Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

1390 m. išleista kulinarijos knyga – virtualioje erdvėje!

2008-09-26
Paskelbk savo straipsnį

Džono Railandso bibliotekos, esančios Mančesterio universitete (Anglija), darbuotojai pasiruošę įgyvendinti savo idėją... Šios bibliotekos kolekcijoje saugoma dar 1390 metais parašyta kulinarijos knyga, kuri laikoma didele vertybe, todėl ne bet kas gali ją pasklaidyti ir pasmalsauti apie tuometinę kulinarijos kultūrą. Tačiau bibliotekos darbuotojai nusprendė suteikti galimybę visiems žvilgtelti į knygos puslapius. Idėjos autoriai sako, jog bus nufotografuotas kiekvienas knygos puslapis, o sutvarkyta medžiaga nuosekliai pateikta interneto platybėse.

Kulinarijos knyga „Forme of Cury“, kurią norima patalpinti virtualioje erdvėje, yra vieno virtuvės šefo sudarytas receptų, pagal kuriuos jis gamino patiekalus savajam karaliui Ričardui II, rinkinys. Knygoje aprašyta apie 250 įvairiausių maisto receptų, kurių daugelis šiandienos gurmanams vis dar nežinomi. Nors nieko labai gurmaniško tuose puslapiuose nėra. Tokie patiekalai kaip kvičas (grietinės pyragas), blenkas/mengas (desertas, paruoštas iš mėsos, pieno, migdolų ir cukraus), mortriusas (aštri kiauliena) atrodo labai įprasti, bet, kaip sakoma, gero virėjo rankos daro stebuklus. Juk tuo metu karališkiems skrandžiams tikdavo ne bet kaip pagamintas maistas.

Ši knyga šiandienos kulinarijos pasaulio atstovams įdomi ir dėl kitos priežasties, t. y. istorine prasme. Mat paanalizavus receptus galima sužinoti apie tuometinę, viduramžių, Europos kultūrą. Atrodo, kad idėjos įgyvendinimo planas parengtas ir jį nėra sudėtinga realizuoti, tačiau yra viena problema – XIV amžiuje išleista knyga parašyta senąja anglų kalba, kurią šiandien sunku suprasti net daugeliui anglų.

Pagal kedem.ru parengė Jolanta Kahveci
Nuotraukos: kedem.ru; www.amazon.com
Meniu.lt informacija