Gairė: gastronominės tendencijos

Tikroji Lietuvos virtuvė, produktai ir patiekalų idėjos
Etninės, istorinės lietuvių virtuvės augantį populiarumą įrodo vis daugiau naujų restoranų pristatančių tikrąją lietuvių virtuvę, neturinčia nieko bendro su kugeliu ir cepelinais. Tarp geriausių Lietuvos šefų vyksta nemažai „kulinarinių žaidimų/improvizacijų“ šia tema. Vien per pastaruosius dvejus metus išleistos kelios istorinės lietuvių virtuvės knygos, kulinariniuose žurnaluose šia tema taip pat pasisakė ir istorikai, ir kulinarai. Receptų ir idėjų... Skaityti daugiau »
Kaip užuosti maisto skonį
Kvapas yra vienas svarbiausių skonio įvertinimo ir formavimo kriterijų. Kai kurių tyrimų duomenimis, tinkamas kvapas sudaro 75 proc. patiekalo sėkmės. Tačiau uoslė, kaip ir skonis, mums atrodo toks įprastas dalykas, jog net nesusimąstome, kaip vyksta pats užuodimo ir kvapo pajautimo bei suvokimo procesas. Skaityti daugiau »
Naujausia gastronominė tendencija - Neurogastronomija
„Didelės porcijos“, „Sočiai ir nebrangiai“, „Daug ir skaniai“ – vos prieš keletą metų tai buvo pagrindiniai reklaminiai restoranų šūkiai. Šiandien raktiniai žodžiai – „ūkininkų produktai“, „sezoninės žaliavos“, „šviežia ir skanu“. Taigi, Lietuvos restoranai jau pasivijo prieš 5 metus į pasaulio restoranų valgiaraščius, koncepcijas, net interjerus atėjusią tvaraus požiūrio madą. O kur šiandien eina geriausi pasaulio restoranai ir geriausi... Skaityti daugiau »
TOP 10 gastronominių tendencijų
Metų pradžoje pasipila viso pasaulio gastronomijos ekspertų, konsultantų, šefų spėjamos, numatomos ir jau rinką spėjusios užvaldyti maisto, gėrimų ir restoranų tendencijos. Kai kurios iš jų įsitvirtina ilgam ir tampa išties reikšmingos ir sektinos, kitos taip ir lieka spėjimais. O mes apžvelkime TOP 10 tendencijų, kurios savo pozicijų visame pasaulyje neužleidžia jau 3 metus, ir nepanašu, kad artimiausiu metu keistųsi. Skaityti daugiau »
Gourmet vaikų meniu - idėjos restoranams ir namams
Draugiškas aplinkai meniu, draugiški gyvūnams restoranai, o kaip su „Draugiškas vaikams meniu“? Lietuvoje tokiais meniu, deja, rūpinasi vos keletas restoranų, o juk auga naujoji klientų karta. Sveiki pasirinkimai ir padidintas dėmesys alergenams vaikų meniu – pastaruosius 3 metus auganti gastronomijos tendencija visame pasaulyje. Auganti, vadinasi ir tobulėjanti. Restoranai vis dažniau įveda gurmaniškus, madingus pasirinkimus į vaikų meniu, populiarėja ir galimybė... Skaityti daugiau »
Naujausios vestuvių tendencijos:
Šią savaitę kulinarijos ir renginių studijoje “Čiop Čiop“ studijos vadovė ir tinklaraštininkė Urtė Mikelevičiūtė pristatė naujausias vestuvių tendencijas 2017-iems metams. Buvo išskirtos trys pagrindinės kryptys: boho, aristokratija bei minimalizmas. Skaityti daugiau »
Virtuvė be atliekų
"Zero waste" (be atliekų) virtuvių restoranuose judėjimas aktyviai plinta dviem kryptimis: maisto atliekų vengimas ir panaudojimas, bei pakuočių bei kitų atliekų vengimas ir perdirbimas. Ši atsakingo restoranų verslo banga labiausiai plinta įkvepiančių šefų pavyzdžių ir užsidegimo dėka, o minčių ir idėjų vertėtų pasisemti ir namų virtuvėms. Skaityti daugiau »
Kas naujo aukštojoje „Haute cuisine“ virtuvėje?
Foie gras, ėrienos šonkauliukai, tuno didkepsniai užleidžia vietą naujai gastronominei tendencijai – „haute vegetarian“ arba „aukštajai daržovių virtuvei“. Vis labiau populiarėja augalinių baltymų paieškos visur – ir parduotuvių lentynose, ir restoranuose. Daržovės nebėra prėskas maistas, valgomas už bausmę ar vien vegetarų. Jos išstumia gyvulinės kilmės baltymus į lėkštės šoną, o kartais ir visai iš jos. Daržovės (šviežios morkytės, burokėlių... Skaityti daugiau »
Virtuvės mados: fermentuotos bulvės ir arbata
Ruduo idealus laikas į savo receptų sąsiuvinius įtraukti įdomius fermentavimo, arba paprasčiau tariant, raugintų produktų receptus. Dėl fermentavimo šiuo metu pamišęs visas pasaulis net restoranų šefai didžiuodamiesi pristato fementuotus produktus savo meniu. Siūlome išbandyti kai ką įdomiau už raugintus kopūstus, agurkus - Jūsų dėmesiui fermentuotos bulvės, riešutai, sėklos, arbata Skaityti daugiau »
Gastronominės tendencijos
Karta „Y“, dar vadinama tūkstantmečio arba „millenium“ karta, restoranams diktuoja labai aiškias jų gyvenimo būdą, interesus ir vertybes atspindinčias sąlygas. Valgyti sveikai, atrodyti gerai, bet neatsisakyti malonumų (taigi ir skanaus maisto) – tokios šiandienos jų diktuojamos taisyklės. Skaityti daugiau »
Naminis maistas – ne tik pas mamą arba kaip dalijimosi ekonomika atėjo į viešojo maitinimo sektorių
Kur pasirinktumėte pajausti autentiškus svečios šalies virtuvės skonius atostogų metu? Restorane, gatvėje, o gal norėtumėte tikro vietinio maisto tiesiog kažkieno namuose? Šiandien tai lengvai įgyvendinama! Dalijimosi ekonomika įsiveržė ir į viešojo maitinimo sektorių, pasiimdama savo rinkos dalį. Jau kelerius metus visame pasaulyje populiarėja platformos, kuriose dalijamasi savo ruošiamu maistu su nepažįstamaisiais savo namuose. O gal ir Jūs norėtumėte tapti savo... Skaityti daugiau »
Skonio ir technologijų sintezė prezentacijoje: šiuolaikinė virtuvė su itališkomis variacijomis
Kai patiekalas atkeliauja į kliento lėkštę ir jau matoma galutinė recepto vizualizacija, retas restorano ar kavinės lankytojas susimąsto, koks buvo šio patiekalo kelias? O kelias prasideda nuo geriausio maistą ruošiančio specialisto, virtuvės šefo ir nuo to, kiek idėjų jo galvoje knibžda ir kiek dar idėjų jis semiasi iš pasaulyje vyraujančių gastronomijos tendencijų, profesijos bendraminčių bei siūlomų produkcijos tiekėjų naujienų. Skaityti daugiau »
Desertų tendencijos – pipirai ir daržovės!
Jau kelerius metus iš eilės tokiose metinėse gastronominių tendencijų prognozėse ypatingas dėmesys skiriamas desertams. Vis dažniau jie tampa lygiaverčiai žaidėjai su pagrindiniais meniu patiekalais, o kartais desertai praranda įprastą saldumą ir formą. Pastaruoju metu netgi populiarėja mada desertą užsisakyti... į priekį. Taigi, kaip nustebinti, kuo sužavėti ir kaip tapti išskirtiniais? Skaityti daugiau »
Ko nereikia geram desertui?
Pastaraisias metais gero skonio ženklu tapo maitintis sveikai ir atsakingai. Vis daugiau žmonių domisi gyvulinės kilmės produktų poveikiu žmogaus organizmui. Daugybe mokslinių tyrimų įrodyta, jog tas poveikis nėra toks malonus, kaip minėtų produktų skoniai. Bet juk nė už ką nenorime atsisakyti vieno didžiausių malonumų gyvenime – skanaus maisto. Tačiau ar visos alternatyvos prastesnės vien todėl, kad tai alternatyvos? Atrodytų, neįmanoma iškepti skanaus pyrago be... Skaityti daugiau »