5 naudingos šokolado savybės

5 naudingos šokolado savybės

Daugeliui iš mūsų šokoladas yra vienas didžiausių gyvenimo malonumų. Tai tarsi saldi nuodėmė, kuriai pasiduodame vėl ir vėl. Pasimėgavus keliais gabalėliais šokolado ir nuotaika pasitaiso, ir dienos problemos nebeatrodo tokios sunkios.

Šokoladas yra ne tik gardus – jis turi ir daugybę naudingų savybių. Iš kakavos pupelių išgaunamas šokoladas nuo seno buvo laikomas išminties, jėgų šaltiniu ir netgi afrodiziaku. Nenuostabu, kad tikrojo kakavmedžio mokslinis pavadinimas yra Theobroma cacao – išvertus iš graikų kalbos tai reiškia „dievų maistas“.

Kokį šokoladą rinktis?

Visgi kaip ir kitais saldumynais, šokoladu mėgautis reikėtų saikingai. Nedideli šokolado kiekiai gali būti išties naudingi, tačiau jei vartosite daug – pakenksite sveikatai. Taip pat reikėtų žinoti, jog sveikiausias yra kokybiškas juodasis šokoladas. Įvairūs prekybos centruose randami šokolado gaminiai dažnai turi daug pieno, cukraus ir riebalų, kas tikrai nėra gerai Jūsų organizmui.

Geriausia rinktis šokoladą, kuris turi bent 50%, o dar geriau – 70-85% kakavos ir kuo mažiau cukraus bei riebalų. Per dieną saugu suvartoti iki 41 g šokolado – t.y. apie pusę įprastinės plytelės, nors optimalus kiekis yra 1-2 gabalėliai.

Kuo šokoladas naudingas?

Šokoladas ne tik gerina nuotaiką ir kelia teigiamas emocijas. Nedideli šokolado kiekiai siejami su antioksidaciniu poveikiu, sveikesne širdimi, mažesniu cholesterolio lygiu. Štai keletas naudingų šokolado savybių, kurias žinodami šį skanumyną pradėsite vertinti visai kitaip.

Šokoladas yra maistingas.

Kokybiškas juodasis šokoladas turi daug skaidulų ir įvairių mineralų. Pavyzdžiui, suvalgę 100 g šokolado su 70-85% kakavos gausite 67% dienos geležies normos, 58% magnio, 89% vario ir 98% mangano. Be to, suvartosite nemažai kalio, fosforo, cinko, seleno, skaidulų ir riebalų rūgščių.

Žinoma, 100 g šokolado yra pakankamai didelis kiekis, kuriame be visų maistingųjų medžiagų yra ir nemažai cukraus bei 600 kalorijų. Tačiau suvalgę keletą gabalėlių šokolado tikrai papildysite savo organizmą įvairiomis naudingomis medžiagomis.

Šokoladas padeda išlikti jauniems.

Ne veltui šokoladas kartais vadinamas jaunystės eliksyru. Šokolade esantys polifenoliai veikia kaip antioksidantai ir lėtina odos senėjimą, vitaminas E slopina daugelio kenksmingų medžiagų, sukeliančių riziką susirgti vėžiu, poveikį, o štai beta karotenas apsaugo nuo kenksmingų saulės spindulių.

Įvairūs tyrimai parodė, kad vartojant šokoladą padidėja natūrali odos apsauga ultravioletiniams spinduliams, kurie sendina odą ir skatina raukšlių atsiradimą. Keletas šokolado gabalėlių per dieną padeda išlaikyti odą sveiką ir atrodyti jauniems.

Šokoladas naudingas širdžiai ir smegenims.

Saikingai vartojamas šokoladas padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. Šokolade esantis kakavos sviestas užkerta kelią aterosklerozei, paspartina kraujotaką, sumažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir trombų susidarymo galimybę.

Nedideli juodojo šokolado kiekiai taip pat susiję ir su geresne kraujotaka smegenyse. Tai padeda smegenims ilgiau išlikti sveikoms, turėti gerą atmintį, vyresniame amžiuje išvengti atminties praradimo, o galbūt net ir Alzheimerio ligos.

Šokoladas padeda išlaikyti sveikus dantis.

Nors atrodo, kad sveiki dantys ir įvairūs saldumynai yra nesuderinami dalykai, juodasis šokoladas dantims – netgi naudingas. Kakavoje esantis polifenolis yra natūralus chemikalas, stabdantis burnos bakterijų susidarymą. Taninai – augaliniai junginiai, kurie atsakingi už šokolado kartumą ir tamsią spalvą, turi antibakterinių savybių ir neleidžia susidaryti apnašoms.

Be to, juodasis šokoladas turi ir kaulams bei dantims naudingo kalcio, taip pat florido, kuris stiprina dantų emalį.

Šokoladas – natūralus afrodiziakas.

Dar senovės actekai buvo pirmieji, kurie šokoladą laikė padidintos seksualinės potencijos šaltiniu. Šiandien mokslininkai galvoja, kad šokoladas gali veikti kaip afrodiziakas, tačiau šis poveikis atsiranda labiau dėl psichologinių nei fiziologinių priežasčių.

Šokolade yra triptofano, kuris skatina serotonino, dar žinomo kaip laimės hormonas, susidarymą. Serotoninas savo ruožtu padeda gerinti nuotaiką, atsipalaiduoti, išvengti nuotaikų svyravimų. Kita šokolade esanti medžiaga – feniletilaminas – smegenyse pasigamina, kai žmonės įsimyli. Kitaip tariant, pavartoję šokolado mes jaučiamės laimingesni, geresnės nuotaikos – kartu tai teigiamai veikia ir mūsų santykius su antrąja puse.

***

Juodojo šokolado nauda šiandien yra neabejojama, o mokslininkai atranda vis naujų šio „dievų maisto“ naudingųjų savybių. Keli gabalėliai šokolado per dieną ne tik padės išlaikyti gerą nuotaiką, bet ir bus naudingi kraujotakai, širdžiai, smegenims ir net dantims!

Vis dėlto atminkite, kad šokoladas yra gana kaloringas, tad dideli jo kiekiai yra nerekomenduojami. Kaip ir visada, saikas – pagrindinis sveikos gyvensenos principas.

Akvile Ben Haim @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną