Gairė: alkoholiniai gėrimai

Geriausia pasaulio barmenė: „Šiuolaikiniai barmenai vis labiau primena virtuvės šefus“
Kokteilių gamyboje vis daugiau technologijų ateina iš virtuvės, kurioje skrupulingai derinami skirtingi ingredientai. Ne ką mažiau svarbiais elementais tampa ir pamatiniai, gerai visiems pažįstami skoniai bei sezoniški produktai. Tokiomis įžvalgomis apie naujausias tendencijas kokteilių pasaulyje dalinasi prestižinio barmenų čempionato „World Class“, kuris šiemet vyksta ir Lietuvoje, 2016 metų pasaulinio etapo nugalėtoja, prancūzė Jennifer Le Nechet. Skaityti daugiau »
Tikras naminis sidras be mielių ir cukraus
Sidras žinomas jau nuo senovės egiptiečių laikų. Tačiau pastaruoju metu šis gėrimas labiau asocijuojamas su susintetintų salstelėjusiu ir užgazuotu skonio gėrimu skardinėse. Iš tikrųjų natūralus ir tikras sidras visiškai skiriasi nuo pramoninio gazuoto alkoholinio limonado. Be to - patiems nesudėtinga pasigaminti natūralų obuolių sidrą. Skaityti daugiau »
Alaus chaltūra Lietuvoje
Neseniai paskambino vienas aludaris, sako – turiu naują alų, padėk „išstumti“. Klausiu – su medumi? Atsako – taip, iš kur žinai? Na, po velnių, aludariai. Kur jūsų fantazija? Pasaulyje yra klasifikuojama virš 70 alaus stilių ir postilių. Vien Lietuvoje auga šimtai vaistažolių, uogų ir vaisių. Bet sugebama tik nukopijuoti kaimynines alaus daryklas. Matai, jie verda alų su medumi, žmonės visur jį perka – tai padarykim ir mes! Nė velnio. Skaityti daugiau »
Šampanas ir nesudėtingi užkandžiai
Yra šampano, kurį vieną gerti nelengva – aukštą šio gėrimo kokybę nusako didžiausios išraiškos ne patys maloniausi skonio ir lytėjimo pojūčiai: galinga rūgštis, visiškas cukraus nebuvimas, džiovinantis minerališkumas ir nemenka aromatų koncentracija. Antai, vieno iš kultinių šampano gamintojų „Agrapart et Fils“ geriausias šampanas „Venus 2004” yra padarytas iš 1959 metais pasodinto “La Fosse” vynuogyno, kuris apdirbamas Bulonijos veislės kumele,... Skaityti daugiau »
Tikro vyno gamyba namuose? Įmanoma!
Vynuogių augintojas ir vyno ekspertas Ramūnas Pilvelis dalinasi tikro, vynuogių vyno receptu: "Vyną pradėjau gaminti universiteto pirmame kurse. Pradžioje iš būtinybės, vėliau dėl to, kad patiko pats procesas. Kai vaisiniai vynai atsibodo, užsimaniau pasigaminti vyno iš tikrų vynuogių. Šiuo metu turiu nedidelį vynuogyną (80 medelių), tikrų vyninių veislių, iš kurių gaminu tiek baltą tiek raudoną vynus. Kai buvau vaikas, mačiau kaip gamino vyną prosenelis, vėliau... Skaityti daugiau »
Alus ir maistas – kaip sukurti harmoningą porą?
„Pasiūlykite, ko man atsigerti prie grill šonkauliukų, o mano damai – prie šokoladinio pyrago?“ Ką padavėjas restorane atsakytų į šį prašymą? Prieš kelerius metus būtų pakvietęs someljė arba, vadovaudamasis rekomendacijomis, pasiūlytų vieną ar kitą vyno rūšį. Tačiau laikai keičiasi, restoranų lankytojai – taip pat. Jie vis dažniau pageidauja kažko naujo ir įdomaus, kažko TOKIO, pavyzdžiui... šokoladinio pyrago su alumi. Skaityti daugiau »
Ispaniško vyno naujienos pristatytos žaidžiant protų mūšį
Vienas iš gražiausių vasaros aperityvų – taurė Sauvignon Blanc! Gaivi šio vyno jėga kelia žvalią nuotaiką net po kaitriausios dienos. O budrumo ir energijos tikrai reikėjo! Vyno mėgėjų komandos vėstantį liepos vakarą susirinko patikrinti savo žinių apie Ispanijos vyną. Skaityti daugiau »
Italija. Burbuliukai. Prosecco
Prosecco – gėlių aromatais ir originaliu skoniu išsiskiriantis itališkas putojantis vynas. Nepaisant to, jog Prosecco gaminamas ne tradiciniu „Méthode Champenoise“ metodu, kaip prancūziškasis šampanas ar ispaniškoji cava, 2013 metais šio putojančio vyno pasaulyje parduota daugiau nei žymiojo šampano. Kodėl? Geras skonis? Skonio universalumas? Gera kaina? O gal – viskas kartu? Skaityti daugiau »
Alkoholis kokteilyje: „silpnas“ ar „stiprus“ kokteilis?
Dažniau alkoholiniai gėrimai vartojami laisvalaikio ar pasilinksminimų metu ir tai vertinti galima įvairiai, tačiau etilo alkoholio perdozavimas kenkia sveikatai, o pats pirmas to požymis yra apsinuodijimas, kurį mėgstama vadinti „pagiriomis“. Ypač sunkios „pagirios“ arba tiksliau – apsinuodijimas etilo alkoholiu pasireiškia suvartojus didesnį kiekį etilo alkoholio ir vienu metu vartojus iš skirtingų žaliavų pagamintą etilo alkoholį. Kaip apskaičiuoti alkoholio... Skaityti daugiau »
Barmenų čempionato nugalėtojai dalinasi receptais
Ketvirtadienį vykusiame Lietuvos barmenų čempionate „Angostura Aromatic Bitters Global Cocktail Challenge 2014“ intriga išliko iki paskutinės akimirkos. Pergalę vienbalsiu komisijos sprendimu iškovojo paskutinis čempionato dalyvis kaunietis Oskaras Tūba, kuris už įkvėpimą receptui dėkojo mamai. Skaityti daugiau »
Lietuviški vynai: turime ką atrasti (I dalis)
Kalbant apie gėrimus, viena iš pagrindinių restoranų verslo tendencijų visame pasaulyje – vietinės gamybos alkoholiniai gėrimai. Taip, bepigu prancūzams, ispanams, čiliečiams, netgi afrikiečiams – šalims su tinkamu vyndarystei klimatu ir giliomis šio amato tradicijomis. O ką daryti, teisingiau – iš ko daryti Lietuvoje? Ogi žaliavų lietuviškiems vynams apstu pievose nuo pat pavasario, o daržuose – iki vėlyvo rudens. Skaityti daugiau »
Legendos apie gėrimus (II): ir tarpukario Lietuvoje maišė kokteilius
Dar tarpukario Lietuvoje kokteiliai buvo žinomi, nors dėl importinių gėrimų brangumo nebuvo populiarūs. Domėtasi ir pačių kokteilių istorija bei gamybos ypatumais. Štai 1935 m. išleistoje knygoje „Praktiškas etiketo vadovėlis“ buvo rašoma: „Kokteiliai pas mus [Lietuvoje] dėl įeinančių į juos užsieninių gėrimų brangumo nėra madoje. Bet užsieniuose jie nepaprastai populiarūs ir yra virtę, kaip vienas prancūzas yra išsitaręs, tikra minios religija. Jūsų... Skaityti daugiau »
Kur keliauja alaus mėgėjai
Sakoma, jog seniausias iki šių dienų išlikęs receptas, užrašytas prieš 5000 metų akmeninėje plokštėje, priklauso alui. Be to, ir seniausia žinoma reklama yra skirta būtent šiam gėrimui. Vardijame keletą įdomių vietų, kuriose ne tik alaus upės liejasi, bet ir galima susipažinti su šio gėrimo istorija bei kultūra. Skaityti daugiau »
Legendos apie gėrimus: „Iš kur atsirado“ kokteiliai? (I)
Maišytus gėrimus žmonės gamina ir vartoja nuo civilizacijos pradžios. Teigiama, kad pirmasis kokteilio receptas buvo citrinos sultys su priedais miltelių pavidalu. Šis gėrimas labai patiko imperatoriui Komodai (Commodus), kurį jis gėrė kaip aperityvą. Galima teigti, kad pirmoji knyga apie maišytus gėrimus buvo išleista XVII a. Londone Distillerss Company, šioje knygoje buvo aprašyta daug keistų spiritinių gėrimų mišinių ir aiškinamos jų gydomosios savybės. Skaityti daugiau »
2012 metų derliaus prognozės - kuriuose regionuose buvo palankiausios sąlygos vynuogėms
Bordo, Burgundijoje šie metai nesukėlė euroforijos, tačiau Ronos, Pjemonto ir Toskanos gamintojai turi vilčių padaryti labai gerą vyną. Skaityti daugiau »
Alus gaminamas vietoje ar...?
Ieškodami naujo patyrimo alaus skoniuose užsukame į barus ar restoranus siūlančius savo firminį alų. Apie tai ir pakalbėkime. Visų pirma pabandykime išskirti kelis tokio „firminio“ alaus tipus ir jų privalumus ir trūkumus. Skaityti daugiau »
Geriausių metų vynų trisdešimtukas 2012 m. iki 40 lt
Įspėjimas neskaityti: puritonams, davatkoms ir nekenčiantiems postmodernaus, reliatyvaus ir vartotojiško šiuolaikinio pasaulio. Šįmet, vienuolikti metai iš eilės, nepriklausomo vyno kultūros portalo vynai.com degustuotojai, bendradarbiaudami ir konsultuodamiesi su vyno platintojais, dalyvaudami renginiuose, bet dažniausiai aklai ragaudami ir kliaudamiesi tik savo subjektyviu skoniu, atrinko geriausius Lietuvoje 2012 m. pasirodžiusius vynus bei sureitingavo juos, tradiciškai... Skaityti daugiau »
Proginių vynų TOP 25
Lietuvoj kartais vis dar išgirstame mintį, kad vynas – snobų gėrimas. Verčiau palikim ją tiems, kurie taip sako. Mums vynas – maisto palydovas, tačiau kartais jo norisi ir ypatingesne proga, pasimėgauti vienu, padovanoti kolegai ar geram bičiuliui. Žinoma, kad galima nedaug rizikuojant parduotuvėje griebti kelis šimtus kainuojantį butelį su aukštu „Wine Spectator“ ar Robert‘o Parkerio Jr. balu. Tačiau... jei pasitikite mūsų skoniu, garantuojame, kad šie vynai... Skaityti daugiau »
2012 metų geriausi vynai pagal Wine Spectator
"Wine Spectator" yra bene įtakingiausias vyno žurnalas. Kasmet jis atrenka 100 geriausių vynų. Į sąrašą patenka ne tik labai geros kokybės ir gerai įvertintieji šimtabalėje žurnalo skalėje, bet ir kainuojantys neperbrangiai. Džiugu, kad Lietuvos rinkoje turime ne vieną iš skelbiamo šimtuko. Skaityti daugiau »
Senas rusiškas distiliatas arba duonos vynas
Ar kada nors pagalvojote, kokį gėrimą savo kolegoms Europoje dovanojo rusų imperatorė Jekaterina II? Tiktai ne degtinę. Liaudyje tas gėrimas buvo vadinamas duonos vynu ir gaminamas visai kitaip nei šiuolaikinės degtinės. Tačiau vienas smalsus rusas atkapstė senąjį gamybos būdą ir pradėjo gaminti archajiško stiliaus stipriųjų gėrimą iš rugių arba kviečių ir vadina jį „Polugar“. Skaityti daugiau »
Vynuogynai saloje, kur geriamas vanduo gaunamas nudruskinant vandenyno vandenį
Vynuogynai paprastai asocijuojasi su žaliuojančiomis kalvomis. Tačiau taip yra ne visur. Sala, kurios kraštovaizdyje vyrauja pilkšvos vulkaninės kilmės uolienos, kurią negailestingai kepina saulė, o lietus pamalonina tik keletą kartų per metus. Tai – Lansarotė, priklausanti ties Afrikos krantais susispietusiam Kanarų salynui. Skaityti daugiau »
„Pilsner Urquell“, pirmasis pasaulyje Pilsner tipo alus, švenčia 170 metų jubiliejų
2012 m. spalio 5 d. pirmasis pasaulyje Pilsneris švenčia 170 metų jubiliejų. Šiai iškilmingai datai pažymėti „Pilsner Urquell“ sukūrė riboto leidimo vieno litro jubiliejinį butelį, o profesionalių kubilių komanda iš Europos tuoj pradės gaminti jubiliejinio alaus statines! Jubiliejinio nefiltruoto „Pilsner Urquell“ alaus Spalio 5d. šio alaus bus galima ragauti Vilniuje. Skaityti daugiau »
Tyrimas: lietuviai vertina ir renkasi šalies gamintojų alų
Lietuvos aludarių gildijos (LAG) iniciatyva atlikta gyventojų apklausa parodė, kad 86 proc. alų vartojančių tautiečių renkasi vietinių gamintojų produkciją. Užsienietišką alų renkasi tik apie 4 proc. vartotojų. Dauguma – 83 proc. – alaus vartotojų taip pat mano, kad Lietuvos aludariai alų verda geriau senąsias aludarystės tradicijas išlaikiusiu būdu negu užsienio gamintojai. Skaityti daugiau »
Kiek riekia žinoti apie šampaną?
Šampanė turbūt vienintelis regionas, kurio vyndariai vis dar išsisukinėja nuo tam tikros informacijos pateikimo butelio etiketėje savo vartotojui. Taigi, kas svarbu renkantis prabangų gėrimą? Skaityti daugiau »
3 nuomonės apie vasaros gėrimus
Vasaros karštis kiekvienais metais sudrumsčia per žiemą nusistovėjusią gyvenimo tėkmę. Mes kantriai laukiame atostogų, bėgame iš savo įprastų virtuvių ir galų gale iš paskutiniųjų dar vieną kartą bandome gyventi savęs neapsunkindami rimtais dalykais. Tai nereiškia, kad į kriauklę turite išpilti savo mėgstamo konjako butelį. Tiesiog jį pamirškite iki labiau tam gėrimui tinkamo laiko... Skaityti daugiau »