Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

16 priežasčių, kodėl verta valgyti mandarinus

2008-12-10
Paskelbk savo straipsnį

Mandarinas – citrusinių vaisių atstovas. Iš savo giminaičių paveldėjo vitaminą C. Bet ne tik. Oranžiniuose kamuoliukuose dar yra vitamino D, saugančio nuo rachito, vitamino K, kuris palaiko kraujo ląstelių elastingumą. O nitratų mandarinuose nebūna niekada. Su rūgštimi šios kenksmingos medžiagos nesugyvena.

Kaip išsirinkti pačius skaniausius?
Tai nėra sudėtinga. Mandarino skonį galima išsiaiškinti į jį vos pažiūrėjus. Patys rūgščiausi – truputį priploti, vidutinio dydžio mandarinai „Maroko“. Jie ryškiai oranžiniai, plona luobele, lengvai lupasi. Vienintelis jų privalumas – juose nėra kauliukų.

Turkiški – gelsvai žalsvi, panašaus dydžio kaip „Maroko“, bet glotnesne, lygesne žievele, kuri ne ką prasčiau lupasi. Jie šiek tiek rūgštoki ir turi nemažai kauliukų, bet yra pigesni.

Patys saldžiausi ir labai sultingi – ispaniški mandarinai. Juos labai lengvai atskirsite nuo kitų, nes yra dideli, ryškiai oranžiniai, stora grubesne žievele, kuri lengvai lupasi. Kauliukų turi taip pat nedaug. Šie mandarinai brangiausi.

1. Mandarinų sultys naudingos besilaikantiems dietos ar sergantiems. Ypač jos rekomenduojamos vaikams (net kūdikiams).

2. Mandarinų sultys veiksmingai mažina aukštą temperatūrą.

3. Mandarinai naudojami gydant astmą ir bronchitą. Juose gausu fenolio rūgšties, kuri vadinama sinofrinu. Kad išsivalytų plaučiai, kiekvieną rytą rekomenduojama išgerti po stiklinę mandarinų sulčių.

4. Kosulį ir atsikosėjimą palengvins džiovintų žievelių nuovirai.

5. Virškinamojo trakto ligų simptomus palengvina bei viduriuojant pagelbėja švieži mandarinai arba jų sultys.

6. Mandarino luobelėje susikaupęs skystis medicinoje naudojamas kaip vaistų sudedamoji dalis apetitui ir virškinimui gerinti.

7. Kad apetitas pagerėtų, rekomenduojama vartoti džiovintas mandarinų luobeles.

8. Mandarinai padeda išvyti bjaurius kirminus.

9. Mandarinai vartojami kaip vertingas dietinis produktas, žiemos metu organizmui suteikiantis vitaminų.

10. Mandarinai gerina ne tik apetitą, bet ir medžiagų apykaitą.

11. Eteriniai aliejai, esantys mandarine, pakelia nuotaiką.

12. Mandarinų luobelių nuoviras mažina cukraus kiekį kraujyje. Luobelę reikia 10 minučių virti litre vandens. Nuovirą laikyti šaldytuve ir gerti kasdien.

13. Mandarinai ir jų sultys turi antibakterinių savybių.

14. Tiek mandarinai, tiek jų sultys gydo nuo dizenterijos.

15. Mandarinai plačiai naudojami kaip kraują stabdanti priemonė.

16. Mandarinai bei jų sultys naikina kai kurių rūšių odos grybelį (trichofitija, mikrosporija). Grybeliu užkrėstus nagus ir odą patariama trinti sultingu mandarino gabalėliu arba žievele.

Bet!..
Nepaisant gydomųjų savybių, mandarinai gali ir pakenkti. Jie gali dirginti inkstus, skrandžio gleivinę. Todėl nerekomenduojami sergant skrandžio ligomis ir dvylikapirštės žarnos uždegimu, gastritu, besiskundžiantiems padidėjusiu rūgštingumu.

Raminta Skripkaitė
Šaltinis: MIGnews.ru
Nuotrauka: www.sxc.hu
Meniu.lt informacija