3-čiojo Atviro Lietuvos grilio čempionato akimirkos

3-čiojo Atviro Lietuvos grilio čempionato akimirkos

Gegužės 30-31 dienomis, Druskininkų miesto šventės metu, Druskininkų turizmo informacijos centro kempinge (Gardino g. 3), vyko jau trečiasis „Atviras Lietuvos grilio čempionatas“. Jį organizavo Lietuvos barbekiu kepėjų asociacija (LBKA), o dalyvauti galėjo tiek profesionalų (restoranų atstovų), tiek mėgėjų komandos.

Šiais metais geras oras džiugino tiek šventės dalyvius, tiek ir ją aplankiusius. Karštas savaitgalis prasidėjo jau penktadienį – Druskininkų miesto šventei skirta šventinė eisena, kurioje pagrindinėmis miesto gatvėmis žygiavo įvairių miesto ir jo apylinkių įstaigų, įmonių, mokyklų kolektyvai. „Atviro Lietuvos grilio čempionato“ dalyviai taip pat joje dalyvavo, dėmesį patraukdami ne tik spalvinga komandų apranga, bet ir ant krovininio autobusiuko užrioglintu ir užkurtu didžiuliu griliu-lokomotyvu.

Šiais metais „ Atvirame Lietuvos grilio čempionate“ dalyvavo 9 komandos. Jau trečią kartą Druskininkų miesto šventės metu vykęs čempionatas pritraukė tiek jau praeituose čempionatuose dalyvavusias, tiek ir naujokų komandas. Vienas komandas sudarė profesionalūs kepsnių meistrai (LBKA asociacijos nariai ar restoranų atstovai), kitas – tiesiog kepti ant grotelių mėgstantys kulinarai-mėgėjai.

Komandoms penktadienio vakare buvo suteikti griliai-lokomotyvai, malkos ir anglys. Komandų kapitonai turėjo dalyvauti „Kapitonų rungtyje“ – iškepti namuose paruoštus patiekalus. Čia dauguma kapitonų pademonstravo visą savo išmonę, įspūdingus kepsnius pateikdami specialiai pritaikytuose induose. Susirinkusieji galėjo balsuoti už patikusį patiekalą. Nugalėtojas – komandos „Ararat“ kapitonas, buvo paskelbtas kitą dieną.

Po šios rungties vyko komandų instruktažas, buvo išdalinti konkursiniams patiekalams ruošti reikalingi patiekalai – 6 atvėsintos žuvys, 2 kalakuto kulšys, kiaulienos šoninė su kaulu, laisvos formos desertui buvo galima naudoti baltąjį ir juodąjį šokoladą. Komandos galėjo pradėti marinuoti mėsą jau iš vakaro.

Šeštadienį nuo ryto komandos pradėjo ruošti savo darbo vietas, kūrenti kepsnines. Teisėjams buvo pravestas instruktažas, išaiškinti vertinimo kriterijai. Vėliau vyko komandų prisistatymas, simbolinis kepsninės uždegimas ir buvo duotas čempionato startas. Kiekvieno patiekalo reikėjo paruošti po 6 porcijas, tam buvo skiriama po valandą laiko.

Kiekvienai komandai galėjo atstovauti du teisėjai, dar buvo ir kviestinių teisėjų – iš viso net 42, kurie degustuodavo vis kitos komandos patiekalus. Komanda turėjo paruoši du patiekalus ringo tiesėjams, tris patiekalus aklai degustacijai (teisėjai nežinojo kurią komandą vertina) ir paserviruoti vieną reprezentacinį patiekalą. Vertinama buvo 10 balų sistema. Aukščiausias ir žemiausias balai buvo išbraukiami. Taip siekiama išvengti subjektyvaus teisėjų vertinimo.

Renginio metu taip pat vyko įvairūs šou renginiai, atrakcijos, žiūrovai galėjo stebėti kaip komanduos ruošia patiekalus kepsninėse, apžiūrėti eksponuojamas įvairias lauko kepsnines, nusipirkti „Kulinarinio paveldo fondo“ maisto produktų.

Visos dalyvavusios komandos:

„Pirmykščiai žmonės“ (atstovavo „Kotanyi“ prieskonius). Apranga atitiko komandos pavadinimą (gepardo raštais marginti rūbai). Originalus komandos prisistatymas sukėlė geros nuotaikos bangą. Jie pagamino geriausią desertą ir bendroje įskaitoje liko 6. „Kulinarinė tarnyba“ (atstovavo „Zepter“). Gamindami ir serviruodami naudojo „Zepter“ indus ir įrankius. Bendroje įskaitoje pelnė 4 vietą. „Meniu.lt kepėjai“ (atstovavo portalą Meniu.lt). Įrodė, kad moka „kepti“ ne tik interneto tiklapį, bet ir barbekiu. Išrinkti geriausia naujokų (debiutantų) komanda. Bendroje įskaitoje užėmė 7 vietą. „Receptai.lt“ (atstovavo portalą Receptai.lt). Bendroje įskaitoje užėmė 1-ą vietą nuo galo (9 vieta). „Ararat“ (atstovavo restoraną „Ararat“, Klaipėda). Baltai-raudona apranga + plačios šypsenos = draugiška komanda, pateikusi ne vieną staigmeną („Kapitono rungtyje“, vykusioje čempionato išvakarėse, tapo nugalėtojais, pateikę patiekalą su ėriuko sėklidėmis), čempionato metu kaip draugiškumo simbolį visoms komandoms dalino granatus. Bendroje įskaitoje – 5 vieta. „Ledi ir Džentelmenai“ (jungtinė Vilniaus virėjų komanda). Stebino apranga: čempionato metu vienas iš „džentelmenų“ vaikščiojo su skrybėle bei smokingu. Pelnė prizinę 3-čiąją vietą . „Grilio fanai“ (restoranas „Apvalaus stalo klubas“, Trakai). Visa komanda pasidabino kaubojiškais rūbais. Tai dalyviai, susižėrę daugiausia apdovanojimų. 1-ojo „A tviro Lietuvos grilio čempionato“ metu užėmę 3-čią, po metų užėmė jau 2-ą, o šiemet laimėjo 1-ą vietą. Pagamino geriausią kalakutienos bei kiaulienos patiekalus. „Gintarinis aljansas“ (jungtinė Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos komanda). Šiai komandai teisėjai skyrė daugiausia taškų už žuvies patiekalą. Pelnė prizinę 2-ąją vietą. „Iškylautojai“ („SPA Vilnius“ komanda, Druskininkai) . Buvo ambicingai nusiteikę, nes gynė praeitų metų nugalėtojų titulą. Tačiau bendroje įskaitoje užėmė tik 8 vietą.

Prizines vietas užėmusios komandos buvo apdovanotos firmos „Zepter“ prizais.

„Kaip mokam, taip kepam!“

„Meniu.lt kepėjų“ komandos kapitonas buvo žurnalo „Restoranų verslas“ redaktorius Vytautas Mickevičius. Pagalbininkai: direktorė Elena Pipiraitė, bendradarbiai Andrius Zeigis bei Elena Germanovič. Labai svarbus komandos dalyvis – specialiai šiam čempionatui kviestas „legionierius“ – šou verslo atstovas Maratas. Komandos šūkis – „Kaip mokam, taip kepam!“

„Viskas vyko ekspromtu, bet tikrai neblogai. Mūsų komanda iš dalyvavusių devynių buvo įvertinta pakankamai neblogai – garbinga trečia (nuo galo) vieta, nuo pradžios – septinta. O štai tarp trijų naujokų-debiutantų buvome pirmi. Tiesiog super!“ – entuziastingai rezultatus apibendrino „Meniu.lt kepėjų“ komandos kapitonas Vytautas Mickevičius. „Neneigiame, buvo nedrąsu, tačiau noras dalyvauti buvo stipresnis. Renginys tikrai nenuvylė, o čempionato svečiai, stebėję, kaip mes gamindami liejame devintą prakaitą, kitais metais taip pat žadėjo dalyvauti. Suvieniję kūrybines mintis, bendromis jėgomis laimėjome „Geriausios naujokų komandos“ vardą, tad norime paskatinti dalyvauti ir kitus.“

Iškeptas didžiausias pyragas

Sekmadienį, birželio 1-ąją – Vaikų gynimo dieną – čempionato organizatoriai ir dalyviai pagrindinėje Druskininkų miesto aikštėje siekė Lietuvos rekordo. Kepsninėse buvo iškeptas didžiulis pyragas, kurio ilgis buvo 14,26 m, plotis 50 cm. Pyragas svėrė 126 kg ir jo kepėjai tikisi, kad jis bus įregistruotas kaip Lietuvos rekordas. Atlikus rekordo matavimus, pyragas buvo išdalintas šventės vaikams.

Apie organizatorius

Lietuvoje barbekiu kepėjų asociacija (LBKA), seniau vadinta Nacionaline grilio ir barbekiu asociacija, įkurta 2005 metų pradžioje. LBKA tikslas – suvienyti viešojo maitinimo įmonėse dirbančius kepsnių ant grotelių ruošimo specialistus, kelti asociacijos narių profesionalumo lygį, populiarinti šią profesiją, organizuoti įvairius seminarus, konferencijas, su profesine veikla susijusius konkursus. LBKA bendradarbiauja su Pasaulio grilio kepėjų asociacija.

P.S. Norite dalyvauti „Atvirame grilio čempionate“ kitais metais? Vasara ilga, pasitreniruokit, suburkit savo komandą ir pirmyn. Patikėkite, verta!

Meniu.lt informacija ir nuotraukos

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną