Gairė: kulinarijos mados

Gourmet vaikų meniu - idėjos restoranams ir namams
Draugiškas aplinkai meniu, draugiški gyvūnams restoranai, o kaip su „Draugiškas vaikams meniu“? Lietuvoje tokiais meniu, deja, rūpinasi vos keletas restoranų, o juk auga naujoji klientų karta. Sveiki pasirinkimai ir padidintas dėmesys alergenams vaikų meniu – pastaruosius 3 metus auganti gastronomijos tendencija visame pasaulyje. Auganti, vadinasi ir tobulėjanti. Restoranai vis dažniau įveda gurmaniškus, madingus pasirinkimus į vaikų meniu, populiarėja ir galimybė... Skaityti daugiau »
Virtuvė be atliekų
"Zero waste" (be atliekų) virtuvių restoranuose judėjimas aktyviai plinta dviem kryptimis: maisto atliekų vengimas ir panaudojimas, bei pakuočių bei kitų atliekų vengimas ir perdirbimas. Ši atsakingo restoranų verslo banga labiausiai plinta įkvepiančių šefų pavyzdžių ir užsidegimo dėka, o minčių ir idėjų vertėtų pasisemti ir namų virtuvėms. Skaityti daugiau »
Tikroji Lietuvos virtuvė, produktai ir patiekalų idėjos
Etninės, istorinės lietuvių virtuvės augantį populiarumą įrodo vis daugiau naujų restoranų pristatančių tikrąją lietuvių virtuvę, neturinčia nieko bendro su kugeliu ir cepelinais. Tarp geriausių Lietuvos šefų vyksta nemažai „kulinarinių žaidimų/improvizacijų“ šia tema. Vien per pastaruosius dvejus metus išleistos kelios istorinės lietuvių virtuvės knygos, kulinariniuose žurnaluose šia tema taip pat pasisakė ir istorikai, ir kulinarai. Receptų ir idėjų... Skaityti daugiau »
Kas naujo aukštojoje „Haute cuisine“ virtuvėje?
Foie gras, ėrienos šonkauliukai, tuno didkepsniai užleidžia vietą naujai gastronominei tendencijai – „haute vegetarian“ arba „aukštajai daržovių virtuvei“. Vis labiau populiarėja augalinių baltymų paieškos visur – ir parduotuvių lentynose, ir restoranuose. Daržovės nebėra prėskas maistas, valgomas už bausmę ar vien vegetarų. Jos išstumia gyvulinės kilmės baltymus į lėkštės šoną, o kartais ir visai iš jos. Daržovės (šviežios morkytės, burokėlių... Skaityti daugiau »
Virtuvės mados: fermentuotos bulvės ir arbata
Ruduo idealus laikas į savo receptų sąsiuvinius įtraukti įdomius fermentavimo, arba paprasčiau tariant, raugintų produktų receptus. Dėl fermentavimo šiuo metu pamišęs visas pasaulis net restoranų šefai didžiuodamiesi pristato fementuotus produktus savo meniu. Siūlome išbandyti kai ką įdomiau už raugintus kopūstus, agurkus - Jūsų dėmesiui fermentuotos bulvės, riešutai, sėklos, arbata Skaityti daugiau »