3 mitybos mados, kurių nerekomenduoja specialistai

3 mitybos mados, kurių nerekomenduoja specialistai

Prasidėjus naujiems metams, gerokai išauga susidomėjimas tobulesnėmis kūno formomis, sportu ir, žinoma, dietomis arba švelniau tariant „sveikesniu maistu”. Labai dažnai pradedame vaikytis tokių mitybos madų, kurias reklamavo mums patinkančios įžymybės, gyrė kelis kilogramus numetusi draugė ar perskaitėme viename iš populiariųjų žiniasklaidos portalų. Deja, kai kurios mitybos mados yra tik garsūs pažadai, nuo kurių vaikymosi gal ir numesite kelis kilogramus, bet sveikatos ilgainiui tikrai nepagerinsite.

Žaliavalgiška veganiška mityba

Gerai suplanuota, suderinta ir įvairi veganiška mityba su būtinaisias papildais, gali būti puikiausiai jūsų organizmui tinkantis maitinimosi stilius. Tačiau kalbame apie drastiškesnę veganizmo rūšį, kurios propaguotojai teigia, jog sveikas ir lieknas būsi tik tuomet, jei valgysi neapdorotą veganišką maistą. Nors kai kurie produktai puikiausiai pasisavinami neapdoroti, tačiau to negalima pasakyti apie visą maistą.

Pavyzdžiui, keptos morkos ir pomidorai yra maistingesni nei jų žalios versijos. O tokie produktai kaip žalios bulvės, valgomos neapdotos, išvis gali būti nuodingos žmogaus organizmui. Be to, virtas ar troškintas maistas labai dažnai yra daugiau suskaidytas ir lengviau virškinamas, todėl tinkantis žmonėms su virškinimo sutrikimais, vaikams ir netgi skubantiems žmonėms.

Na, o gal, turėjote vilčių, kad bevalgydami žaliavalgiškus saldumynus sulieknėsite? Veganiškas pyragaitis ir toliau lieka desertu, kuriame yra cukraus, nesvarbu ar jis iš medaus ar džiovintų vaisių, nedingsta ir kalorijos. Todėl nuolatinis smaližiavimas tokiais desertais gali nesumažinti, o padidinti jūsų liemens apimtis.

Sulčiavimo programos

Gali pasirodyti labai patrauklu per dieną išgerti keletą skanių sulčių buteliukų ir po savaitės tokio plano, atsikratyti bent kelių nereikalingų kilogramų. Tačiau tokių programų autoriai kalbėdami apie nuostabią naudą, pamiršta įspėti apie kitą, ne tokią gražią sulčių dietos pusę.

Retkarčiais pasimėgaudami viena stikline mėgstamų šviežiai spaustų sulčių, nepadarysite sau žalos. Tačiau kita kalba, kai pakeičiate visus dienos ar net savaitės pavalgymus. Spaudžiant sultis, atskiriamas vaisių minkštimas, kuris yra didžiausias skaidulų šaltinis. O skaidulos ne tik padidina sotumo jausmą, bet ir sulėtina greitą cukraus patekimą į kraują. Dažnai geriant sultis, kepenys bombarduojamos dideliais kiekiais fruktozės ir ilgainiui gali apsunkti jų veikla, o fruktozės perteklius pavirsti riebaliniu audiniu.

Ir net nekalbant apie tai, kad šviežiuose vaisiuose yra skaidulų, kurios garantuoja ilgiau išliekantį sotumo jausmą, sulčių programos gali gerokai suploninti piniginę. Ar pirksite savo sulčiaspaudę ar laikysitės programos, tai jums daug brangiau kainuos negu tiesiog parduotuvėje įsigyti šviežių vaisių.

Šarminis maistas vietoj rūgštinančio

Ši valgymo mada pagrįsta tuo, jog mūsų kraujas yra neutrali terpė, todėl norėdami būti sveikesni, turėtume kuo mažiau valgyti rūgštinančių produktų, tokių kaip mėsa, pieno produktai, grūdai ir kuo daugiau šarminančių daržovių bei vaisių.

Deja, tokie teiginiai prasilenkia su elementaria žmogaus biologija, nes maistas negali pakeisti kraujo rūgštingumo. Kūnas pats puikiausiai reguliuoja šiuos procesus. Jeigu maisto produktais galėtume taip greitai pakeisti savo kraujo terpę, vos suvalgę kelias keptas bulvytes atsidurtume ligoninėje.

Ir nors tiesa, kad valgydami daugiau daržovių ir vaisių jausimės lengviau ir aprūpinsime save maistingomis medžiagomis, nereiškia, kad turėtume pradėti riboti kitas maisto grupes, kurios taip pat atlieka specifines funkcijas mūsų organizme.

***

Kartais entuziazmas pasiekti savo naujų metų tikslų, priverčia mus net nemąstant imtis madingų mitybos strategijų, kurios dažnai prasilenkia su mokslu ir sveikata. Kad taip nenutiktų, įsitikinkite, kad naujoji mityba yra įvairi, pilnavertė, joje nėra be pagrindo apribotų didelių maisto grupių ir nauji įpročiai tinka jums pagal dabartinį gyvenimo būdą.

Lauryna Nelkinė @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną