Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

2012 metų derliaus prognozės - kuriuose regionuose buvo palankiausios sąlygos vynuogėms

2013-02-01
Paskelbk savo straipsnį
Prancūzija, Bordo

Dėl lietingo pavasario vynmedžiai žydėjo bei uogos noko nevienodai. Taip pat derlius nukentėjo ir dėl ypač karšto rugpjūčio. Lietingas pavasaris ir karšta vasara sudarė puikias sąlygas išplisti miltligei. Siekiant išvengti pelėsio,  Cabernet Sauvignon derlius buvo nurenkamas nelaukiant pilnos brandos. Pora savaičių prieš pat derliaus nuėmimą nusistovėjo neblogas oras, bet Cabernet Sauvignon kokybė gali smarkiai kentėti dėl nesubrendusių taninų. Tuo tarpu Merlot ar Cabernet Franc pasižymi puikiu sunokimu bei koncentracija. Metai panašūs į 2000-uosius, kai irgi buvo sunkios oro sąlygos, tačiau davė teigiamų rezultatų. 2012 m. derlius yra aukštos kokybės, tačiau jo negalima vadinti išskirtiniu dėl per daug ankstyvo lietaus.

Prancūzija, Burgundija

Šie metai pasižymėjo šaltu rudeniu su šalnomis, vėsiu lietingu birželiu, nepastovia vasara, kruša  bei vėtromis, situaciją dar apsunkino ir miltligė. Vis dėl to derlius yra aukštos kokybės, nors ir mažesnis nei įprasta. Dėl mažo derliaus vynas bus puikios koncentracijos ir intensyvumo.  Nepaisant nepalankių oro sąlygų Pinot Noir puikiai pavyko pasiekti pilną brandą iki miltligės pasirodymo. Vyndariai šių metų raudonojo vyno derliaus kokybę lygina su 2010-ųjų metų, manoma, kad vynas bus labai aukštos kokybės ir ypač tinkamas ilgam išlaikymui. Kita vertus 2012-ieji panašūs ir į 2007-uosius bei 2009-uosius, nes vyno taninai labai švelnūs. Baltieji vynai yra gaivūs, su nemažai citrusų aromatų.

Prancūzija, Ronos slėnis

Šiųmetės oro sąlygos lėmė 20-25 procentų menkesnį derlių nei įprasta dėl ypač mažų uogų. Tačiau palyginus su visa Prancūzija Ronos slėnis nukentėjo mažiausiai. Menkas derlius lėmė labai aukštą kokybę, nes mažos ir retos kekės labai gerai subrandino vynuoges, pasižyminčias puikia rūgštimi. Liūtys prieš pat derliaus nuėmimą pietinėje Ronos slėnio dalyje atsigauti Syrah vynuogėms, nukentėjusioms nuo vasarinių karščių. Grenache̓ ir ̒Murvèdre davė didelį derlių, tačiau aukštos kokybės dėl mažo  sulčių kiekio. Ekspertai šių metų derlių lygina su 2007-ųjų derliumi ir sako, kad tiek raudonas, tiek rožinis vynai yra gerai subalansuoti, vaisiški.

Italija, Toskana

Šalčiai vasario mėnesį, drėgnas oras žydėjimo laikotarpiu, karšta ir sausa vasara centrinėje Toskanoje lėmė vėlyvą vynuogių brendimą ir derliaus sumažėjimą kai kur net iki 30 procentų. Ypač  sunkūs metai buvo anksti subręstančioms vynuogėms.  Nepaisant nepalankių oro sąlygų manoma, kad Montalcino, Chianti Classico ir Montepulciano kokybė bus  labai gera ar net išskirtinė. Šių metų vasara buvo palanki vynams, gaminamiems iš Sangiovese, kurie pasižymi malonia rūgštimi, vaisių aromatais bei sodria spalva.. Kitos daug žadančios veislės yra Merlot bei Cabernet FrancBolgheri, kur molingas dirvožemis puikiai sulaiko drėgmę. Kai kurie vyndariai paskelbė, kad šių metų Chianti Classico kokybė bus daug geresnė nei 2009-ųjų metų, tačiau dar vėlu spręsti ar 2012-ieji aplenks kokybe taip pat šiltus 2011-uosius.

Italija, Pjemontas

Žiema regione buvo šalta, netrūko sniego. Vėlyvą pavasarį oras atvėso, buvo lietinga, susidarė puikios sąlygos miltligei. Laimei situaciją gelbėjo sausa vasara. Sniegas ir lietus metų pradžioje leido sukaupti pakankamai daug vandens atsargų, tad vynmedžiai per vasaros karščius nukentėjo nedaug. Vis dėl to dėl alinančių karščių žydėjimo laikotarpiu derlius ir šiame regione sumažėjo apie 20-30 procentų  palyginti su anksesnių metų vidurkiu. Rugpjūčio pabaigoje pasikeitę orai su vėsiomis naktimis buvo ypač palankūs Nebbiolo, nes leido lėtai subrandinti uogas ir suformuoti vynuogėms būdingą skonio balaną ir  malonius taninus. Taip pat 2012-ieji daug žada  ir baltiesiems vynams, pagamintiems iš Arneis ar Moscato vynuogių.



Apie 2012 metus Šampanėje skaitykite Žilio Diumandžino dienoraštyje čia.



Pagal užsienio spaudą parengė Marija Antanaitytė


Pardavimo vietos

Prenumerata

Redakcija

Autoriai ir degustuotojai

Reklamos įkainiai

Nuorodos