Gairė: pasaulyje

Pasaulio virtuvės - IRANAS (II dalis)
Apie netikėtus derinius, smaližių rojų, gatvės maistą, ypatingus pusryčius, kulinariniai papročiai ir namų virtuvės ypatumai bei...Tarof. Irane visas etiketo taisykles apibūdina vienas žodis – „Tarof“. Tai itin subtilus mandagumas, kai, gerai nepažįstant žmogaus, norima parodyti, kad jam jaučiama didžiulė pagarba. Ši tradicija mena dar Persijos imperijos laikus, kai gyvavo laipsnių ir pareigybių sistema ir buvo norima demonstratyviai parodyti pripažinimą. Per daug... Skaityti daugiau »
Pasaulio virtuvės - IRANAS (I dalis)
Iranas – viena paslaptingiausių valstybių, ilgą laiką gyvavusi už geležinių užsklandų. Siūlome praskleisti Iraną dengiantį paslapties šydą ir susipažinti su vienos galingiausių kada gyvavusių pasaulio imperijų, Persijos, palikuonimis bei spalvingu jų virtuvės paveldu. Skaityti daugiau »
Sviestinė „tartaletė“ – epinis Kanados paprasto saldumo kultūrinis simbolis
Šiek tiek cukraus (rudo), šiek tiek miltų, kiaušinių, ir, žinoma, kaip ir pats pavadinimas teigia, sviesto – ir gausite vieną iš įspūdingiausių Kanados konditerijos skanėstų, sviestinę „tartaletę“ (angl. „butter tart“). Žinoma, tai dar ne viskas. Daugeliui kanadiečių sviestinė „tartaletė“ sukelia aistrą, - na bent jau tiems, kurie turi ką papasakoti apie sviestinės „tartaletės“ istoriją. Ar dar dedama kokių razinų, o gal riešutų? „Tradicinė“... Skaityti daugiau »
Ne maistas, o gyvenimo būdas (odė graikiškam alyvuogių aliejui)
Yra daug versijų apie tai, kas pirmieji pradėjo kultivuoti ir prisijaukino alyvmedį. Nepabijosiu būti subjektyvi, tačiau, jei norite iš tikrųjų suprasti šio medžio bei jo duodamų vaisių istoriją, reikšmę ir naudą – kviečiame į Graikiją. Šalį, kuriai alyvmedį padovanojo Dzeuso dukra Atėnė, kur alyvmedžio šakelėmis buvo „karūnuojami“ olimpinių žaidynių nugalėtojai, šalį, kurioje alyvmedis gyvuoja daugiau, kaip 5 tūkst. metų. Skaityti daugiau »
Įdomios restoranų koncepcijos iš užsienio III
„Keičiu trijų patiekalų vakarienę į kilimų valymą!“ - „Ilgokai užtruko, kol apsisprendžiau ir pradėjau vystyti idėją, ir dabar vietoj to, kad už maistą imčiau grynuosius pinigus, savo restorane praktikuoju barterinį atsiskaitymą“, – pasakoja James Verano, Black-Eyed Sally barbekiu restorano Konektikute (JAV) šeimininkas.............. Skaityti daugiau »
Europos kultūros sostinė Ryga kviečia gero maisto mėgėjus
Latvijos sostinėje Rygoje jau įsibėgėja projekto „Ryga – Europos kultūros sostinė 2014“ renginiai. Kartu su kultūros, muzikos, šiuolaikinio meno gerbėjais į Rygą kviečiami visi tie, kurie mėgsta gurmanišką maistą ir kulinarines keliones– čia tęsiamas projektas „Gero skonio kryptis – Ryga“. Šiais metais visi geriausi miesto restoranai pristatys specialius meniu, kuriuose bus siūloma paragauti išskirtinių sezoninių patiekalų bei artimiau susipažinti su... Skaityti daugiau »
Geriausi pasaulyje (I dalis)
Trejus metus iš eilės geriausio restorano titulas, laikytas daniško restorano „Noma“ įkūrėjo Rene Redzepi rankose, šiemet perduotas ispanų broliams Roca. Pagal „The World's 50 best Restaurant awards“ rinkimus, geriausiu 2013-ųjų restoranu buvo pripažintas Ispanijoje įsikūręs „El Celler de Can Roca“ restoranas, kuriam ir atiteko geriausio restorano apdovanojimas. Kokios geriausiųjų paslaptys? Skaityti daugiau »
Įdomios užsienio restoranų koncepcijos
Pasidaryk pats restoranai, mėsainių ir vynų derinimas, restoranai namuose - tai tik maža dalis įdomių ir pasiteisinusių idėjų restoranų verslui ar pietums išvykus į užsienį. Skaityti daugiau »
Kur keliauja alaus mėgėjai
Sakoma, jog seniausias iki šių dienų išlikęs receptas, užrašytas prieš 5000 metų akmeninėje plokštėje, priklauso alui. Be to, ir seniausia žinoma reklama yra skirta būtent šiam gėrimui. Vardijame keletą įdomių vietų, kuriose ne tik alaus upės liejasi, bet ir galima susipažinti su šio gėrimo istorija bei kultūra. Skaityti daugiau »
Švęsti šventę – švęsti gyvenimą
Senovės baltų žynių išmintis sako, kad gyvenimo kokybė priklauso nuo to, kaip mokame švęsti. Nuoširdus linksmumas, privilioja sėkmę, o dėkingumas - mus globojančias antgamtines jėgas. Skaityti daugiau »
Įdomios restoranų koncepcijos
Vieno patiekalo restoranai, mokėk už valandas, "pasidaryk pats" restoranai - įdomūs ir pasiteisinę sprendimai. Skaityti daugiau »
Geriausias pasaulio restoranas - Danijos „Noma“
Balandžio 30 d. vykusiame renginyje buvo paskelbti 50 geriausių pasaulio restoranų. Juos atrinko žurnalo „Restaurant magazine“ suburta komisija, kurią sudaro apie 800 restoranų vadovų ir ekspertų iš įvairių šalių. Šiemet geriausių restoranų trejetukas lieka nepakitęs. Skaityti daugiau »
Tirpstantys burnoje įspūdžiai iš Balio salos
Misija „pabėgti į +30” tapo Balio sala Indonezijoje. Todėl šiame straipsnyje pasidalinsiu įspūdžiais apie puikų šios salos maistą, netikėtus gurmaniškus atradimus ir tai, kad Balyje vietinių gaminamas maistas yra tai, dėl ko mielai ten grįžtume dar kartą. Skaityti daugiau »
Apie britų alinių kultūrą: vieta, kur galioja savos taisyklės
Daug alaus, daug vyrų, daug triukšmo ir garsių kalbų. Tai klasikinis britiškos alinės vaizdelis. Laisvalaikio leidimas alinėje – vienas iš mėgiamiausių britų užsiėmimų. Britams alinė (angl. pub) yra ta vieta, kur galima ne tik išgerti alaus, bet ir susitikti su draugais, pabendrauti bei užkąsti. Taigi ir alines šioje šalyje pamatysite ant kiekvieno kampo – ir didžiuosiuose miestuose, ir mažyčiuose miesteliuose. Netgi teigiama, kad 75% britų bent kartą per savaitę... Skaityti daugiau »
Jauki kavinė iš krovininių konteinerių
Perdirbti krovininiai konteineriai vis dažniau naudojami statybai – iš jų surenčiamos bohemiškomis bakalėjos JAV ir netgi ištisi prekybos centrai Anglijoje. Skaityti daugiau »
Šventės  - skaniai ir stilingai kitaip
Švenčių ar progų švęsti metų eigoje netrūksta niekada, o laiko idėjoms, kaip šventes originaliau ir kūrybiškiau įgyvendinti – visada. Artėjant ryškiausioms žiemos šventėms, pateikiame paprastų idėjų, kaip išlaikyti tradiciją ir šventės branduolį, bet nenusibosti su tais pačiais patiekalais, dekoracijomis ir žaidimais. Skaityti daugiau »
Sausasis „limonadų“ įstatymas
Bostono meras Thomas M. Menino paskelbė kampaniją, nukreiptą prieš intensyvų limonadų vartojimą vaikų tarpe. Milijoną dolerių finansavimą gaunančia kampanija bus siekiama kovoti su vaikų nutukimu. Kampanija paskelbta mėnesį prieš mero nurodymą palaipsniui uždrausti gaiviųjų gėrimų pardavimą, platinimą ir reklamą miesto pastatuose. Skaityti daugiau »
Kitoks „pasaulis“ į kurį atvykti reikia alkanam, I dalis
Posakis, kad „kiek benusiderėjai Maroke, vis vien permokėjai“ gal ir ne iš piršto laužtas, tačiau įsitikinimas, kad kiekvienam vietiniui „išdurti europietį“ – garbės reikalas, toli gražu netiesa. Tuo tarpu prisiklausę gąsdinimų valgyti gatvės užeigose, prarasite pusę kelionės malonumo. Bet apie viską iš pradžių... Skaityti daugiau »
Kitoks „pasaulis“ į kurį atvykti reikia alkanam, II dalis
Žinodami 3 dalykus, svečiuose pas marokietį galėsite jaustis, kaip savas: tadžinas (tagine), kuskusas (couscous) ir mėtų arbata. Nebandykite diskutuoti, jog kažkur kitur valgėte skanesnį, nes kiekvienoje kavinėje, kiekvienuose namuose yra pats geriausias tadžinas, kuskusas ir mėtų arbata. Ir tiesą sakant, ragaujant šiuos patiekalus kiekvienoje naujoje vietoje atrodo, kad tokio skanaus dar tikrai neteko ragauti. Skaityti daugiau »
Keisčiausia pasaulyje vieta gaminti alui
Lietuvoje nerimsta aistros ir kalbos apie alkoholio reklamos draudimą. Tuo tarpu JAV prezidentas vaišina savo svečius alumi, varomu čia pat, Baltuosiuose rūmuose. Skaityti daugiau »
Maču Pikču: jei tektų nukeliauti į „Prarastąjį inkų miestą“
Vargu ar bereikia sakyti, jog Peru Anduose besislepiantis „Prarastuoju inkų civilizacijos miestu“ vadinamas Maču Pikču yra vienas garsiausių pasaulyje istorinių, archeologinių ir, žinoma, turistinių objektų. Kas nenorėtų savo akimis pamatyti ir savo rankomis prisiliesti prie mistikos šydo gaubiamo istorinio miesto paslapčių… Skaityti daugiau »
Ar po kelių dešimtmečių alksime?
Sparčiai kylančios kainos jau dabar kelią galvos skausmą daugumai šalių, ypač trečiojo pasaulio valstybėms. Žmonių skaičius sparčiausiai didėja ekonomiškai silpnose šalyse, kurios yra ypač jautrios maisto produktų kainų pokyčiams. Jungtinės Karalystės mokslininkas Johnas Beddingtonas teigia, kad pigaus maisto era baigėsi. Skaityti daugiau »
Populiarūs savaitgalio maršrutai Lenkijoje
Planuojantiems atostogas kaimyninėse Lietuvos šalyse verta pagalvoti apie Lenkiją. Nemažai įdomių maršrutų galima rasti vos kirtus Lietuvos - Lenkijos sieną. Skaityti daugiau »
Vasaros savaitgaliai Latvijoje: ką aplankyti?
Prasidėjęs atostogų metas ir puikus vasariškas oras: negi sėdėsi namuose? Pristatome Jums galimybes susipažinti su kaimyninės Latvijos gamta, pilimis, paplūdimiais ir aktyviomis pramogomis. Skaityti daugiau »
101 nemokama pramoga Londone
Čia pateikiame net 101 idėją, ką nemokamai galite nuveikti šiame mieste. Žinoma idėjų yra ir gali būti daugiau, tad kai būsite ten į sąrašą galite pridėti ir savų... Skaityti daugiau »