Gairė: įdomybės

Laboratoriniai tyrimai atskleidžia: jūros produktams suteikiami klaidinantys pavadinimai
Mokslininkai, tiriantys jūros produktus, perspėja apie plintančią tendenciją klaidinti žmones restoranuose ir parduotuvėse: brangią žuvies filė dažnai pakeičia pigi žuvis, geltonuodegė žuvis pakeičia mahi-mahi, Nilo ešerys pervadinamas rykliu, tilapia gali tapti Meryl Streep jūros gėrybe ir taip toliau. Skaityti daugiau »
Kava gali būti išgaunama ne tik iš nurinktų ir sumaltų kavamedžio pupelių. „Kopi“ indonezų kalboje reiškia kavą, o „Luwak“ yra vietinis mielas gyvūnėlis, dar vadinamas, palmių civete, pavadinimas. Tai pati brangiausia ir pasaulyje rečiausia kava, kuri yra apipinta prieštaringais mitais ir legendomis, vien ko vertas jos „išskirtinis“ išgavimo būdas. Skaityti daugiau »
Maskvos auksas, sidabras ir bronza virtuvės šefės, Aldonos Gečienės, rankose
Virėjų konkurso vykusio Maskvoje prizininkė, „California gourmet“ virtuvės šefė Aldona Gečienė, pristatė auksą, sidabrą ir bronzą pelniusius patiekalus. Paklausta ko pasimokė tarptautinio lygio konkurse Aldona šypsosi ir sako „Šįkart kiti mokėsi iš manęs.“ Skaityti daugiau »
Kodėl parduotuvėse kvepia šviežia duona? (video)
Užsikimškite nosį ir pabandykite suvalgyti kivi vaisių. Pajusite šiek tiek saltelėjusiai rūgštų skonį, galbūt atpažinsite vaisių iš smulkių sėklyčių, tačiau greičiausiai negalėsite įvardinti ką valgote. Taip atsitiks todėl, kad net 80 proc. informacijos apie maistą, kurį valgome, gaunama uodžiant. Skaityti daugiau »
Maistas, kaip komunikacijos priemonė, siekiant savo tikslų
Jei paveiksle galima nutapyti tūkstantį žodžių, skani virtuvė gali kalbėti dar tūkstančiu daugiau. Maistas kalba už save, ir jei mokėsite jį teisingai panaudoti – kartais ir už Jus. „Kulinarinė komunikacija“, taip, tokia egzistuoja. Kartais vietoje ir laiku pateiktas patiekalas – pasako daugiau už banalius žodžius, o verslo pietūs – daugiau nei oficialūs dokumentai. Skaityti daugiau »
Prancūziškas vynas – plastikiniuose buteliuose
Po aštuonerių metų pardavimų nuosmukio septyniolika prancūzų vyndarių priėmė sprendimą pilstyti vyną į plastikinius PET butelius... Skaityti daugiau »
Antikvariniai indai pamažu nuodija organizmą
Senais antikvariniais indais ir stalo įrankiais geriau grožėtis, nei kasdien jais naudotis. Iš įvairių metalų pagaminti senieji indai gali būti, nors ir nedaug, bet nuodingi. Skaityti daugiau »
Kiek mokėtumėt už...kebabą?
Kaip galvojat kiek laiko galima būtų valgyti už 3000 litų? Britų šefui Andy Bates tokios sumos užteko tik vienam...kebabui pagaminti. Skaityti daugiau »
Molekulinė gastronomija? „Microsoft“ technologas kulinariją perkėlė į kvantinį lygmenį
Kai kurie kulinarai nevyniodami į vatą šią knygą vadina „neįmanoma“ arba tiesiog „nepakaltinama“ – vis tik 2 648 puslapiai nėra statistinė kulinarinių knygų apimtis. Tačiau ir jos autorius – ne koks nors statistinis kulinaras. Skaityti daugiau »
Picerija...mėnulyje
Japonų kompanija „Domino“ puoselėja planus pastatyti naują piceriją mėnulyje. Iki šios idėjos realizavimo, žinoma, kol kas toli, o ir pati kompanija konkrečių statybos terminų neskelbia, tačiau tokio statinio viziją ir verslo idėją jau turi. Skaityti daugiau »
Nanotechnologijos maiste – sprendimas ar klaida?
Nanotechnologijos po truputį tampa antruoju GMO. Linksniuojamas mokslo, politikos, aplinkosaugos sektoriuje „nano“ nėra kažkas nežemiško. Greičiausiai kiekvienas iš mūsų naudojame nano technologijų pagalba sukurtus produktus tik apie tai nežinome. Vadinasi nežinome ir galimų tokio vartojimo pasekmių. Skaityti daugiau »
Maisto trūkumo problemą ateityje išspręstų europiečių raciono praplėtimas vabzdžiais
Europos Sąjungos (ES) užsakymu bus atliekamas 3 mln. eurų vertės tyrimas, ar vabzdžiai yra tinkamas valgis europiečiams. Skaityti daugiau »
Alkio jausmą gali pažaboti...spalvos
Pasirodo, sotumo jausmui įtakos gali turėti vietos, kurioje įprastai valgote, ir indų spalva. Skamba gal ir ne visai įtikinimai, tačiau psichologų ir dietologų nuomone, spalvos išties turi galios. Specialistų teigimu, iš visos spalvų paletės palankiausiai apetitą veikia mėlyna spalva. Skaityti daugiau »
Išnagrinėtas teiginių apie maisto produktų maistingumą ir įtaką sveikatai pagrįstumas
Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) išnagrinėjo dar 35 įvertinimui pateiktus maistingumo ir sveikatos teiginius, nurodomus ant įvairių maisto produktų pakuočių. Pagrįstais pripažinti teiginiai susiję su teigiamu... Skaityti daugiau »
Invaziniai vėžiai išstumia vietinius
Saugomų teritorijų direkcijų ekologai sunerimę, kad vandenyse sparčiai plinta rainuotieji vėžiai (lot. Orconectes limosus). Būdami aktyvesni, ne tokie reiklūs vandens švarumui ir labai vislūs, rainuotieji vėžiai išstumia plačiažnyplius, kurie nuo seno gyveno švariuose Lietuvos ežeruose ir upėse. Skaityti daugiau »
Batono kokybę rodo pelėsis
Batonų tyrimas laboratorijoje parodė, kad konservantų neįdėta nė į tą batoną, kurio sudėtyje skelbiama, kad toks priedas yra. Ką iš tikrųjų valgome, galime spėti pagal tai, kaip greitai produktas genda. Skaityti daugiau »
Maču Pikču: jei tektų nukeliauti į „Prarastąjį inkų miestą“
Vargu ar bereikia sakyti, jog Peru Anduose besislepiantis „Prarastuoju inkų civilizacijos miestu“ vadinamas Maču Pikču yra vienas garsiausių pasaulyje istorinių, archeologinių ir, žinoma, turistinių objektų. Kas nenorėtų savo akimis pamatyti ir savo rankomis prisiliesti prie mistikos šydo gaubiamo istorinio miesto paslapčių… Skaityti daugiau »
Lietuvos pajūryje galima aptikti egzotišką krevečių rūšį
Daugeliui gali atrodyti neįtikėtina, bet krevetės gyvena ir Baltijos jūroje. Šiuo metu Lietuvos pajūryje galima aptikti net dvi krevečių rūšis. Spėjama, kad viena jų prieš keletą metų iš Atlanto vandenyno atkeliavo dėl pasaulinio klimato atšilimo. Skaityti daugiau »
Išrinkta patraukliausia Lietuvos turizmo vietovė
Europos Komisijos (EK) tarptautinio projekto „Europos turizmo traukos vietovės“ nugalėtoja, iškovojusi teisę šiemet vadintis patraukliausia Lietuvos turizmo traukos vietove - Rokiškio dvaro sodyba. Skaityti daugiau »
Grilio sezonas atidarytas
Turbūt niekas neišdrįs paneigti, jog vieni skaniausių patiekalų, ypač iš mėsos, paukštienos, žuvies yra tie, kurie kepami ant žarijų. Tai bene populiariausias bei seniausias maisto gaminimo būdas pasaulyje, kitaip dar vadinamas barbekiu. Tačiau, kaip iškepti ant grotelių maistą ne tik gardžiai bet sykiu ir sveikai. Skaityti daugiau »
„Kosmoso aludariai“: sukurtas specialiai kosminėms kelionėms skirtas alus
Vienas Australijos inžinierius ir jo kolega – mažos alaus daryklos savininkas – sumanė iš anksto užsitikrinti geresnes startines pozicijas būsimoje lengvų kosminių svaigiųjų gėrimų rinkoje. Suvieniję savo žinias, jie sukūrė pirmąjį alų, tinkamą vartoti kosmose. Skaityti daugiau »
Prognozė: maistas iki 2030-ųjų pabrangs dvigubai
Pagrindinių maisto produktų kainos per dvidešimt metų išaugs daugiau nei dvigubai, jei pasaulio lyderiai nesiims reformų, įspėja Didžiosios Britanijos visuomeninė organizacija „Oxfam“. Skaityti daugiau »
Norintiems atostogauti Lietuvoje – 10 patraukliausių turizmo vietovių 2011 metais
Nuo 2007 metų renka informaciją apie miestelius ir kaimus, parkus ir muziejus bei kitas patrauklias vietas. Pirmieji reitingai buvo paskelbti 2009 metų pavasarį, įvertinus apie 300 vietovių. Šiemet sąrašo viršūnėje Trakai, Druskininkai ir Neringa, o visame trisdešimtuke keletas naujų vietų. Skaityti daugiau »
Apsinuodyti galima ir augalais
Apsinuodyti Lietuvoje augančiais augalais galima juos palietus arba suvalgius. Vienų augalų toksinės medžiagos sukelia negalavimus, kitų - gali būti mirtinos (žalčialunkis, vėlyvis, pakalnutė, durnaropė, šunvyšnė). Skaityti daugiau »
Ką ir kada veikti pievose?
Dilgėlės, garšvos ir kiaulpienės jau pardavinėjamos internete, kaip vertingas ir skanus maisto produktas. Paminėtos žolelės nėra vienintelė žaliava, kuria nemokamai galima apsirūpinti pievose ir miškuose. Kiekvienas mėnesis iki pat žiemos tinkamas vis skirtingų žolių, vaistažolių, šaknų ir kt. gamtos gėrybių rinkimui. Skaityti daugiau »