350 dienos pietų meniu arba „Pietų pertraukos“ atradimai su Roberta Vencloviene

350 dienos pietų meniu arba „Pietų pertraukos“ atradimai su Roberta Vencloviene

Kur pietausite šiandien? O gal namuose pasiruošėte maisto ir jo atsinešėte į darbą? Profesionali pietautoja Roberta Venclovienė kasdien stengiasi papietauti vis kitoje vietoje. Taip atsirado ir jos projektas „Pietų pertrauka“, tarsi vienas didelis dienos pietų meniu. Tad patogiai įsitaisykite, pasišildykite savo pietus ir pietaukime visi kartu.

Auksinė taisyklė ir džiazas virtuvėje

Tinklaraščio „Pietų pertrauka“ pagrindinė mintis arba kitaip ją mėgsta vadinti pati Roberta  auksinė taisyklė – stengtis kasdien pietauti kitoje vietoje. Tokia taisykle vadovautis ji pradėjo jau daugiau nei prieš 4 metus ir nors su pertraukomis, bet sėkmingai ją įgyvendina ir toliau. Pietautoja skaičiuoja, kad aplankė jau daugiau nei 350 skirtingų vietų, iš kurių apie pusę jau yra aprašytos „Pietų pertrauka“ tinklaraštyje. „Kaupiu didelę įspūdžių bazę. Pažymių, žvaigždučių ar kitų vertinimo simbolių maitinimo vietoms neskiriu, o kviečiu dalintis nuomonėmis, įspūdžiais ir rekomendacijomis apie dienos pietus Vilniuje ir ne tik. Taip pat svarbu, kad mano įrašai nėra tiesioginiai, mano tikslas - pasidalinti išbandytomis pietų pertraukos vietomis, o ne konkrečios dienos pietų pasiūlymais. Toks principas neabejotinai praskaidrina mano dieną, nes kasdien aš atrandu ką nors naujo“, - džiaugiasi savuoju projektu R.Venclovienė.

Be projekto „Pietų pertrauka“, ji turi ir „rimtą“ darbą, todėl visai nenustebina atsakymas, kai buvo paklausta, ką valgė pietums. „Dabar ankstyvas rytas ir aš lėktuve pakeliui į Italijos sostinę Romą, kuri labai tikiuosi, jog palepins mane gardžiais pietumis“, - darbo reikalais skrisdama į klausimus atsakinėjo R.Venclovienė.

Ir nors Roberta kasdien pietauja mieste, grįžusi į namus nevengia pasisukinėti virtuvėje. Čia jai kompaniją palaiko vyras: „Mėgstame kartu gaminti namuose, bet atrasti ir išbandyti įvairių skonių peripetijas galime tik vakarais arba savaitgaliais. Mes dažnai džiazuojame, tad vieno mėgstamiausio patiekalo tikrai neturime. Su kuo rečiau ir mažiau draugaujame – desertų gamyba, tad tuo pasilepiname įvairiose kavinukėse. Man patinka skanus, šiltas, estetiškai pateiktas ir su įsimenamu skoniu maistas.“ Šeima nenori maisto švaistyti veltui, todėl ir savo namų šaldytuve laiko tik pieną kavai pabalinti.

Sumani šeimininkė ir iš kirvio gali išvirti sriubą. Tiesa? Todėl ir Roberta, net jei ir negalėtų papietauti mieste, ar užsisakyti maisto į darbą (įsivaizduokite tokią situaciją savo gyvenime), rastų išeitį. Paprašėme jos įsivaizduoti, kas būtų, jeigu būtų: „Būtų liūdna savaitei pamiršti savo auksinę taisyklę, bet stebuklingo nieko nesugalvočiau, o tiesiog vakarienės likučius arba vakare papildomai paruoštą maistą gražiai supakuočiau į pietų dėžutę kitai dienai, maistą pasišildyčiau darbe.“

Kasdienybė dienos pietų lėkštėje

Aplankiusi net kelis šimtus maitinimo įstaigų, Roberta gali išskirti tam tikrus dienos pietų meniu bruožus. „Maitinimo vietos savo specialiems dienos pietų pasiūlymams suteikia vis daugiau spalvų ir klientus vilioja įdomiais skaniais patiekalais. Žinoma, vietų, kur tradiciškai pietums gali gauti sriubos ir maltinį ar cepelinų, tikrai yra apstu, bet taip pat yra nemažai vietų, kur per savo pietų pertrauką galėsite išbandyti ir atrasti unikalių skonių.

Dar vienas pastebėjimas - kainų augimas, bet čia daugumoje sektorių tas pastebima ir vis dėlto dar nėra taip blogai, nes per pietų pertrauką galima išbandyti įvairių restoranų siūlomus patiekalus, kurie a la carte meniu gali kainuoti kelis kartus brangiau“, - teigė ji.

O kokie yra patys tipiškiausi dienos pietūs? „Tradicinis pietų derinys - dienos sriuba bei karštas patiekalas, bet taip pat pastebiu gerą tendenciją, jog sriubą dažnai keičia koks nors šaltas užkandis, o karšti patiekalai pritaikyti įvairiems specialiems poreikiams. Atsiranda įvairovė dienos pietums ir tuo aš asmeniškai labai džiaugiuosi“, - pasakojo Roberta. O ką jūs renkatės pietums?

Kasdien lankydamasi vis naujoje vietoje Roberta gali patirti įvairiausių netikėtumų: „Atvykau į vieną jaukią ir šeimynišką piceriją Vilniaus Senamiestyje, nuėjau nufotografuoti jų vaikų žaidimų erdvės ir sulaukiau smagaus vienos su vaikučiu žaidžiusios mamos komentaro, ji pasakė savo dukrelei, kad šypsotųsi, nes pateks į „Pietų pertrauką“. Smagus ir mielas grįžtamasis ryšys iš „Pietų pertraukos“ bendruomenės narių.“

Valgyti ten, kur ir vietiniai

Ne tik darbo reikalais keliaudama, Roberta gali pasigirti išbandžiusi įvairiausias pasaulio virtuves.

„Kiekvienoje šalyje smagu išbandyti jų nacionalinę virtuvę ir aplankyti ne tik Tripadvisor reitinguotų, bet ir vietinių mėgstamų vietų. Smagu, kad Vilniuje taip pat yra didelė įvairių šalių virtuvių įvairovė, tad kartais net nereikia toli kažkur keliauti. “, - pasakojo ji. Ir nors profesionali pietautoja iš meniu tikrai nesirinks pačio neįprasčiausio patiekalo, ją sudomins tai, ką valgo vietiniai.

„Stengiuosi paragauti tai, ką įprastai valgo patys vietiniai. Jau tokie patiekalai man dažnai būna neįprasti ir suteikia naujo skonio pažinimo galimybę“, - prisipažino Roberta.

Dirbdama Vilniuje Roberta aplanko tiek netoli jos darbovietės įsikūrusias kavines ir restoranus, tiek kitose miesto dalyse. Kadangi miestas nemiega, jis keičiasi, pietautoja susidarė dar neaplankytų ar neaprašytų vietų sąrašą ir pagal darbo planus stengiasi vis vieną ar kitą vietą aplankyti.  „Kadangi dirbu Žvėryne, natūralu, jog šiame ir aplinkui esančiuose rajonuose jau sunku atrasti naują vietą pietums, bet kadangi maitinimo vietų kaita Vilniuje gana didelė, mano sudarytas sąrašas niekaip neišsisemia. Tad aš dažnai sulaukusi klausimo „Ar dar yra neaplankytų vietų“, būtent taip ir atsakau. Pasirinkimą dažniausiai nulemia mano darbo planai, įvairūs susitikimai ir renginiai, kurie lemia ne tik lokaciją, bet ir pietų laiką (aš dažniausiai pietauju jau po tradicinio pietų laiko, apie 13-14 val.)“, - sakė Roberta.

Jau užsiminusi apie nemažą maitinimo vietų kaitą sostinėje, Roberta sakė, kad jai tiesiog gaila, kad kai kurios smagios vietos pervertina savo galimybes ir po kelių mėnesių turi užsidaryti. „Viena iš jų – mano studijų laikų kavinė – vyninė „Savas kampas“, kurioje tikrai mėgdavau papietauti ar atvykti su draugais pavakaroti“, - prisiminė pietautoja.

***

Kiekvieno meniu.lt pašnekovo prašome pasidalinti savo mėgstamo patiekalo receptu. Profesionali pietautoja Roberta Venclovienė dalijasi receptu kvietimu.

„Kviečiu visus bent kartą per savaitę pakeisti savo rutiną ir įpročius bei išbandyti vis naują vietą savo pietums! Geros emocijos, nauji atradimai ir potyriai tikrai garantuoti, o jeigu pritrūksite idėjų, kur papietauti rytoj, patikrinkite „Pietų pertrauka“ tinklaraštį ar parašykite man žinutę – aš mielai patarsiu.“

Kristina Šapytė @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną