Aburaage – iš japonų virtuvės

Aburaage – iš japonų virtuvės

Aburaage – Japonijos virtuvės patiekalas, paruoštas iš sojos pupelių, tiksliau – riebaluose (apie 110-120 °C temperatūroje) virti korėti tofu (sojų varškės) maišeliai.

Kad produktas pagamintas iš šioje šalyje labai populiaraus augalo sojos, visiškai aišku, tačiau kaip japonai tuos maišelius pagamino pirmą kartą, niekas negali pasakyti. Japonijos kulinarijos knygoje „Tofu Hyakuchin“ (išleista 1782 metais), kurią parašė Ka Hitsujun, pasakojama apie aburaage tofu maišelius. Kaip jie tuomet buvo išpūsti, nėra aprašyta. Žinoma tik tiek, jog šie tofu maišeliai buvo gaminami iki 1853 metų. Aburaage yra laikomi tiesiog antikinės kulinarijos gaminiu. Net japonų mitologijoje jie aprašomi kaip mėgiamas Kitsune ir Inari maistas.

Šiandien aburaage galima pasigaminti ir namuose, bent jau taip sako Japonijos virtuvės žinovai. Tam tereikia vadinamos momen tofu varškės bei aliejaus. Tofu varškė supjaustoma riekelėmis, maždaug 7 mm storio. Aliejus įkaitinamas iki 165 ºC, liepsna sumažinama ir sudedamos tofu riekelės. Kai riekelės įgauna gelsvą atspalvį, liepsna padidinama ir tofu riekelės skrudinamos iki rudai auksinės spalvos.

Sojų ir imbiero padažas prie aburaage
Sutarkuokite šviežią imbierą. Tuomet imkite lapelį paruošto aburaage, uždėkite ant viršaus tarkuoto imbiero ir užpilkite sojos padažo. Šį skanėstą taip pat galima įdaryti ryžiais, pasirinkta mėsa, daržovėmis, sojų daigais, svogūnais, aitriosiomis paprikomis ar valgyti prie sriubos.

Inarizushi – vienas iš labiausiai žinomų patiekalų su aburaagi, kurio įdarui naudojami sušių ryžiai. Prieš tai pamirkomi aburaagi, prapjaunami ir prikemšami ryžių, paruoštų su trupučiu vyno acto, druska, cukrumi, sezamo sėklomis. Šiuo įdaru užpildomas vidus, užspaudžiamas kartu pašalinant skystį, viskas iškepama aliejuje. Traškusis inarizushi – puikus vegetariškas valgis.

Aburaage su sezamų aliejumi
Jums reikės: poros paruoštų aburaage, šiek tiek šviežių svogūnėlių, sezamo aliejaus ir kamada dashi sojos padažo.
Gaminkime. Svogūnus supjaustykite šiaudeliais. Keptuvėje apkepkite aburaage. Kitoje keptuvėje įkaitinkite sezamo aliejų, pakepinkite šviežius svogūnus ir užpilkite sojos padažu. Lėkštėje paserviruokite aburaagi, uždėkite paruoštus svogūnus ir skanaukite. Gero apetito!

Pagal interneto informaciją parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukos:
1 – Momen tofu (justhungry.com); 2 – Inarizushi (servekrishna.net);
3 – Aburaage (g-live.jp); 4 – aburaage su ryžių įdaru.
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną