Gairė: gėrimai

Ieškote aukščiausios kokybės arbatos?
Ronnefeldt - aukščiausios rūšies ir pripažinto vardo arbatos Jūsų restorane arba viešbutyje! Solidžių svečių priėmimas, vėlyvieji pusryčiai, išskirtinių desertų ir angliškos arbatėlės stalas bei pobūviai, solidūs pusryčiai viešbutyje - neįsivaizduojami be aukščiausios kokybės, įsimintinų skonių ir aromatų arbatos. Skaityti daugiau »
Geriausia pasaulio barmenė: „Šiuolaikiniai barmenai vis labiau primena virtuvės šefus“
Kokteilių gamyboje vis daugiau technologijų ateina iš virtuvės, kurioje skrupulingai derinami skirtingi ingredientai. Ne ką mažiau svarbiais elementais tampa ir pamatiniai, gerai visiems pažįstami skoniai bei sezoniški produktai. Tokiomis įžvalgomis apie naujausias tendencijas kokteilių pasaulyje dalinasi prestižinio barmenų čempionato „World Class“, kuris šiemet vyksta ir Lietuvoje, 2016 metų pasaulinio etapo nugalėtoja, prancūzė Jennifer Le Nechet. Skaityti daugiau »
Tikras naminis sidras be mielių ir cukraus
Sidras žinomas jau nuo senovės egiptiečių laikų. Tačiau pastaruoju metu šis gėrimas labiau asocijuojamas su susintetintų salstelėjusiu ir užgazuotu skonio gėrimu skardinėse. Iš tikrųjų natūralus ir tikras sidras visiškai skiriasi nuo pramoninio gazuoto alkoholinio limonado. Be to - patiems nesudėtinga pasigaminti natūralų obuolių sidrą. Skaityti daugiau »
Kavos loterija Arba kaip laimėti loteriją, užsisakius puodelį kavos restorane
Suskaičiuokime visus mūsų šalies restoranus, kavines, barus, valgyklas, padauginkime šį skaičių iš vieneto ir gausime skaičių įstaigų, kuriose vienaip ar kitaip yra ruošiama kava. Štai čia ir prasideda mūsų žaidimas. Straipsnyje kavos ekspertas Saulius Simonavičius apžvelgia pagrindines šio žaidimo klaidas (kurios tikrai nėra retas atsitiktinumas, o labiau kasdienybė) bei ieško visiems naudingų sprendimų. Skaityti daugiau »
Uogų, vaisių ir kitų augalų vynas užvaldo rinką
Visi tik kalba apie burbuliukų kultą ir erą. Visi tik derina šampaną ir kitus putojančius gėrimus prie ko netingi. Visi tik lanko putojančio vyno ir šampano paskaitas ir pildo šiais gėrimais savo vyno šaldytuvus. Tačiau norintiems būti dar vienu žingsneliu priekyje ir nustebinti savo klientus, siūlau pagalvoti apie uogų ir vaisių vynus! Atėjo metas juos prisiminti, prikelti iš tėvų ir senelių rūsių bei iškelti į viešumą. Skaityti daugiau »
Nuo šiandien savo dienos ir verslo pietus planuokite valandėle vėliau. Kodėl? Nes Vilniaus senamiesčio širdyje įsikūręs California Tapas & Wine baras skelbia laimingas valandas. Nuo pirmadienio iki penktadienio 14-18 val. visam alui ir pilstomam vynui - 50%. Skaityti daugiau »
Lietuviški vynai ir jų derinimas su maistu
Tad uogų ir vaisių vynas tapo itin aktualus, restoranams pradėjus domėtis ir vertinti vietinės, sezoninės produkcijos vartojimą ir į savo meniu įtraukiant modernios lietuviškos virtuvės patiekalus. Lygiagrečiai atgimė ir uogų bei vaisių vynų kultūra. Ką ragauti ir prie ko derinti skaitykite straipsnyje. Skaityti daugiau »
 	Geriausi proginiai 2015 metų vynai
Jau 14 metų, vynai.com portalas renka geriausius šiemet Lietuvoje pasirodžiusius naujus vynus. Šį kartą pristatome geriausius “Proginius vynus”, kurių kaina svyruoja nuo 12 iki 30 Eur. Sąraše rasite vyno vietą, balą (iš 100), pavadinimą, kilmės šalį, kainą. Skaityti daugiau »
Nepelnytai pamiršta vakarienės dalis - taurė gėrimo.
Viena iš nepelnytai pamirštų vakaro sudedemųjų dalių restorane - taurė maistą lydinčio gėrimo. Kartais grakšti ir elegantiška, gaivi bei lenga, o kartais kompleksiška ir tvirta. Dažnai pamirštama ar nevertinama, retai kada išskirtinė ar išieškota. Tuo pačiu mažai kada edukuojanti ar priverčianti sustoti ir išgirsti naują ir tau dar negirdėtą istoriją. Pasakėme sau, kad gėrimų svarbos vakaro metu ignoruoti negalime. Ir nenorime. Kad būsime atviri visiems, kurie... Skaityti daugiau »
Šampanas ir nesudėtingi užkandžiai
Yra šampano, kurį vieną gerti nelengva – aukštą šio gėrimo kokybę nusako didžiausios išraiškos ne patys maloniausi skonio ir lytėjimo pojūčiai: galinga rūgštis, visiškas cukraus nebuvimas, džiovinantis minerališkumas ir nemenka aromatų koncentracija. Antai, vieno iš kultinių šampano gamintojų „Agrapart et Fils“ geriausias šampanas „Venus 2004” yra padarytas iš 1959 metais pasodinto “La Fosse” vynuogyno, kuris apdirbamas Bulonijos veislės kumele,... Skaityti daugiau »
Skani ir gera kava restorane – įmanoma (?)
Kavos ekspertas Domas Balandis: Neretai girdžiu klausimą: kaip HoReCa pasirenką kavą? Mane šis klausimas visada verčia šiek tiek suglumti, nes pirmas ant liežuvio galo besisukantis atsakymas – pagal kainą! Mintims lekiant toliau suprantu, jog tai ne visada ir ne visur yra tiesa. Taigi, norint į šį klausimą atsakyti išsamiau ir objektyviau, paanalizuokime plačiau. Ir galbūt atsakysime, „kaip HoReCa turėtų rinktis kavą“. Skaityti daugiau »
Vyninių mados ir klasikinės vietelės
Jau kuris laikas terminas „mada“ vis plačiau ir plačiau vartojamas restoranų verslo sferoje. Kažkas tampa madingu, kažkas išeina iš mados, kažkada madinga tampa klasika, o kažkada į madą ateina modernumas. Pasiaiškinkime, kokios mados vyrauja užsienio šalyse ir kas klasiško Lietuvos vyninių pasaulyje. Skaityti daugiau »
Einam alaus?
Išgirdę frazę „einam alaus“, kartais net negalvodami sukame link artimiausio alubario, o ne į parduotuvę. Nors terminas alubaris yra barbarizmas, bet jis toks artimas sielai. Negi laužysi liežuvį, sakydamas „alaus baras“? „Aludė“ skamba kažkaip per daug oficialiai, bet nesvarbu, kaip pavadinsime, svarbiausia, kas ten viduje. O viduje – alus. Pakalbėkime šiandien apie aludžių reiškinį su konkrečiais pavyzdžiais. Šiuo metu vykstant mažųjų aludarių ir... Skaityti daugiau »
Geriausių proginių vynų Lietuvoje TOP 35
Kaip ir kiekvienais metais, Jūsų teismui – vynai.com metų degustacijų rezultatas – proginių vynų nuo 41 iki 100 Lt, TOP 35!!! Dėl pirmosios vietos “susikovė“ du šaunuoliai – jie abu tokie geri, kad tiesiog neįmanoma išskirti, kuris puikesnis, todėl nugalėtojais skelbiame abu. Kiti taip pat ne iš kelmo spirti, o nuo nugalėtojų juos skiria kelios šimtosios sekundės – visi jie puikūs, nepaisant, ar tai Nr. 3, ar Nr. 35! Skaityti daugiau »
2013 m. geriausi vynai (iki 40 litų) Lietuvoje
Jei gero vyno taurė jums nesvetima, šis sąrašas taps puikiu gerų vynų gidu, neplėšant piniginės, bet neapsigaunant dėl kokybės. Vynai.com ją patikrino. Per visus šiuos metus nuolat, bendradarbiaudami su vyno platintojais, dalyvaudami vyno parodose ir renginiuose, pirkdami, degustavome vynų naujienas, patekusias Lietuvos padangėn 2013 m. Vyno naujiena yra naujas gamintojas arba naujo vynmečio vynas. Tarp kone pusės tūkstančio įvairių naujienų atrinkome, mūsų nuomone,... Skaityti daugiau »
Vyno ir muzikos derinimas
„Vyno klubo“ degustacijų salėje susirinkusių entuziastų kompanijoje gimė dar vienas vyno ir muzikos derėjimo būdas – per sutampančia kokybę, sudėtingumą ir stilistiką. Derinį pažymėjome = ženklu. Pasirodė, kad „Rioja Alta Vina Alberti Reserva“ su muzika dažnai dera būtent per bendrą stilistiką. Jis gavo „Džiazuojančio“ vyno titulą. Skaityti daugiau »
Viskio žinovė vyrų dominuojamoje srityje svetima nesijaučia
Pirmą kartą Lietuvoje viešėjusi jauniausia Škotijos viskio maišytoja Kirstie McCalum sako kartkartėmis sulaukianti tylių vyriškos lyties ragautojų replikų „ką ji čia veikia“. Tačiau toks požiūris jos vedamų degustacijų metu kaip mat pasikeičia, o ir darbinių keblumų vyrų dominuojamoje srityje viskio žinovė sako niekada nepatyrusi. Skaityti daugiau »
Senas rusiškas distiliatas arba duonos vynas
Ar kada nors pagalvojote, kokį gėrimą savo kolegoms Europoje dovanojo rusų imperatorė Jekaterina II? Tiktai ne degtinę. Liaudyje tas gėrimas buvo vadinamas duonos vynu ir gaminamas visai kitaip nei šiuolaikinės degtinės. Tačiau vienas smalsus rusas atkapstė senąjį gamybos būdą ir pradėjo gaminti archajiško stiliaus stipriųjų gėrimą iš rugių arba kviečių ir vadina jį „Polugar“. Skaityti daugiau »
Vynuogynai saloje, kur geriamas vanduo gaunamas nudruskinant vandenyno vandenį
Vynuogynai paprastai asocijuojasi su žaliuojančiomis kalvomis. Tačiau taip yra ne visur. Sala, kurios kraštovaizdyje vyrauja pilkšvos vulkaninės kilmės uolienos, kurią negailestingai kepina saulė, o lietus pamalonina tik keletą kartų per metus. Tai – Lansarotė, priklausanti ties Afrikos krantais susispietusiam Kanarų salynui. Skaityti daugiau »
„Pilsner Urquell“, pirmasis pasaulyje Pilsner tipo alus, švenčia 170 metų jubiliejų
2012 m. spalio 5 d. pirmasis pasaulyje Pilsneris švenčia 170 metų jubiliejų. Šiai iškilmingai datai pažymėti „Pilsner Urquell“ sukūrė riboto leidimo vieno litro jubiliejinį butelį, o profesionalių kubilių komanda iš Europos tuoj pradės gaminti jubiliejinio alaus statines! Jubiliejinio nefiltruoto „Pilsner Urquell“ alaus Spalio 5d. šio alaus bus galima ragauti Vilniuje. Skaityti daugiau »
Kiek riekia žinoti apie šampaną?
Šampanė turbūt vienintelis regionas, kurio vyndariai vis dar išsisukinėja nuo tam tikros informacijos pateikimo butelio etiketėje savo vartotojui. Taigi, kas svarbu renkantis prabangų gėrimą? Skaityti daugiau »
Geriausi vynai Lietuvoje
Septintą kartą vykusiame Vyno čempionate išrinkti geriausi vynai, kuriems suteikti „Grand Prix“ titulai, aukso, sidabro ir bronzos medaliai. Tai – objektyviausias renginys, nes dvylika vyno žinovų, atstovų iš importo įmonių, vyno žurnalistų aklose degustacijose vertino 245 pavyzdžius. Skaityti daugiau »
Didieji vynų gamintojai prisiima atsakomybę
Praėjusią savaitę įvyko susitikimas su Miguel Torres Jr., būsimuoju „Torres“ imperijos įpėdiniu. Įdomi ir charizmatiška asmenybė pasakojo apie „Miguel Torres Chile“ prisijungimą prie „Fair Trade“ judėjimo. Skaityti daugiau »
Geriausi pasaulio
Paaiškėjo jau šeštąjį kartą oraganizuotos geriausių pasaulio 'Syrah' vynuogių veislės vynų varžytuvės “Syrah du Monde”. Savo vynus komisijai pristatė 24 šalys. Per tris dienas buvo išragauta 445 vynai ir išdalinti medaliai. Skaityti daugiau »
Alus nė kiek nenusileidžia brangiems ir išlaikytiems vynams
Nežinote, kuo skiriasi žemos ir aukštos temperatūros alaus fermentacija bei mielių buvimas viršuje arba apačioje? Geriate tai, kas yra „ant bangos“ ir nesusimąstote, kas yra iš tikrųjų gardu? Jums laikas sužinoti daugiau. Skaityti daugiau »