Naujienos

Žydų mitybos ypatumai
Ilgus amžius žydai klajojo po pasaulį, taip perimdami vienas tradicijas iš vienos šalies, kitas – iš kitos, o savo papročius perduodavo iš kartos į kartą.

Ilgus amžius žydai klajojo po pasaulį, taip perimdami vienas tradicijas iš vienos šalies, kitas – iš kitos, o savo papročius perduodavo iš kartos į kartą. Būtent todėl šios tautos virtuvė nuo kitų skiriasi didele įvairove, savitu patiekalų derinimu ir maisto ruošimo tradicijomis.

Žydai skirstomi į sefardus ir aškenazus – šios dvi grupės atkeliavo iš skirtingų kraštų, todėl jų pomėgiai ir valgio tradicijos skiriasi. Pirmieji naudoja alyvuogių aliejų, ispaniškus pipirus, baklažanus, aštrius ryžius, o antrieji gali pasigirdi didele produktų įvairove: pradedant mėgiama žąsies mėsa, varškės gaminiais ir baigiant didžiuliu skanumynų pasirinkimu.

Žydų tautos žmonės visada laikėsi taisyklių, surašytų Biblijoje.

Puikiai žinoma, kad žydai nevalgo kiaulienos, nes tai draudžia maisto įstatymai „Kašrut“, nuo kurių ir kilo žodis „košer“. Nevalgo ši tauta ir gyvūnų, kurie vadinami „nešvariais“, todėl toleruojama tik karvės ir avies mėsa. Žydai nevartoja produktų, kurių sudėtyje yra nors mažas kiekis nepageidaujamos mėsos sultinio, želatinos ar riebalų.

Iš kitų tautų žydai išsiskiria ir duonos rūšių įvairove. Bagel – tradicinė apvali žydų duona, kuri visuomet pabarstoma sezamo sėklomis, aguonomis, svogūnais, česnaku. Chala – klasikinė žydų duona, vartojama kasdien, kepama įvairių formų, dydžių, bet dažniausiai pynėmis. Maca – plona traškanti duona iš miltų ir vandens. Duona pitta kepama iš baltų arba rudų miltų.

Žydai mėgsta įvairius riešutus: pistacijos valgomos kaip užkandis, graikiniai riešutai kartais naudojami vietoje miltų desertams, kedro riešutais skaninama aviena arba plovas.

Mėgstamiausi pieno produktai – pienas, grietinėlė arba jogurtas niekada nepatiekiami kartu su mėsa. Žydai sako : „Nevirk oželio jo motinos piene“. Šios tautos žmonės naudoja visus produktus, kurie yra pažymėti „košer“ ženklu. Produktai neturintys šio ženklo žydams atrodo nepatikimi ir prieštaraujantys mitybos tradicijoms.

Būtina pabrėžti, kad žydai nevartoja daug alkoholio, o geri pietūs, šventė, šeimyninė vakarienė visų pirma jiems siejasi su geru maistu.

Pagal užsienio spaudą
Meniu.lt informacija

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Neretai skirtingų Kaukazo virtuvių atstovai kviečia ragauti to tikrojo chačiapuri. Tačiau yra tiek skirtingų jų rūšių, ir nei viena iš jų nėra tikresnė už kitą. Puikius chačiapuri gamina ir Armėnai, tačiau Gruzijos valdžios institucijos užpatentavo... Skaityti daugiau
Šiuo metu tradiciniais ir išskirtiniais gaminiais, kurie gali būti specialiai ženklinami, Europos Komisija yra pripažinusi šešis Lietuvoje gaminamus produktus: Daujėnų naminę duoną, žemaitišką kastinį, Stakliškių midų, lietuvišką varškės sūrį, Seinų... Skaityti daugiau
Dr. Rimvydo Laužiko knyga „Istorinė Lietuvos virtuvė. Maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“ (Briedis, 2014) yra bene pirmasis bandymas sistemiškai rašyti apie istorinę Lietuvos virtuvę. Siekta suderinti istoriją ir kulinariją, t. y.... Skaityti daugiau
Norėdami pažinti šiuolaikinės Graikijos virtuvę, jos skonio profilį, maisto gaminimo techniką, valgymo kultūrą, neišvengiamai savo žvilgsnį atgręšime į senąją Eladą, jos mitus bei tikras, nesumeluotas istorijas, tautos genialumą, sąmojį ir neišvegiamai... Skaityti daugiau
Armėnija garsėja, kaip viena seniausių pasaulio civilizacijų, kurioje gausu gamtinių išteklių. Nuo seno šalis vadinama vienu seniausių vynuogynų bei vyndarių lobynu. Biblijoje sakoma, kad „Nojus nužengė nuo Ararato kalno ir pasodino pirmąją vynuogių šakelę... Skaityti daugiau
Grįžusi iš beveik mėnesio trukmės kelionės mašina po Ukrainą ir Krymą, per ukrainietiškos virtuvės vakarą, kurį organizavau artimiausiems draugams, norėdama pasidalinti įspūdžiais, buvau kategoriška – niekada daugiau! Mažų mažiausiai traukė ten... Skaityti daugiau
Keliaudami paprastai neišvengiame ir pažinties su lankomų šalių virtuve, tradiciniais patiekalais, sužinome, kas būdinga tai vietovei. Tačiau yra ir tokių vietovių, kurias pasaulyje garsina tam tikri produktai. Tad kur jų ieškoti? Skaityti daugiau
Itališki desertai sparčiai randa kelią į lietuvių skrandžius ir širdis. Dar ne taip seniai italų virtuvė mūsų šalies gyventojams siejosi tik su picomis ir makaronais, tačiau dabar jau ne vienas mūsų žino, kad tai – tik maža dalelė to, ką mums gali... Skaityti daugiau
Svečius iš užsienio nedvejodami vaišiname didžkukuliais. Ar neklystame Lietuvos kulinarines tradicijas siedami su bulviniais patiekalais ir rūkytais mėsos gaminiais? Apie kulinarinį paveldą ir jo komunikavimą - Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docentas,... Skaityti daugiau
Rugsėjo pabaigoje, kai vėstančios naktys pamažu pradeda spalvinti medžius, o išsikvėpusios saulės atokaitoje karo prisirpę vynuogių kekės, Vengrijos vyndariams prasideda pats darbymetis – derliaus nuėmimo metas. Tiek plačiuose stambių vynuogių augintojų... Skaityti daugiau
Pietų Korėja – kupina kontrastų, bet tuo pačiu ir labai svetinga šalis. Korėjiečiai labiausiai vertina tai, kas gaminta Korėjoje, tiek šnekant apie gėrimus ir maistą , tiek ir apie darbą . Korėjiečiai gana stipriai įsikibę savo tradicijų ir sunkiai perima... Skaityti daugiau
Japonų virtuvė mums tokia pat paslaptinga ir egzotiška, kaip ir pati Japonija. Japonų kulinarai laikosi principo – „Ne sukurk nauja, o atrask ir atskleisk“. Skaityti daugiau
Bulvės Airijoje yra vienas pagrindinių maisto produktų. Jų maistinė vertė šalyje buvo žinoma žymiai anksčiau nei kitose Europos šalyse. Skaityti daugiau
Ritualiniai korėjiečių valgiai mums yra paslaptis, kadangi Lietuvoje dominuoja kinų virtuvė, kuri nustelbia kitas rytų virtuves. Tačiau korejiečių tradicijos ir ritualai tokie pat stiprūs, kaip japonų ar kinų... Skaityti daugiau
Visi žino, kad indų virtuvė neįsivaizduojama be prieskonių, žalumynų, įvairių pagardų, kurie gaminamą patiekalą ne tik praturtina, bet dar labiau pabrėžia jo gerąsias skonio savybes. Skaityti daugiau