, bulvytės, skėtukas ant pieniško kokteilio taurės. O mamos, kurios atsiveda savo mažuosius kartu pavalgyti – neretai imasi už galvos: ką valgys mano vaikas? A.Kleizienė atsakinga mama, todėl jai ne tas pats, ką valgys jos sūnus Jokūbas: „Labiausiai ko pasigendu, tai normalaus vaikiško meniu, be dešrelių, kitų pusfabrikačių. Vaikų maistas yra labai prastas beveik visur Vilniuje, viskas gruzdinta arba siūlomi makaronai, nėra ekologiškų ingredientų. Be to, kad nėra padoraus vaikiško maisto, pastebiu, kad nėra ekologiškos mėsos ir salotų pasirinkimo.“

Skanių salotų paieškos ir tradicinės virtuvės

Ir ne tik vaikiškų meniu nevaikiškas bėdas regi sveikatos, grožio ir jaunystės namų „Molecule“ steigėja A.Kleizienė. „Amerikoje visada randu sočių ir skanių salotų, o Lietuvoje yra vien nuobodžios cezario salotos su majoneziniais padažais, kai kur dar sugalvoja įdėti pomidoro, taupo avokadą, kartais atneša apskritai nevalgomus karčius žalumynus. Trūksta sveiko maisto restoranų be picų ir makaronų“,  - teigė ji.

Net akylai prižiūrėdama savo šeimos narių meniu, A.Kleizienė teigia, kad ne tik maistiškai vertingi kulinariniai šedevrai atsiduria lėkštėje: „Kartais sūnui leidžiu suvalgyti keptų bulvyčių, mėgstu kokybiškus mėsainius, taip pat itališkas picas, bet ne iš greito maisto restoranų.“

Dažnas pastebi, kad kelionėse laikytis tam tikro mitybos rėžimo – labai sunku. Juk ten tiek visko ir neragauto. Jauna moteris sako, kad nėra vienos šalies virtuvės fanė, tačiau jai daug svarbiau žmogus, kuris sukinėjasi virtuvėje. „O juk viskas priklauso nuo restorano šefo. Gyvendama Stambule tiesiog nekenčiau turkiškos virtuvės tol, kol jos neparagavau kurortuose. Paskutinė kelionė buvo Italijos kalnai, tai duonos, makaronų atsivalgiau metams į priekį, italai labai tradiciniai ir gali valgyti savo pastą visą gyvenimą.“

Kai sukiesi virtuvėje kiekvieną dieną...

O kokius patiekalus be vaflių ir Benedikto kiaušinių namiškiams gamina A.Kleizienė? „Man sunkiai sekasi laikytis receptūros, nuolatos kažką improvizuoju, man svarbiausia pamatyti patiekalo išvaizdą ir tada susikuriu mintyse receptą. Gaminti pagal receptą būtų labai nuobodu. Labai patinka patiekalai su Azijos prieskoniais, švieži žalumynai. Gaminu kiekvieną dieną, tačiau norėčiau daugiau produktų pasirinkimo žiemą“, - teigė ji.

Daug laiko ir jėgų atiduodanti šeimai ir verslui, A.Kleizienė nepiktnaudžiauja kavinių meniu, labiausiai vertina naminį maistą. Jei tenka valgyti ne namie, ji atsižvelgia į meniu, atsiliepimus ir profesionalų įvertinimus, laimėjimus.

Jei galėtų, dar šiandien A.Kleizienė užsuktų į Kaune veikusį restoraną vieno deserto. „Kaune buvo restoranas „Kaukas“, gražiausioje vietoje, prie ąžuolyno. Jame buvo plakta grietinėlė su želė, jaučiu nostalgiją šiam desertui“, - prisiminė moteris.

Agneta Kleizienė siūlo greitą ir neabejotinai gardaus patiekalo receptą:

Salotos su kepta vištiena: įvairios salotos, mango, kepta vištos krūtinėlė, kalendra, avokadas, alyvuogių aliejus.

Kristina Šapytė @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną